Žiemą suaktyvėja pavojinga infekcija: iki 15 proc. susirgusiųjų neišgyvena

Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų. Lietuvoje vidutiniškai per metus registruojama 70-80 meningokokinės infekcijos atvejų.

Vienas iš meningokokinės infekcijos simptomų – aukšta temperatūra.<br> 123rf nuotr. 
Vienas iš meningokokinės infekcijos simptomų – aukšta temperatūra.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Valančiūtė

Jan 31, 2019, 1:31 PM

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet meningokokine infekcija susirgo 4 asmenys, vienas iš jų – vaikas. Pernai užregistruoti 39 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų – 5 mirtys. 2017 m. Lietuvoje užregistruotas 81 meningokokinės infekcijos atvejis, iš jų – 11 mirčių.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad nuo 2018 m. liepos 1 d. pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo B tipo meningokoko infekcijos trijų mėnesių kūdikiai skiepijami nemokamai. Tėvams ar globėjams dėl šių skiepų reikia kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Nuo meningokokinės infekcijos kūdikiai ir vaikai yra skiepijami trimis vakcinos dozėmis: pirmąją vakcinos dozę gauna 3 mėnesių kūdikiai, antrąją – 5 mėnesių, trečiąją – 12-15 mėnesių vaikai.

Medikai ragina neatidėlioti šio skiepo, nes meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, neretai pasireiškianti žaibine forma. Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju.

Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų – vidutiniškai 3-4 dienos. Meningokokinei infekcijai būdingas sezoniškumas, todėl susirgti šia infekcija didesnė tikimybė yra šaltuoju metų laiku.

Meningokokinei infekcijai būdinga: karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių ar raumenų skausmai, vaikams dar būdingas nuolatinis verksmas, atsisakymas valgyti ar gerti, hemoraginis bėrimas.

Mirtimi baigiasi apie 5-15 proc. ligos atvejų. Tačiau apie 15 proc. išgyvenusiųjų patiria rimtų komplikacijų, pavyzdžiui, apkursta, juos ištinka paralyžius, psichikos sutrikimai, jiems tenka amputuoti galūnes.

Artimai su sergančiu kontaktavusiems asmenims rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją, kad šis profilaktiškai paskirtų vienkartinę antibakterinių vaistų dozę. Visi kolektyvo nariai turi stebėti savo sveikatą 10 dienų. Pakilus temperatūrai, atsiradus galvos skausmui, odos bėrimui, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė – skiepai. Tačiau taip pat reikėtų nepamiršti nespecifinių profilaktikos priemonių: reguliariai plauti rankas, kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę, reguliariai vėdinti ir valyti patalpas, užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.