Medikai vos spėja suktis: pacientų srautas išaugo apie pusantro karto

Lietuvą alinant rekordiniams karščiams medikams karšta nuo darbo. Dėl gerokai išaugusio pacientų kiekio jie vos spėja suktis.

Kauno klinikinėje ligoninėje pacientų skaičius išaugo dukart.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno klinikinėje ligoninėje pacientų skaičius išaugo dukart.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvą alinant rekordiniams karščiams medikams karšta nuo darbo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvą alinant rekordiniams karščiams medikams karšta nuo darbo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvą užklupo karščiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvą užklupo karščiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 11, 2019, 7:11 PM, atnaujinta Jun 11, 2019, 8:38 PM

Tiesa, daugelio pacientų guldyti į ligoninę nė neprireikia – suteikus būtinąją pagalbą jie išrašomi namo.

Užtenka atstatyti skysčių pusiausvyrą

Kauno klinikinės ligoninės Suaugusiųjų priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėja Gražina Karalevičienė pasakojo, kad besikreipiančių pacientų srautas šią savaitę padidėjo net apie pusantro karto.

„Pradžioje savaitės kreipėsi apie 300 žmonių. Daugelis skundėsi nusilpimu, galvos svaigimu, nemažai buvo infekcinių susirgimų.

Padaugėjo ir vaikų – jei įprastomis dienomis kreipiasi iki 10, šią savaitę dvigubai daugiau. Nemažai daliai pacientų šalia kitų negalavimų diagnozavome ir odos nudegimus“, – reziumavo G.Karalevičienė.

Tiesa, ne visi besikreipiantys buvo guldomi į ligoninę. Didelė dalis pacientų po suteiktos pagalbos grįžo į namus.

„Daugeliui užtenka atstatyti organizme skysčių pusiausvyrą“, – paaiškino medikė.

Dažniau praranda orietaciją

Kauno klinikinės ligoninės Neurologijos skyriaus vedėja Diana Beatryčė Tvarijonienė pastebėjo, kad vyresnio amžiaus žmonėms per karščius padažnėja galvos svaigimas, apima bendras silpnumas, paūmėja lėtinės ligos.

„Vis dėlto nepastebėjime, kad pagausėtų insultų atvejų, bet turime daugiau tų pacientų, kurie dėl skysčių netekties patiria galvos svaigimą, orientacijos praradimą“, – sakė gydytoja.

Įspėjo dėl vaistų

Vartoti daug skysčių šiomis karštomis dienomis paragino ir Kauno klinikinės ligoninės kardiologas Artūras Jakuitis.

„Patarimai paprasti: gerti daug skysčių, kambariuose naudoti drėkintuvus, ventiliatorius, dangstyti langus nuo tiesioginės saulės šviesos, stengtis neiti iš namų vidurdienį, kai saulė būna pati kaitriausia“, – kaip elgtis per karščius vardijo medikas.

A.Jakuitis pastebėjo, kad šiemet ligonių su širdies ar kraujo spaudimo sutrikimais dėl rekordinių karščių nepagausėjo.

„Anksčiau karštomis dienomis sulaukdavome daugiau besiskundžiančių dėl širdies darbo sutrikimų. Dabar dirbame įprastu režimu, vidutiniškai pas mus Kardiologijos skyriuje guli apie 50 pacientų. Tai įprastas vidurkis visais metų laikais. Gal žmonės tapo sąmoningesni ir labiau saugo save?“ – svarstė kardiologas.

Medikas perspėjo, kad sergant širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis gali pakisti vaistų poveikis, todėl būtina pasitarti su šeimos gydytoju dėl anksčiau paskirtų medikamentų vartojimo, jų dozės.

Karštomis dienomis medikai pataria valgyti lengvesnį maistą, dėvėti galvos apdangalą, naudoti apsauginius kremus nuo saulės, dažnai apsilieti vėsiu vandeniu.

Piktėja ir šunys

Karšti orai daug darbo suteikė ir traumatologams. Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus (Traumatologijos punkto) vedėjas Artūras Šulnius pastebi, kad per pirmadienį ir antradienį pacientų skaičius pagausėjo panašiai kaip žiemą staiga apledėjus šaligatviams.

„Daug nukritusių nuo dviračių, paspirtukų ir patyrusių rankų, kojų lūžius, patempimus, sumušimus. Suteikiame pagalbą su pjautinėmis žaizdomis, kai įsipjaunama į stiklo šukes vandens telkiniuose“, – vardijo A.Šulnius.

Medikas minėjo, kad šiomis dienomis neįprastai daug kreipiasi šunų apkandžiotų pacientų. „Nukenčia net ir augintinių šeimininkai. Matyt, karščiai paveikė ir šunis“, – svarstė A.Šulnius.

Per parą šiuo metu į Kauno klinikinės ligoninės Traumatologijos punktą kreipiasi apie 200 žmonių, kai įprastu metu – dvigubai mažiau.

Oras kais iki 36 laipsnių

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje prognozuojama 36 laipsnius sieksianti kaitra, laukiama absoliutaus birželio karščio rekordo. Aukščiausia temperatūra Lietuvoje – +37,5 laipsniai buvo užfiksuota Zarasuose, 1994 m. liepos 30 d.

„Pagal paskutinius duomenis sudarant prognozę buvo apsispręsta, kad pietiniuose rajonuose yra tikimybė sulaukti 36 laipsnių karščio. Jei pakilsime daugiau nei 35,4, tai bus absoliutus birželio rekordas. Tiesą pasakius, į tą rekordą mes jau galime pradėti pretenduoti rytoj, bet birželio 13 dieną jau yra beveik šimtas procentų, kad jis bus pagerintas“, – BNS antradienį sakė Hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji specialistė Margarita Kirkliauskaitė.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, antradienį Tauragės, Marijampolės, Alytaus apskrityse tikėtina sulaukti iki 33–34 laipsnių karščio. Kiek vėsiau bus šiauriniuose šalies regionuose, kur temperatūra dar neturėtų siekti 30 laipsnių.

Trečiadienį karštis suintensyvės: pietvakarinėje, pietinėje šalies dalyje laukiama iki 34–35 laipsnių karščių, šiauriniuose rajonuose bus keliais laipsniais vėsiau.

Karščiausias turėtų būti ketvirtadienis: temperatūra šoktels iki 36 laipsnių karščio. Karščiausia turėtų būti Alytaus apskrityje, Trakuose, Šalčininkuose, Vilniuje. Vėsiausia – iki 32 laipsnių – bus vakarinėje šalies dalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?