2 milijonų vaikų tyrimas atskleidė pagrindinę autizmo priežastį

Vos ne kas porą savaičių pasirodo nauja antraštė, teigianti, kad rasta autizmo priežastis: neva jį lemia oro užterštumas ar virusinė infekcija.

Mokslininkai nustatė, kad autizmo spektro sutrikimas 81 proc. priklauso nuo paveldėtų genų, o aplinkos veiksniai sudaro mažiau nei 20 proc. <br> 123rf nuotr.
Mokslininkai nustatė, kad autizmo spektro sutrikimas 81 proc. priklauso nuo paveldėtų genų, o aplinkos veiksniai sudaro mažiau nei 20 proc. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2019, 1:54 PM

Tačiau didžiausias tokio pobūdžio tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 2 milijonai vaikų penkiose šalyse, dar kartą patvirtino, kad genetika iš tikrųjų yra didžiausias autizmo spektro sutrikimo (ASS) rizikos veiksnys.

Mokslininkai nustatė, kad autizmo spektro sutrikimas 81 proc. priklauso nuo paveldėtų genų, o aplinkos veiksniai sudaro mažiau nei 20 proc. 

Motinos svoris, tai, ar ji turi policistinių kiaušidžių sindromą, ar kūdikis gimsta atliekant cezario pjūvį ir pan., ASS išsivystymui reikšmės turi labai mažai arba visai neturi.

Kad būtų padarytos šios išvados, tyrime dalyvavo daugiau nei 2 mln. vaikų, gimusių Danijoje, Suomijoje, Švedijoje, Izraelyje ir Vakarų Australijoje tarp 1998 ir 2011 metų. Tarptautinė tyrėjų komanda stebėjo vaikus, kol jiems sukako 16 metų. Iki to laiko ASS diagnozuotas daugiau nei 22 tūkst. vaikų.

Kaip dažnai būna, viskas daug sudėtingiau nei atrodo iš pradžių. ASS niekada negali būti priskiriama viena priežastis ir greičiausiai ši liga yra daugelio tarpusavyje susijusių veiksnių rezultatas. 

Tai reiškia, kad aplinkos veiksniai gali turėti didelę įtaką, net jei tyrėjai vis dar nėra tikri dėl svarbiausių aplinkos rizikos veiksnių (nors, kategoriškai – tai nėra skiepai). Taip pat mokslininkai tiksliai nežino apie specifinę genų sąveiką, galinčią paskatinti ASS, nors tai vis daugiau tyrinėjama.

„Nors šeimoms dažniausiai labiausiai rūpi aplinkos autizmo rizikos veiksniai, realybė tokia, kad genetiniai veiksniai atlieka kur kas didesnį vaidmenį. Aplinkos veiksniai taip pat lemia daug, tačiau mažiau nei genetiniai. 

Tai nereiškia, kad galime visiškai ignoruoti aplinkos rizikos veiksnius ir jų sąveiką su genetiniais rizikos veiksniais“, – sakė dr. Andrew Adesmanas, vystymosi ir elgesio pediatrijos vyriausiasis direktorius Koheno vaikų medicinos centre Niujorke.

Tai ne pirmas kartas, kai tyrimų išvados rodo, kad autizmą daugiausia galima paaiškinti genetika. Dvynių tyrimai pasirodė esą ypač naudingi nustatant ASS paveldimumą. Vienu dvynių tyrimu 2016 m. buvo parodyta, kad ASS išsivystymas yra nuo 64 iki 91 proc. susijęs su genetika.

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.