Supratę, ką vyras iškosėjo, apstulbo net medikai

Žiemą daugelį žmonių užpuola virusai. O juos lydi varvanti nosis, perštinti gerklė ir stiprus kosulys.

 Smarkiai kosėdamas vyras iškosėjo savo bronchinį medį. <br> NEJM ir 123rf nuotr. 
 Smarkiai kosėdamas vyras iškosėjo savo bronchinį medį. <br> NEJM ir 123rf nuotr. 
 Pasirodo, plaučius iškosėti įmanoma.<br> 123rf nuotr. 
 Pasirodo, plaučius iškosėti įmanoma.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 9:05 PM

Kartais kosėjama taip, kad atrodytų, galima net plaučius iškosėti. Ir nors tai skamba tik kaip išsireiškimas, vienas vyras kaip tik tai sugebėjo ir padaryti – iškosėjo dalį savo plaučio!

Kaip tik toks įvykis neseniai buvo aprašytas medicinos mokslo žurnale „New England Journal of Medicine“.

Kaip skelbiama, 36-erių metų vyras sugebėjo „spontaniškai iškosėti“ nesugadintą dešimties šakų savo bronchinį medį. Kitais žodžiais tariant, jis iškosėjo tai, kas buvo jo plaučio viduje.

Teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad vyras nebuvo pačios geriausios sveikatos. Anksčiau jis patyrė tokį sunkų širdies sutrikimą, kad širdis dirbo vos penktadaliu savo pajėgimo.

Vyras turėjo širdies ydą – aortinę stenozę, tai yra, jo aortos vožtuvas taip susiaurėjo, kad kraujas iš širdies negalėjo normaliai ištekėti į aortą.

Tokią ydą lėmė įgimtas defektas, dėl ko jo aortos vožtuvas turėjo dvi vietoje trijų burių. Dėl šios ydos vyrui buvo padaryta operacija, kurios metu buvo įdėtas trūkstamos burės bioprotezas.

Taip pat vyras gavo širdies stimuliatorių, kurio prireikė po širdies laidumo sutrikimo, kuomet buvo visiškai nutrūkęs elektros impulsų, liepiančių širdžiai tinkamai plakti, perdavimas.

Patekęs į intensyvios terapijos skyrių vyras buvo prijungtas prie dar vieno prietaiso, kuris padėtų sergančiai širdžiai pumpuoti pakankamai kraujo į kūną. Jam suleista heparino – antitrombotiko, naudojamo širdies laidumo sutrikimams gydyti.

Deja, po operacijos ligonio būklė dar labiau pablogėjo. Pacientui vis labiau ir labiau reikėjo dirbtinės deguonies.

Jis pradėjo kosėti krauju ir tai sukėlė kvėpavimo sutrikimus. Tai reiškia, kad kraujas iš jo kraujagyslių ėmė tekėti į plaučius ir mažas oro kišenėles, kurios paprastai aprūpina kraują deguonimi. Ir tada jis pradėjo taip smarkiai kosėti, kad iškrito jo dešiniojo plaučio bronchinis medis.

Kai taip nutiko, medikai greitai per trachėją į kvėpavimo takus jam įkišo vamzdelį ir tuo pačiu pritvirtinta prie lankstaus vamzdelio kamera juos apžiūrėjo.

Po dviejų dienų pacientas liovėsi kosėti krauju ir medikai galėjo išimti vamzdelį iš jo gerklės.

Deja, istorija laimingai nesibaigė. Nepaisant viltingų ženklų, galų gale pacientas po savaitės kančių mirė dėl širdies sutrikimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.