Neįtikėtina istorija: kūdikis išsivystė mirusios moters gimdoje

Neseniai gimė sveika mergytė. Atrodytų, nieko keisto, jei ne faktas, kad ji išsivystė transplantuotoje mirusios donorės gimdoje.

 Medicinos personalas džiaugiasi naujagime, kuri sėkmingai išsivystė mirusios moters gimdoje.<br>Reuters nuotr.
 Medicinos personalas džiaugiasi naujagime, kuri sėkmingai išsivystė mirusios moters gimdoje.<br>Reuters nuotr.
 Chirurgai cezario operacijos metu padeda mergaitei, išsivysčiusiai mirusios donorė gimdoje, išvysti pasaulį.<br>Reuters nuotr.
 Chirurgai cezario operacijos metu padeda mergaitei, išsivysčiusiai mirusios donorė gimdoje, išvysti pasaulį.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-12-06 07:17

Gimdos transplantacijos operacija, o vėliau – ir nevaisingumo gydymas buvo vykdomi 2016 metais Brazilijos San Paulo mieste. Mergytės mama, 32 metų moteris, negalėjo pastoti pati, nes gimė be gimdos.

Pasaulyje atliktos jau 39 gimdos transplantacijos, kurių metu donorėmis tapo gyvos moterys, įskaitant motinas, dovanojusias gimdas savo kūdikiams. Dėl to, kaip pranešė BBC, gimė 11 kūdikių.

Dar dešimčiai moterų buvo bandyta persodinti mirusių donorių gimdas, bet arba transplantacija būdavo nesėkminga, arba įvykdavo persileidimas.

Slopino imunitetą

Tačiau dabar mokslo žurnale „The Lancet“ buvo pranešta apie moterį, kuriai buvo persodinta penktą dešimtį įpusėjusios trijų vaikų motinos gimda. Pranešama, kad ši moteris mirė nuo kraujavimo į smegenis.

Recipientė, kuriai gimda buvo persodinta, sirgo įgimtu Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sindromu. Toks apsigimimas yra ypač retas, pasitaikantis vos vienai iš 4 tūkst. 500 moterų. Dėl jo moteriai tinkamai neišsivysto makštis ir gimda.

Nepaisant to, moteris turėjo sveikas kiaušides. Taigi, gydytojai galėjo pašalinti kiaušinėlius, juos apvaisinti būsimojo tėvo sperma ir užšaldyti.

Moteriai buvo duodami vaistai, slopinantys jos imuninę sistemą, kad organizmas nekovotų su transplantuotu organu ir nemėgintų jo pašalinti.

Medicinos pasiekimas

Maždaug po 6 savaičių moteriai prasidėjo menstruacijos.

Po septynių mėnesių apvaisinti kiaušinėliai buvo implantuoti.

O nėštumui artėjant į pabaigą buvo atliktas cezario pjūvis ir 2017 metų gruodžio 15 dieną pasaulį išvydo sveika 2,5 kg sverianti mergaitė.

San Paulo universitetinės ligoninės daktaras Dani Ejzenbergas sakė: „Jau pirmosios gyvų donorių gimdos persodinimo operacijos buvo medicinos pasiekimas, suteikęs galimybę susilaukti vaikų daugeliui nevaisingų moterų, padedant tinkamoms donorėms ir reikiama medicinos pagalba.

Tačiau gyvų donorių paklausa yra didelė, o pasiūla maža. Dažniausiai jomis tampa šeimos narės ar artimos draugės“.

Londono imperatoriškojo koledžo daktaras Srdjanas Saso teigė, kad šios transplantacijos ir kūdikio gimimo rezultatai yra ypač džiuginantys.

„Tai suteikia galimybę turėti kur kas daugiau galimų donorių, leidžia sumažinti išlaidas ir apsaugoti gyvas donores nuo operacijos keliamos rizikos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.