Siaučiant klastingai ligai – nerimą keliančios A. Verygos prognozės

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažino, kad tymų infekcijos protrūkis šalyje kelia didelį susirūpinimą, taip pat užsiminė, jog gali pritrūkti vakcinos nuo šios ligos, jei žmonės imtų panikuoti.

Sveikatos apsaugos ministro A.Verygos teigimu, vaikams ir tiems, kurie turėjo kontaktą su tymais sergančiais asmenimis, vakcinos yra pakankamai.<br> J.Stacevičiaus ir M.Kulbio nuotr. 
Sveikatos apsaugos ministro A.Verygos teigimu, vaikams ir tiems, kurie turėjo kontaktą su tymais sergančiais asmenimis, vakcinos yra pakankamai.<br> J.Stacevičiaus ir M.Kulbio nuotr. 
Sveikatos apsaugos ministro A.Verygos teigimu, vaikams ir tiems, kurie turėjo kontaktą su tymais sergančiais asmenimis, vakcinos yra pakankamai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministro A.Verygos teigimu, vaikams ir tiems, kurie turėjo kontaktą su tymais sergančiais asmenimis, vakcinos yra pakankamai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytenis Andriukaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 21, 2019, 9:14 AM, atnaujinta Mar 21, 2019, 9:33 AM

Už sveikatą bei maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis vakar Lietuvos Vyriausybę paragino imtis neatidėliotinų veiksmų ir stabdyti tymų infekcijos plitimą, nes situacija – grėsminga.

„Ir be komisaro perspėjimo matome, kad padėtis rimta, seniai apie tai ir kalbame.

Taip pat suprantame, kad būtina imtis veiksmų“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Veryga.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet jau užregistruoti 202 tymų infekcijos atvejai, susirgo 51 vaikas. O pernai per visus metus nustatyta 30 tymų infekcijos atvejų.

Kelia pavojų ir saugumui

V.Andriukaičio teigimu, matydama tokius skaičius Vyriausybė turėtų reaguoti nedelsdama.

Bet eurokomisaras apgailestavo, kad pasiskiepijimo apimtis Lietuvoje nedidėja.

Eurokomisaras priminė, kad tymų infekcijos protrūkis prieš kurį laiką įvyko Ukrainoje, protrūkių buvo Rumunijoje, Prancūzijoje ir Italijoje. Bet pastarojoje šalyje situacija gerėja, nes įvesta privaloma vakcinacija.

„Infekcijų protrūkiai – visuomenės saugumui pavojinga situacija. Nesuprantama, kodėl rizikuojame vaikų sveikata, nors turime saugius ir prieinamus skiepus.

Jeigu deramo vaikų vakcinacijos lygio – 97–98 proc. – pasiekti savanoriškomis priemonėmis neįmanoma, turi būti naudojamos privalomos. Jei yra įstatymų spragos, reikia priimti reikiamas pataisas“, – Eltai tvirtino V.Andriukaitis.

Politikas perspėjo, kad jei Lietuva situacijos nesuvaldys, tai gali atsiliepti ir šalies saugumui: „Daugelis šalių stebi epidemiologinę situaciją.

Ar laukiame, kol tos šalys įspės savo gyventojus į Lietuvą nevykti, nes yra grėsmė užsikrėsti?“

Politikų kalbos neveikia

Vakar „Lietuvos ryto“ pakalbintas A.Veryga sakė, kad sudaryta speciali grupė, kuri koordinuoja veiksmus prieš infekcijos plitimą, jau išsiaiškino, kuriuose rajonuose tai yra didžiausia problema.

„Kalbėsime su tų savivaldybių merais. Jiems pavaldūs pirminės sveikatos priežiūros centrai. Todėl merai turi kalbėti su gydytojais, o pastarieji – su pacientais. Politikų kalbos ir ministerijos instrukcijos žmonėms daro vienokį poveikį, o autoritetą turinčių medikų – visai kitokį.

Tėvams reikia mesti iš galvos visas tas nesąmones apie skiepus ir skiepyti vaikus. Jei jie būtų paskiepyti laiku, ligai nebūtų kur plisti“, – kalbėjo ministras.

Daugiausia tymų infekcijos atvejų užfiksuota Kauno mieste ir rajone.

Ragino nepasiduoti panikai

Vis dėlto ministras ragino nepasiduoti panikai ir neskubėti skiepytis prieš tai neišsiaiškinus, ar organizmas turi suformuotą imunitetą pavojingai ligai.

„Suaugusieji pirmiausia turėtų išsitirti kraują. Atlikus tokius tyrimus, bus matyti, kiek žmonių turi imunitetą šiai ligai. Pagal tai galėsime nuspręsti, kiek pirkti vakcinų suaugusiems žmonėms. Nes vaikams ir tiems, kurie turėjo kontaktą su sergančiais asmenimis, vakcinos yra pakankamai.

Tačiau jeigu staiga visi išsigandę bėgs ieškoti vakcinos, gali būti bėdų. Nes šios vakcinos nėra nupirkta tiek, kad užtektų visiems“, – perspėjo A.Veryga.

Anot ministro, tymų protrūkis – ne vien Lietuvos problema ir vakcinos poreikis gali būti didelis. Mat kitos Europos šalys irgi ketina jos įsigyti papildomai.

Gali sugrįžti ir kitos ligos

Vis dėlto A.Veryga nemano, kad Lietuvoje gali kilti tymų infekcijos epidemija – iki to esą labai toli.

„Nepaisant to, neturėtume užmigti ar atsipalaiduoti. Deja, yra tėvų, kurie nusprendė vaikų neskiepyti nei nuo difterijos, nei nuo kokliušo ir panašių ligų. Todėl dabar šios ligos vėl grįžta.

Tai, kad daugėja neskiepytų vaikų, yra visų mūsų darbo brokas ir kaltė. Bet vis dėlto už šią sritį atsakingas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, kuris privalo stebėti ir laiku skelbti aliarmą“, – kalbėjo A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.