Chirurgai tikėjosi pašalinti smegenų auglį, o aptiko tai, ko nebuvo matę

Rachel Palma pernai jautėsi, kaip nesava. Jos dešinė kūno pusė tarsi apmirė. Būdavo momentų, kai ji jausdavosi sutrikusi ir sapnuodavo košmarus, nepaisant to, kad anksčiau neturėjo jokių nusiskundimų sveikata, kas galėtų paaiškinti tokius simptomus. Moteris buvo jauna ir be viso šito jautėsi sveika.

 Magnetinio rezonanso tyrimas parodė kažkokį darinį moters smegenyse.<br> 123rf nuotr. 
 Magnetinio rezonanso tyrimas parodė kažkokį darinį moters smegenyse.<br> 123rf nuotr. 
 Kaspinuotis.<br> 123rf nuotr. 
 Kaspinuotis.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 17, 2019, 10:30 PM

Tačiau dėl staigių ir netikėtų neurologinių simptomų jos šeimos gydytojas nusprendė, kad reikia magnetinio rezonanso tyrimo, kuris parodė nerimą keliantį atradimą: mažą pakitimą kairėje priekinėje jos smegenų dalyje. Ši vieta ir lėmė jos dešiniosios pusės simptomus.

„Pagal atvaizdą, kurį matėme tuo metu, jos klinikinį pristatymą ir istoriją manėme išvydę smegenų auglį, – interneto svetainei „IFLScience“ pasakojo Mount Sinai ligoninės (JAV) neurochirurgijos rezidentų vadovas Jonathanas Rasouli. – Ji iš esmės neturėjo jokių kitų rizikos veiksnių, kurie galėtų nulemti infekcinę priežastį ar piktybiškumą, ar vėžį kur nors kitur jos organizme“.

Medicinos ekspertų komanda nusprendusi, kad R.Palmą kamavo smegenų auglys, patarė atlikti kraniotomiją – operaciją, kuomet padaromas nedidelis pjūvis tiesiai virš pakitimo, siekiant nepažeisti netoli esančių smegenų audinių ir kraujagyslių. Bet operacijos metu chirurgai rado tai, su kuo niekada anksčiau nebuvo susidūrę.

„Atvėrę pažeidimo vietą greitai supratome, kad žiūrime į tai, kas tikrai nebuvo smegenų auglys, – prisiminė J.Rasouli. – Tiesą sakant, tai labiau panašėjo į kiaušinį, kas yra labai keista, nes nesitiki pamatyti kažko panašaus kieno nors smegenyse“.

Neurochirurgą tai suglumino, bet jis pasistengė operaciją atlikti taip, kad „gerai sutrauktas, tvirtas darinys“ būtų pašalintas visas, jo nesuskaidžius.

„Tai buvo panašu į putpelės kiaušinį – tas pats dydis, ta pati tekstūra, – prisiminė Rasouli, pridūręs, kad vėliau jis perpjovė darinį, padėjęs jį po chirurginiu mikroskopu. Iš perpjauto darinio išslydo kaspinuočio lerva.

R.Palma kentė nuo neurocisticerkozės – smegenų uždegimo, kuris pasireiškia, kai kiaulinis kaspinuotis (Taenia solium) atsitiktinai praryjamas. Tai – ta pati rūšis parazitų, kurie gali gyventi mūsų žarnyne ir yra paplitę neturtingesnėse šalyse, kur maisto sauga ir sanitarijos sąlygos gali būti nepakankamos.

Bet 42 metų moteris neseniai nebuvo išvykusi iš JAV, kur gyvena, tad gydytojai spėja, kad parzitu ji galėjo užsikrėsti suvalgiusi žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos kiaulienos ar kitos mėsos, arba nuo vaisių ar daržovių.

„Yra tam tikrų valstijų ir tikrai tam tikrų šalių, kur šis parazitas labiau paplitęs. Paprastai jis labiau paplitęs JAV pietvakariuose, daugiausia dėl didelio srauto imigrantų, kilusių iš šalių, kur šis gyvis yra labai paplitęs“, – paaiškino gydytojas J.Rasouli, pridūręs, kad nuo šio parazito sukeltų negalavimų visų pirma gydoma antibiotikais.

Jeigu parazitas nebūtų pastebėtas, J.Rasouli teigimu, to atsakas būtų smegenų uždegimas, kuris neleistų kaspinuočiui vystytis toliau, nei embriono stadija. Nepakankamas tos smegenų dalies aprūpinimas krauju pagaliau būtų nužudęs parazitą, kuris liktų kaip randas audinyje.

„Bet randas taip pat gali sukelti problemų, tad nebūtų visiškai saugu tiesiog palikti parazitą smegenyse ir leisti jam pačiam žūti“, – paaiškino medikas.

Geriausia apsaugos nuo galimų panašių infekcijų priemonė yra gerai termiškai apdoroti mėsą, plauti vaisius ir daržoves ir pasirūpinti, kad maisto produktai, kuriuos valgote, būtų atgabenti iš saugios vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.