Mamai paskelbus, kad skiepytas vaikas susirgo tymais, išlindo netikėta tiesa

Vieno didžiausių Vilniaus mikrorajonų Pilaitės bendruomenės „Facebook“ grupėje ketvirtadienį kilo panika, kuomet devynmečio mama paskelbė, kad jos vaikas susirgo tymais, nors ir buvo dukart skiepytas kombinuota MMR vakcina, kuri apsaugo nuo tymų, epideminio parotito (kiaulytės) ir raudonukės.

 Vaikui buvo išbertos rankos, bet ne dėl tymų.<br> 123rf nuotr. 
 Vaikui buvo išbertos rankos, bet ne dėl tymų.<br> 123rf nuotr. 
Pilaitės gyventojai ne juokais sunerimo dėl galimo tymų protrūkio.<br>D.Umbraso nuotr.
Pilaitės gyventojai ne juokais sunerimo dėl galimo tymų protrūkio.<br>D.Umbraso nuotr.
Santaros klinikų Vaikų ligoninės Priėmimo skyriuje vaikas gavo ambulatorinę konsultaciją ir po dviejų valandų išleistas gydytis ambulatorškai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Santaros klinikų Vaikų ligoninės Priėmimo skyriuje vaikas gavo ambulatorinę konsultaciją ir po dviejų valandų išleistas gydytis ambulatorškai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 3:37 PM, atnaujinta Apr 1, 2019, 2:48 PM

Ligoninė ir atsakingos institucijos neigia, kad tai tymai, nors mama parodė medikų išvadas, kur parašyta, kad įtariami netipiniai tymai.

„Pirmasis tymų atvejis progminazijoje... Šaunuoliai antivaxeriai“, – ketvirtadienio rytą paskelbė viena grupės narė.

Tačiau toliau į diskusiją įsitraukė ir susirgusio vaikelio mama, kurios komentaras privertė visus sunerimti. Mama rašė: „Mamos, susirgo mano vaikas, skiepytas abiems vakcinomis nuo tymų, antras skiepas darytas prieš 3 metus. Santariškėse 3 gydytojai apžiūrinėjo ir negalėjo tuo patikėti. Labai skaudu, bet ir 2 skiepai ne visada apsaugo 100 proc...“

Toliau mama rašė, kad diagnozė buvo visiškai netikėta: „Buvau visiškai rami, vaikas labai retai serga, skiepytas abu kartus, o va prašau...“

Dar kitame komentare mama rašė: „Išvadose pas vaiką parašyta: „Netipinė tymų forma“. Manau, persirgus imunitetas lieka, nors jau niekuo nebegali 100 proc. tikėti, bet mes kol kas su vyru sveiki“.

Mama taip nupasakojo ligos eigą: „Išbėrė, sekančią dieną sukilo aukšta temperatūra, dar smarkiau išbėrė, labai skaudėjo gerklę, šiandien akis pradėjo skaudėt“.

VUL Santaros klinikų Vaikų ligoninėje joks tymais užsikrėtęs skiepytas vaikas paguldytas nebuvo.

Priėmimo skyriuje vaikas gavo ambulatorinę konsultaciją ir po dviejų valandų išleistas gydytis ambulatorškai.

Vaikui esą buvo išbertos rankos, bet ne dėl tymų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento atstovė Justina Butenienė taip pat patvirtino, kad vaikui – ne tymai.

„Vakar užklausėme medicinos įstaigos. Mama skleidžia netiesą. Tai visai ne tymai, o kitos ligos“, – patikino J.Butenienė.

Specialistė sakė, kad paprastai apie tymų atvejus NVSC specialistai sužino pakankamai greitai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centre taip pat buvo paneigta, kdad minėtasis atvejis yra tymai.

Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazija irgi negavo jokio patvirtinimo, kad jų moksleivis būtų susirgęs tymais.

 

Jau pasirodžius straipsniui portalo lrytas.lt žurnalistei pavyko pasikalbėti su mama, dėl kurios vaiko ligos kilo sujudimas.

Mama tikino, kad vaikas tikrai buvo skiepytas visais privalomais skiepais pagal skiepų kalendorių – tai įrašyta ir vaiko medicininėje kortelėje. 

Taigi, kai vaiką išbėrė, ji iš pradžių nė nepagalvojusi, kad tai gali būti tymai. 

„Net neprileidau tokios minties, nes jis skiepytas ir taip negali būti. Jis niekada neturėjo jokių alergijų. 

Kai nuvažiavome pas šeimos gydytoją, apžiūrėjo ir sako: „Dilgėlinė“. Suleido antialerginių vaistų ir paleido namo. Sako, kad per parą turi praeiti.

O jau kitą rytą atsikėlė su 38,8 laipsnio temperatūra ir dar labiau išbertas. Iškvietėm greitąją. Pažiūrėjo gydytoja ir sako: „Man čia nepanašu į alergiją“. Siūlė nuvažiuoti į priėmimą. Taigi sėdome ir nuvažiavome“, – prisiminė moteris.

Vilnietė teigė, kad Santaros klinikų Vaikų ligoninės priėmimo skyriuje vaikui ir buvo įtarti netipiniai tymai. Taip parašyta ir diagnozės aprašyme: "Įtariami netipiniai tymai".

Mama stebėjosi specialistų tvirtinimu, kad diagnozė kita – tikrai ne tymai, nors vaikui antikūnų tyrimas kol kas padarytas nebuvo. Jis bus atliktas tik pirmadienį. Tada tikrai paaiškės, ar vaikui galėjo būti tymai.

Iš žiniasklaidos sužinojusi, kad vaikui ne tymai, moteris sakė bandžiusi skambinti berniuką apžiūrėjusioms gydytojoms, nes suabejojo, ar tokiu atveju paskirtas tinkamas gydymas, jeigu tai – ne tymai. Deja, nė viena šių specialisčių šiandien nedirbo. 

Portalui lrytas.lt kol kas nepavyko gauti ligoninės atsakymo, kodėl diagnozėje buvo įrašyta, kad įtariami netipiniai tymai. Daugiau detalių paaiškės pirmadienį.

Lietuvos bendrosios praktikos (Šeimos gydytojų) asociacijos vadovas profesorius Julius Kalibatas pasakojo, kad būna labai retų atvejų, kai net ir paskiepytam žmogui antikūnų titras nepaauga tiek, jog galėtų kovoti su infekcija, taigi nesusidaro tinkamas imunitetas. 

„Tai labai mažas procentas, bet daliai žmonių taip nutinka. Čia nieko nepadarysi, bet iš principo reikėtų atlikti tyrimą dėl antikūnų. Gal tų antikūnų yra tikrai mažai ir jie nuo ligos neapsaugo“, – patarė profesorius.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenys rodo, kad šiemet Lietuvoje iš viso užregistruota jau 310 tymų atvejų.

Didžiausias tymų protrūkis šiuo metu yra Kaune ir Kauno rajone. Kovo 29-osios ryto duomenimis, Kauno mieste registruoti 149 susirgimo atvejai, o Kauno rajone – 47.

77 proc. Kaune ir Kauno rajone susirgusių tymais vaikų buvo neskiepyti, 19 proc. – dar per maži skiepyti. 80 proc. susirgusių suaugusiųjų skiepijimo būklė nežinoma, 12,4 proc. – neskiepyti.

Vilniuje nustatyti 39 tymų atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.