Klaipėdos medikai stebi apsvaigusių motinų naujagimius: aiškėja, kas jų laukia

Lietuvą šį mėnesį sukrėtė dvi žinios iš Klaipėdos.

Klaipėdos medikai stebi apsvaigusių motinų naujagimius: aiškėja, kas jų laukia.<br>Lrytas.lt koliažas
Klaipėdos medikai stebi apsvaigusių motinų naujagimius: aiškėja, kas jų laukia.<br>Lrytas.lt koliažas
Pamestinukas buvo suvyniotas štai į šį rankšluostį.<br> Klaipėdos VPK nuotr. 
Pamestinukas buvo suvyniotas štai į šį rankšluostį.<br> Klaipėdos VPK nuotr. 
Mergytė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gimė visiškai girta.<br>„Lietuvos ryto" televizijos nuotr.
Mergytė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gimė visiškai girta.<br>„Lietuvos ryto" televizijos nuotr.
 Kūdikis rastas štai šioje vietoje Žardininkų gatvėje. <br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
 Kūdikis rastas štai šioje vietoje Žardininkų gatvėje. <br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr.gydytojas Vinsas Janušonis<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr.gydytojas Vinsas Janušonis<br>R.Jurgaičio nuotr.
 Du vaikai Klaipėdoje šį mėnesį gyvenimą pradėjo skandalingomis aplinkybėmis.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos, D.Umbraso ir Klaipėdos VPK nuotr.
 Du vaikai Klaipėdoje šį mėnesį gyvenimą pradėjo skandalingomis aplinkybėmis.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos, D.Umbraso ir Klaipėdos VPK nuotr.
Klaipėdos universitetinė ligoninė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klaipėdos universitetinė ligoninė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 29, 2019, 4:00 PM, atnaujinta Apr 29, 2019, 4:23 PM

Balandžio viduryje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje neblaivi moteris pagimdė  girtą mergytę, kurios kraujyje aptikta kone mirtina alkoholio koncentracija – daugiau nei 4 promilės.

Praėjusį savaitgalį pasklido dar viena šiurpi žinia iš uostamiesčio – pietinėje miesto dalyje, Žardininkų gatvėje, prie vaikų darželio tvoros rastas ant žemės padėtas į rankšluostį suvyniotas naujagimis. Vaikas nedelsiant paguldytas į Klaipėdos universitetinės ligoninės Reanimacijos skyrių.

Kraujyje rasta ekstazio

Savaitgalį Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas profesorius Vinsas Janušonis pasakojo, kad prie darželio tvoros rasto vaiko būklė sunki, nes jis buvo sušalęs ir nukraujavęs dėl neperrištos virkštelės. Tačiau profesorius vylėsi, kad vaikelis išgyvens.

Vėliau paaiškėjo, kad vaiko organizme rasta ir narkotinių medžiagų pėdsakų. Pasitikslinus, kokių, gydytojas atsakė, kad ekstazio.

Vyriausiasis gydytojas sakė, kad sunku spręsti, ar mama nuolat vartotojo narkotikus, ar tik vieną kartą, pavyzdžiui, bandydama taip palengvinti gimdymo sukeltus skausmus.

Anot V.Janušonio, šiuo metu naujagimio būklė stabilizavosi ir didėja tikimybė, kad jis išgyvens, nepaisant to, kad prarado nemažai kraujo ir turėjo viršugalvyje dėl gimdymo atsiradusią hematomą. Kaip parodė pakartotiniai tyrimai, narkotikai iš kūdikio organizmo išsivalė.

„Kol kas atrodo, kad vaikas buvo pagimdytas sveikos moters ir išnešiotas“, – komentavo profesorius V.Janušonis.

Kol kas liks ligoninėje

Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rasa Bekėžienė sakė, kad kol kas rastas vaikas dar praleis ligoninėje. Kiek ilgai – savaitę ar dvi – spręs medikai.

„Šiandien gydytojai sprendė klausimą, dėl vaiko gimimo laiko patikslinimo, kad galėtume kreiptis į Civilinės metrikacijos skyrių ir išrašyti vaiko dokumentus. Kai vaikutis bus užregistruotas, vykdysime kitus veiksmus: grėsmės vaikui lygio nustatymą ir inicijuosim savivaldybei laikinosios globos procedūras“, – kalbėjo R.Bekėžienė.

Kam vaikas atiteks, kai bus išrašytas iš ligoninės, spręs Klaipėdos miesto savivaldybė. Tai gali būti budintys globėjai ar tiesiog globėjai, kurie norės vaiką auginti.

„Turime informacijos, kad yra žmogus, kuris norėtų tą vaikutį auginti, bet globėjo parinkimo klausimus sprendžia savivaldybės administracija“, – kalbėjo R.Bekėžienė.

Klaipėdoje nuo 2009 m. veikia gyvybės langelis, kur gimdyvės gali palikti kūdikius, ir šie iškart patenka į medikų rankas. Per beveik dešimtmetį jame buvo palikti du vaikai. Jie abu išgyveno.

Mama tebeieškoma

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Andromeda Grauslienė portalui lrytas.lt sakė, kad berniuką savaitgalį pagimdžiusi moteris vis dar nerasta. Nors, paskelbus apie jos paiešką, skambučių sulaukta, nė vienas pranešimas nepasitvirtino.

Klaipėdos VPK išplatino rankšluosčio, į kurį buvo suvyniotas rastinukas, nuotrauką, vildamiesi, kad tai padės surasti mamą.

Pasak A.Grauslienės, dėl šio įvykio pradėtas tyrimas pagal baudžiamojo kodekso 144 straipsnį „Palikimas be pagalbos, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei“. Už šį prasižengimą baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Mama vėl pateko į ligoninę

Pasidomėjus, kaip jaučiasi mergytė, kuri gimė turėdama didelę alkoholio koncentraciją kraujyje ir kuriai diagnozuotas vaisiaus alkoholinis sindromas, V.Janušonis pasidžiaugė, kad pagaliau mažylės būklė yra stabili ir ji jaučiasi normaliai, o alkoholis iš organizmo jau pasišalinęs.

35-erių metų mažylės mama po gimdymo taip pat buvo sunkios būklės. Jai buvo perpiltas kraujas, įtarta, kad dėl besaikio gėrimo suiro kepenys.

Nepaisant sunkios būklės ji nusprendė anksčiau laiko išsirašyti iš ligoninės, prieš tai aplankiusi dukrelę ir suteikusi jai savo pavardę bei išrinkusi vardą.

Kadangi moteris iš ligoninės išsirašė vis dar būdama sunkios būklės, greitai ji vėl pateko pas Klaipėdos universitetinės ligoninės medikus ir kurį laiką buvo gydoma Reanimacijos skyriuje.

Anot gydytojo, antrą kartą mama pas medikus moteris sugrįžo pati, jau būdama blaivi. Tačiau dukra nebesidomėjo.

Plačiau komentuoti pacientės būklės ir patikslinti, dėl ko ji vėl pateko į medikų rankas, V.Janušonis nenorėjo.

Vaikas atiteks laikiniems globėjams

Telšių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Andrejus Pavlovskis pasakojo, kad šiuo metu tvarkomi mergaitės, kurios kraujyje rasta didelė alkoholio koncentracija, laikinos globos dokumentai ir jau nuo šio antradienio vaiką apsiims globoti laikini globėjai.

A.Pavlovskis sakė, kad vaiką globos svetimi žmonės: jis neatiteks nei mamai, nei giminaičiams, kurie ir nepareiškė noro kūdikį globoti.

Pasak specialisto, jokių galimybių gražinti vaiką mamai šiuo metu nėra.

Primename, kad po to, kai Klaipėdoje girtutėlė mama pagimdė kūdikį, į Kauno klinikas iš Klaipėdos universitetinės ligoninės buvo atvežta dar viena neblaivi gimdyvė. Jai nustatytas daugiau nei 3 promilių girtumas, tačiau kūdikis gimė sveikas ir blaivus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.