Šokiruojančios rentgeno nuotraukos parodė, kaip širdį paveikia 2 taurės vyno per dieną

Po švenčių pasižadėjote nevartoti alkoholio, bet sunku laikytis pažado? Tada ši žinia tikriausiai padės grįžti į vėžias.

 Didelis stipriųjų gėrimų vartojimas yra prieširdžių virpėjimo (nereguliaraus širdies plakimo) rizikos veiksnys.<br> 123rf nuotr.
 Didelis stipriųjų gėrimų vartojimas yra prieširdžių virpėjimo (nereguliaraus širdies plakimo) rizikos veiksnys.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2019, 1:56 PM

Jau anksčiau žinota, kad didelis stipriųjų gėrimų vartojimas yra prieširdžių virpėjimo (nereguliaraus širdies plakimo) rizikos veiksnys. Tačiau dabar atliktas naujas tyrimas parodė, kad net ir nedideliais kiekiais, bet nuolat vartojant alkoholį gali būti pažeisti audiniai.

Australijos mokslininkai išsiaiškino, kad jeigu per savaitę išgeriante po 14 taurių alkoholinių gėrimų, arba po dvi vyno taures kasdien, jūsų širdyje gali atsirasti randų ar sutrikti elektrinių signalų perdavimas.

Prieširdžių virpėjimas padidina insulto ar širdies nepakankamumo riziką, o tai reiškia, kad žalingas įprotis vartoti alkoholį gali daryti didžiulę įtaką būsimoms širdies problemoms.

Alfredo ligoninės, esančios Melburne, specialistai suskirstė 75 savanorius, turinčius širdies problemų, į 3 grupes, priklausomai nuo to, kiek jie per savaitę suvartoja alkoholio.

Tyrimo dalyvių širdis mokslininkai ištyrė rentgenu, kad galėtų matyti, kokį poveikį alkoholis daro elektriniams signalams, keliaujantiems prieširdžiu, per kur kraujas patenka į širdį.

Elektriniai signalai yra gyvybiškai svarbūs širdies funkcijai, nes jie praneša širdžiai, kada ji gali susitraukti ir atsipalaiduoti. Tai reiškia, kad šiems signalams reikia laisvai ir reguliariai judėti nepažeistu audiniu.

Tyrimas atskleidė, kad asmenų, nevartojančių alkoholio, visa širdis buvo rožinės spalvos, nes jos visi audiniai buvo sveiki, o elektriniai signalai galėjo laisvai judėti visu pajėgumu.

Žmogaus, išgeriančio po 7 alkoholo taures per savaitę, širdis turėjo kai kur pažeistų audinių dėmes, bet mokslininkai teigė, kad nereikėtų dėl to labai nerimauti.

Deja, tyrimas nustatė, kad dalyvių, kurie vartoja gerokai daugiau alkoholio, 8-21 taures per savaitę, širdyse buvo didelės randų dėmės. Šiose vietose elektriniai signalai buvo gerokai silpnesni.

Kaip atrodė rentgeno rezultatai, galite matyti čia:

„Šis tyrimas parodė, kad pernelyg didelis alkoholio vartojimas yra svarbus prieširdžių virpėjimo rizikos veiksnys. Elektriniai ir struktūriniai pokyčiai gali paaiškinti reguliarių alkoholio vartotojų prieširdžių virpėjimo išsivystymo polinkį.

Tai svarbus priminimas gydytojams, kad rūpinantis pacientais, turinčių problemų su prieširdžių virpėjimu, jie paklaustų dėl alkoholio vartojimo ir suteiktų reikiamą informaciją tiems, kurie jo vartoja per daug“, – tvirtino tyrimo autorius dr. Peteris Kistleris.

Tyrimai rodo, kad nestipriai pažeisti širdies audiniai gali sugyti, jeigu asmuo susilaikys nuo alkoholio, vengs druskos ir reguliariai sportuos.

2012-aisiais metais Liverpulio Johno Mooreso universiteto mokslininkų atliktas bandymas padėjo nustatyti, kad fizinė veikla skatina kamienines ląsteles gaminti naują audinį.

Parengta pagal metro.co.uk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.