Lietuvos vaistinėse kilo chaosas, ateityje gali būti dar blogiau

Lietuvos vaistinėse kilo chaosas, kai nuo trečiadienio vakaro nustojo veikti elektroninė sveikatos sistema ir vaistininkai negalėjo žmonėms išduoti receptinių vaistų. Jų negalėjo išrašyti ir medikai. Gedimai pašalinti tik ketvirtadienį apie 11 val., tačiau 14 val. sistema vėl pradėjo strigti.

Lietuvos vaistinėse kilo chaosas, kai nuo vakar vakaro nustojo veikusi elektroninė sveikatos sistema ir vaistininkai negalėjo žmonėms išduoti receptinių vaistų. Jų negalėjo išrašyti ir medikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos vaistinėse kilo chaosas, kai nuo vakar vakaro nustojo veikusi elektroninė sveikatos sistema ir vaistininkai negalėjo žmonėms išduoti receptinių vaistų. Jų negalėjo išrašyti ir medikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė sakė, kad e. sveikatos sutrikimas pastebėtas dar vakar vakare, o šiandien ryte viskas buvo visiškai paralyžiuota.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė sakė, kad e. sveikatos sutrikimas pastebėtas dar vakar vakare, o šiandien ryte viskas buvo visiškai paralyžiuota.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-11-22 11:37, atnaujinta 2018-11-22 14:27

Pranešta, kad sistema sutriko dėl Vidaus reikalų ministerijos (VRM) tinklo atnaujinimo darbų. Ir nors šie darbai buvo planiniai, niekas apie juos nesiteikė informuoti iš anksto.

Kaip portalui lrytas.lt pasakojo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Dangutė Mikutienė, e. sveikatos portalo sutrikimas pastebėtas dar trečiadienį vakare, o ketvirtadienį ryte viskas buvo paralyžiuota. Vaistininkai visą rytą negalėjo žmonėms išduoti vaistų pagal elektroninius receptus, nes neturėjo galimybės prisijungti prie Gyventojų registrų centro sistemos, iš kur gaunama informacija.

„Sutrikimą lėmė tai, kad VRM atnaujino tinklą ir nespėjo to padaryti, o po to dar Registrų centras parašė, kad atsirado kažkokių ryšio gedimų, todėl serveriai apskritai buvo nepasiekiami“, – pasakojo D.Mikutienė.

Pašnekovė stebėjosi, kodėl niekas nebuvo perspėtas dėl iš anksto suplanuotų atnaujinimų, kad tam būtų pasiruošta ir informuoti gyventojai, kad tuo metu neitų į vaistines su e. receptais. Ji taip pat piktinosi, kad panašūs sutrikimai kartojasi gana dažnai.

„Reikėtų iš anksto visus informuoti, kad sistema bus tvarkoma, išdėstyti tuos darbus per kelias naktis. Suprantama, kad sistemą bėgant laikui reikia atnaujinti, bet ne tada, kai didžiausias klientų srautas ir vaistininkai negali jų aptarnauti. Ne juokas, kas dėl to dėjosi visose vaistinėse. Kuo kaltas vaistininkas, jeigu prie sistemos negali prisijungti?

Tai yra labai blogai, o panašūs sutrikimai ištinka nuolatos. Pavyzdžiui, pastarąjį kartą sistema sutriko 15 dieną. Tokie dalykai vyksta maždaug kas porą savaičių, nepaisant didelių į e. sveikatos atnaujinimą sukištų pinigų“, – pastebėjo D.Mikutienė.

Primename, kad e. sveikatos sistemos projektui įgyvendinti buvo skirta 40 mln. eurų, iš kurių 30,8 mln. eurų sudarė ES parama. 

Tiesa, kaip parodė gegužę atliktas e. sveikatos sistemos auditas, sistema buvo kuriama neskaidriai, o rangovus pasamdęs Registrų centras neužtikrino pakankamos jų priežiūros. Be to, kaip skelbė BNS, auditoriams abejonių sukėlė įtartini susitarimai su rangovais ir papildomų paslaugų pirkimas.

Šią gegužę sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žadėjo, kad esama e. sveikatos sistema bus plėtojama, tobulinama ir tam prireiks 2,6 mln. eurų.

Dėl nuolatos stringančios e. sveikatos sistemos Lietuvos vaistinių asociacija jau buvo išsakiusi priekaištų Registrų centrui ir sulaukė pažado, kad bus žiūrima, ką galima padaryti.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė prisipažino su nerimu laukianti ateinančių metų, kada prasidės nuotolinė (internetinė) prekyba vaistais.

„Jeigu dabar nesusitvarko, kas bus, kai prie sistemos jungsis apie milijoną gyventojų? Sistema bus visiškai paralyžiuota, nes tam visiškai nepasiruošta“, – prognozavo pašnekovė.

D.Mikutienė sakė, kad jai buvo pažadėta sistemą sutvarkyti greitu metu.

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus portalą lrytas.lt informavo, kad šiuo metu Registrų centro specialistai visus trikdžius yra pašalinę ir Gyventojų registras bei jo duomenimis besinaudojančios kitos šalies sistemos ir registrai, tarp jų ir e. sveikatos sistema, veikia įprastai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį