Medikai lietuvės sūnui siūlė „komfortišką mirtį“, bet mamos maldos buvo išklausytos

Vilija Stančiauskaitė išgyveno tai, ko nenorėtų patirti nė viena motina. Nyderlandų medikai ją jau ragino atsisveikinti su savo netikėtai sunkiai susirgusiu 26-erių metų sūnumi Justinu.

Medikai choru tvirtino, kad išgelbėti Justino neįmanoma – smegenys užlieti krauju, todėl jis mirs, vos bus atjungti gyvybę palaikantys aparatai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Medikai choru tvirtino, kad išgelbėti Justino neįmanoma – smegenys užlieti krauju, todėl jis mirs, vos bus atjungti gyvybę palaikantys aparatai.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2019, 6:29 PM

Nors moteriai buvo teigiama, kad jos sūnaus išgelbėti nebeįmanoma, ji nesiliovė tikėjusi, kad įvyks stebuklas ir mamos maldos buvo išklausytos.

Apie tai, kas įvyko, V.Stančiauskaitė papasakojo pati į portalo lrytas.lt redakciją atsiųstame elektroniniame laiške. Pateikiame jį jums:

Noriu pasidalinti savo patirtimi apie skausmingą susidūrimą su Nyderlandų sveikatos apsaugos sistema.

Gyvenu ten daugiau nei ketvirtį amžiaus ir negaliu pasakyti, kad ši šalis man nepatinka. Nyderlandai turtingas ir liberalus kraštas, kur kitoks žmogus yra priimamas bei gerbiamas. Tiesa, čia galioja griežta tvarka: gali gauti baudą, tarkime, už neišravėtą savo darželį iš gatvės pusės.

Žodžiu, kaip ir kiekviena šalis Nyderlandai turi savų pliusų ir minusų. Visgi, kalbant apie sveikatos apsaugos sistemą, kai kurie dalykai pasirodė netgi žiauroki.

Vieną dieną sušlubavo mano 26 metų sūnaus sveikata. Nuvykus pas medikus, paaiškėjo, kad jam reikalinga skubi širdies operacija. Nors žinia ir išmušė iš vėžių, medikai ramino, kad operaciją atliks geriausias širdies chirurgas ir, kad viskas bus gerai.

Tik tada, kai po penkias valandas trukusios operacijos seselė pranešė, kad viskas pasisekė netgi geriau nei tikėtasi, nurimau ir dėkojau Dievui už išklausytas maldas. Tačiau, kaip paaiškėjo, ramybė buvo apgaulinga: komplikacijos, koma, klinikinė mirtis...

Galit įsivaizduoti, ką išgyvena motina, išgirdusi tokias diagnozes apie savo vaiką. Neradau sau vietos, meldžiausi taip, kaip niekada gyvenime dar neteko. Tačiau teko dar ir kovoti už sūnaus gyvybę tiesiogine ta žodžio prasme.

Medikai choru tvirtino, kad išgelbėti Justino neįmanoma – smegenys užlieti krauju, todėl jis mirs, vos bus atjungti gyvybę palaikantys aparatai.

Kelių dienų laikotarpyje gydytojai jau ėmė įnirtingai kalbėti apie donorystę, apie „komfortišką mirtį“, suleidžiant didelę dozę morfijaus, apie tai, kad gelbėti jo neverta ir apskritai stengėsi kuo sparčiau šitą reikalą „sutvarkyti“.

Negalėjau suprasti tokios skubos, juk kaip ir kiekviena motina, atsidūrusi mano vietoje, tikėjausi stebuklo. Kovojau už savo sūnaus gyvenimą visais įmanomais būdais, pasitelkusi maldą, meilę, drąsą, atvirumą ir energetinę terapiją.

Paskutinis mano manevras buvo prašymas dar palaukti ir neleisti mirtinos vaistų dozės, kol iš Lietuvos atvyks sūnaus tėvas, krikšto mama atsisveikinti.

Artimieji atvyko, atsisveikino ir įvyko pats didžiausias stebuklas mūsų gyvenime – prieš pat išjungiant gyvybę palaikančius aparatus, Justinas atmerkė akis ir prakalbo...

Nemoku apsakyti to džiaugsmo ir dėkingumo, kurį patyriau, sūnui atsigavus. Tačiau labiausiai buvau dėkinga Dievui...

Kaip vėliau paaiškėjo, Nyderlanduose priimtas įstatymas, kad ligoninės turi dirbti pelningai – tai, ko gero, ir lėmė, kad iš medikų pusės buvo dedamos didelės pastangos greičiau numarinti brangiai valstybei kainuojantį ligonį.

Visgi faktas, kad jis išgijo rodo, kad myriop galėjo būti pasiųstas gyventi galėjęs žmogus. Manau, kad tokios situacijos neturėtų kartotis ir žmogaus gyvybę reikia stengtis išsaugoti iš paskutiniųjų.

Mano pačios išgyvenimai ir detalus pasakojimas sugulė mano knygoje „Stebuklo galia“ – noriu, kad žmonės niekada neprarastų vilties, tikėjimo stebuklais ir nepasiduotų. Net tada, kai medikai sako, jog reikia pasiduoti.

Vilija Stančiauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.