Išberto vaiko diagnozės aprašymas išgąsdino mamą: ligoninė sako, kad be reikalo

Nemažai dėmesio praėjusią savaitę sukėlė vilnietės mamos komentaras socialinio tinklo „Facebook“ Pilaitės bendruomenės grupėje apie tai, kad jos dviem dozėmis kombinuotos MMR vakcinos, kuri apsaugo nuo tymų, epideminio parotito (kiaulytės) ir raudonukės, skiepytas vaikas neva susirgo tymais.

Labai retais atvejais net ir paskiepytam žmogui antikūnų titras nepaauga tiek, jog galėtų kovoti su infekcija.<br> Scanpix nuotr. 
Labai retais atvejais net ir paskiepytam žmogui antikūnų titras nepaauga tiek, jog galėtų kovoti su infekcija.<br> Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2019, 5:45 PM

Apie tai esą liudijo moteriai duotas vaiko ligos išrašas, kurio kopiją mama atsiuntė portalo lrytas.lt žurnalistei.

Išraše nurodyta, kad pagrindinė diagnozė yra nepatikslinta virusų sukelta infekcija, kuriai būdingi odos ir gleivinių pažeidimai. Tačiau ties grafa „Diagnozės aprašymas“ buvo įrašyta „Įtariami netipiniai tymai“. Tai ir sukėlė mamos įtarimą, kad vaikui – tymai.

Tačiau penktadienį tiek Santaros klinikų Vaikų ligoninė, tiek ir kitos atsakingos institucijos neigė, kad vaikui nustatyti tymai, sutartinai tvirtindami, kad diagnozė visiškai kita.

Vis tik mama sakė, kad vaikui nebuvo padarytas antikūnų tyrimas, kuris paneigtų ar patvirtintų tymų diagnozę, – jį tėvų iniciatyva buvo planuojama padaryti tik šiandien, pirmadienį.

Visą šio įvykio priešistorę galite perskaityti straipsnyje „Mamai paskelbus, kad skiepytas vaikas susirgo tymais, išlindo netikėta tiesa“.

Penktadienį taip ir nepavyko sužinoti, kodėl mamai duotame ligos išraše nurodyta „Įtariami netipiniai tymai“, nors žurnalistams teigta kitaip.

Šiandien lrytas.lt gavo Santaros klinikų Vaikų ligoninės atsakymą.

Pasak Santaros klinikų Vaikų ligoninės atstovės ryšiams su visuomene Jolantos Normantienės, išrašas, kurį gavo mama, buvo skirtas šeimos gydytojui perduoti ir gydymuisi ambulatoriškai.

„Reikia žiūrėti ir atkreipti dėmesį į pagrindinę ten įrašytą diagnozę. Ten parašyta: „Nepatikslinta virusų sukelta infekcija, kuriai būdingi odos ir gleivinių pažeidimai“, – paaiškino J.Normantienė.

Pasak ligoninės atstovės, vaiką apžiūrėjusi gydytoja tymų nediagnozavo, tačiau Vilniaus mieste esant nepalankiai epidemiologinei situacijai ir turint omeny, kad vaikas dėl nesunkios sveikatos būklės neturėjo būti gydomas ligoninėje, gydytoja rekomendavo šeimos gydytojui atkreipti dėmesį į vaiko būklę ir šiuo aspektu.

Pasak atstovės ryšiams su visuomene, jeigu šeimos gydytojas manys esant reikalinga, gali skirti imunologinį tyrimą dėl tymų, kad nustatytų, ar vaikui susiformavęs pakankamas imunitetas.

J.Normantienė pridūrė, kad paprastai imunologinį tyrimą dėl antikūnų rekomenduojama atlikti tik ketvirtą bėrimo parą, nes pirmąsias paras dažniausiai gaunamas netikslus atsakymas.

Pasidomėjus, ar įmanoma, kad net ir skiepytas vaikas susirgtų tymais, Lietuvos bendrosios praktikos (Šeimos gydytojų) asociacijos vadovas profesorius Julius Kalibatas pasakojo, kad būna labai retų atvejų, kai net ir paskiepytam žmogui antikūnų titras nepaauga tiek, jog galėtų kovoti su infekcija, taigi nesusidaro tinkamas imunitetas. 

„Tai labai mažas procentas, bet daliai žmonių taip nutinka. Čia nieko nepadarysi, bet iš principo reikėtų atlikti tyrimą dėl antikūnų. Gal tų antikūnų yra tikrai mažai ir jie nuo ligos neapsaugo“, – patarė profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.