Gerėja dienos stacionaro paslaugų vaikams prieinamumas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį gerėja vaikams teikiamų paslaugų kokybė ir prieinamumas dienos stacionaro paslaugas siūlančiose gydymo įstaigose, taip pat didėja šių paslaugų įkainiai.

Nuo šiol bus galima greičiau gauti tokias paslaugas, kurių negali pasiūlyti poliklinika ir dėl kurių nebūtina gultis į ligoninę.<br> 123rf nuotr.
Nuo šiol bus galima greičiau gauti tokias paslaugas, kurių negali pasiūlyti poliklinika ir dėl kurių nebūtina gultis į ligoninę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 6:27 PM

Tai reiškia, kad bus galima greičiau gauti tokias paslaugas, kurių negali pasiūlyti poliklinika ir dėl kurių nebūtina gultis į ligoninę. Tad nuo šiol vaikai, kuriems reikalingas detalesnis ištyrimas esant sudėtingoms ligoms, onkologiniams susirgimams, raidos sutrikimams, jų gydymui būtinas paslaugas gaus paprasčiau.

Šie pokyčiai inicijuoti, siekiant pagerinti gydymo paslaugų prieinamumą vaikams su negalia ir vaikams, kuriems įtarta ar diagnozuota reta liga, kai ligos nustatymui ir gydymui paskirti reikia daugelio gydytojų konsultacijų. Tokiais atvejais nustatyta nauja paslauga – išplėstinis ne mažiau kaip trijų gydytojų specialistų komandos konsultavimas, kurio metu gali būti atliekamos diagnostinės ir gydomosios procedūros.

Ministro A. Verygos teigimu, šie pokyčiai labai reikalingi ir laukti, nes tokių paslaugų poreikis tik didėja. Tad labai svarbu užtikrinti, kad jos būtų kiek galima greičiau prieinamos ir suteiktos kokybiškai.

„Dienos stacionaro paslaugos sparčiai populiarėja visame pasaulyje, Lietuva – ne išimtis. Pacientams tai labai patogu, nes reikiamas paslaugas jie gali gauti per vieną ar kelias dienas, nesiguldami į ligoninę ir nevarstydami poliklinikos durų. Tai galimybė be streso suteikti vaikams reikalingą ištyrimą, o taip pat gydymą, kuris dėl savo sudėtingumo negali būti teikiamas poliklinikoje arba paguldant į ligoninę. Ypač tai patogu mažiesiems pacientams ir jų tėveliams, nes juk vaikai nemėgsta lankytis pas gydytojus, jiems svarbu kuo mažiau leisti laiko ligoninėse“, – sako ministras A. Veryga.

Būtent todėl Lietuva, žengdama koja kojon su naujovėmis medicinos srityje, nuolat gerina ir dienos stacionaro paslaugų prieinamumą bei kokybę.

Viceministrė Lina Jaruševičienė sako, kad nuo šiol vaikams dienos stacionare bus atliekamos sudėtingos diagnostikos ar gydomosios procedūros.

„Pavyzdžiui, taikant bendrinę nejautrą, taip pat diagnostiniai testai bei mėginiai endokrininių liaukų funkcijai įvertinti, vaiko ištyrimas ir gydymas sergant hematologine ar onkologine liga, vakcinacija, biologinė ar pakaitinė fermentų terapija, epilepsijos diagnostika ir gydymo kontrolė, specialus gipsavimas turint įgimtų raumenų ir skeleto formavimosi ydų bei konservatyvus vaiko akies raumenų sutrikimų, šlapinimosi ir kitų sutrikimų gydymas“, – teigia viceministrė L. Jaruševičienė.

Vaikų dienos stacionaro sąraše nustatytos konkrečios ligos ar jų grupės, kurioms esant atliekamos diagnostinės ar gydomosios procedūros, aprašyta, koks turi būti atliekamas paciento stebėjimas procedūros metu ar po jos. Pavyzdžiui, dienos stacionare galės būti atliekamos diagnostinės ar gydomosios bronchoskopijos, gastroskopijos, kolonoskopijos taikant bendrinę nejautrą, dėl kurių anksčiau vaikus reikėdavo hospitalizuoti.

Atnaujintame apraše atsisakyta paslaugų teikimo pagal ligų gydymo profilius ir nustatytos konkrečios ligos arba jų grupės, taip pat privalomos procedūros, paslaugų aprašymas, paciento stebėsena bei vidutinė dienos stacionaro paslaugos teikimo trukmė dienomis.

2019 metais šių paslaugų apmokėjimui papildomai bus skirta virš 600 tūkst. eurų. Tam buvo pritarta ir Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) taryboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.