Paaiškėjo daugiau detalių apie tragiškai namuose pasibaigusį gimdymą

Vilniuje įvyko nelaimė. Moteriai gimdant namuose ankstų ketvirtadienio rytą mirė naujagimis. Apie šį įvykį pranešė policija.

Moteriai gimdant namuose ankstų ketvirtadienio rytą mirė naujagimis.<br>A.Vaitkevičiaus ir M.Patašiaus nuotr.
Moteriai gimdant namuose ankstų ketvirtadienio rytą mirė naujagimis.<br>A.Vaitkevičiaus ir M.Patašiaus nuotr.
Paaiškėjo daugiau detalių apie tragiškai namuose pasibaigusį gimdymą.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Paaiškėjo daugiau detalių apie tragiškai namuose pasibaigusį gimdymą.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Paaiškėjo daugiau detalių apie tragiškai namuose pasibaigusį gimdymą.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Paaiškėjo daugiau detalių apie tragiškai namuose pasibaigusį gimdymą.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lina Bušinskaitė Šriubėnė SAM patarėja<br>T.Bauro nuotr.
Lina Bušinskaitė Šriubėnė SAM patarėja<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 22, 2019, 4:32 PM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:23 AM

Policijos duomenimis, 1979 metais gimusi moteris gimdė vandenyje su pribuvėja. Gimęs berniukas nerodė gyvybės ženklų. Jį gaivino atvykę greitosios medikai, tačiau jie konstatavo mirtį. Kūdikio motina išvežta į ligoninę. 

Teigiama, kad gimdymą priėmė dula. Tačiau paaiškėjo, kad ji nepriklausė Dulų asociacijai.

Dar daugiau: Lietuvos akušerių sąjungos atstovė teigė, kad Lietuvoje apskritai kol kas neatsirado kvalifikuotų specialistų, norinčių pagal Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nustatytus reglamentus priimti gimdymus namuose. Taigi, tikėtina, kad pagalbą gimdyvei teikė moteris, neturinti teisės to daryti.

Dulos: ne visada kaltos aplinkybės

Dulų asociacijos pirmininkė Lina Gabrijolavičienė tvirtino, kad dulos siūlo moterims gimdyti ten, kur jos pačios nori – ir namuose, ir ligoninėje, tačiau jos nepriima gimdymų, teikia tik nemedicininę pagalbą.

„Visai neseniai buvo publikuotas tyrimas medicinos žurnale, kur teigiama, kad gimdymas namuose ne mažiau saugus nei gimdymas ligoninėje, kai tai daro pasiruošusi moteris, kai gimdymas planinis, kai suteikiama reikalinga pagalba“, – sakė ji.

Moteris pasakojo, kad praėjusiais metais baigėsi byla, pavadinta „pribuvėjų byla“, trukusi septynerius metus. Ji prasidėjo mirus namuose gimdytam kūdikiui. Teismo ekspertize įrodyta, kad vaikas mirė dėl įgimtos patologijos ir jis būtų miręs nepriklausomai nuo gimimo vietos. Anot pašnekovės, kiekvienais metais miršta naujagimių ir moterų ligoninėse, tačiau tai retai kada pasiekia žiniasklaidą.

„Ne visada kaltos aplinkybės. Šiuo atveju dar nėra žinoma, kas kaltas dėl šios tragedijos, ar tai dulos klaida. Visokių būna atvejų, dėl kurių miršta naujagimiai. Neseniai įsigaliojo įstatymas, leidžiantis teikti medicininę pagalbą namuose, tačiau nėra nė vienos akušerės, kuri turėtų galiojančią licenciją ir galėtų priimti tokį gimdymą“, – paaiškino L.Gabrijolavičienė.

Nėra nė vieno specialisto gimdymams namuose

Lietuvos akušerių sąjungos atstovė akušerė Ieva Girdvainienė tvirtino, kad susiklostė labai prasta situacija: praėjusiais metais Sveikatos apsaugos ministerija reglamentavo gimdymą namuose, aiškiai apibrėžė reikalavimus akušeriams, nes tik akušeriai turi teisę priimti gimdymą namuose, bet specialistų, norinčių šiuo metu priimti gimdymus, apskritai nėra. Akušeriai puikiai supranta gimdymo dinamiką, suvokia, kad tai rizikinga, ir tokios atsakomybės kol kas niekas prisiimti nenori. 

„Net visiškai kontroliuojamas gimdymas gali sukelti pavojų kilus nenumatytų sunkumų, todėl ir baigę mokslus medikai nerizikuotų priimti gimdymo namuose.

Aišku, įvairiose šalyse ši praktika taikoma, tačiau Lietuvoje, kaip jau minėjau, nėra nė vieno specialisto. Padarę Lietuvos akušerių sąjungos apklausą sužinojome, kad priimti gimdymus namuose norėtų tik nepatyrusi studentė, o akušeris, turintis 20–30 metų patirtį, to daryti nesiryžtų“, – paaiškino I.Girdvainienė. 

Dulos – pribuvėjos be medicininio išsilavinimo

Anot pašnekovės, Lietuvoje įsikūrė Lietuvos dulų asociacija, kurios niekas nereglamentavo. Dulos, prisidengdamos lydėjimu į gimdymą, buvimu šalia, iš esmės dirba pribuvėjų darbą, neturėdamos medicininio išsilavinimo. 

„Šiuo atveju jau yra aišku, kad gimdyme dalyvavo dula. Žinoma, ji dabar teigs, kad ji tik buvo šalia, palaikė už rankos ir gimdymo nepriėmė. Vis dėlto jau yra žinoma, kad dulos atlieka medicininę pagalbą ir yra nelicencijuotos „specialistės“.

Mums, medikams, tai kelia didžiulį susirūpinimą. Kitose pasaulio šalyse dulos tikrai tik palaiko už rankos, nes galbūt medikė ne visada gali būti tokia draugė kaip dula, tačiau Lietuvoje šis judėjimas išsigimė į tai, kad dulos priima gimdymus namuose“, – nusivylimo neslėpė pašnekovė.

Kaltina dulas darant neigiamą įtaką gimdyvėms

Medikė neteigia, kad visos dulos priima gimdymus, bet tvirtina, kad tokių moterų tikrai yra.  

„Dula, matydama signalus, turi vežti naujagimį su mama į gydymo įstaigą kuo skubiau. Praėjusiais metais patyriau tokią situaciją, kai paskambino moteris ir klausė, ką daryti, nes ji kraujuoja, šalia yra dula, bet ji bijo važiuoti į ligoninę.

Dulos įteigia moterims, kad į ligoninę važiuoti nereikia, galbūt moteris elgtųsi visai kitaip, jeigu jai nebūtų šitaip prikalbėta. Neigiamą jų įtaką mes matome labai akivaizdžiai, jos kelia didelę grėsmę moterims“, – tvirtino akušerė.

Namų jaukumas prieš ligoninę

Medikė primena, kad niekada nežinoma, kokia yra vaisiaus ir mamos situacija gimdymo metu. Anot I.Girdvainienės, dulos save labai gražiai pristatinėja, bet žmonės nežino, ką išties jos daro.

Vis dėlto akušerė jokiu būdu nėra prieš gimdymą namuose. Lietuvos akušerių sąjunga išreiškia teigiamą poziciją dėl gimdymo namuose ir, jei atsirastų tinkamas specialistas, gydytojai tikrai būtų „už“, tačiau smerkia nelegalų gimdymą namuose, kai gimdoma be tinkamos priežiūros.

„Ši liūdna netektis iškėlė į dienos šviesą didelę problemą – moterims vis dar baugu gimdyti ligoninėse, joms trūksta artimesnio bendravimo su gydytojais, empatijos, todėl pasirenkamas jaukumas, „specialisčių“ dulų šiluma. 

Kita problema – dulos priešina visuomenę, skleidžia žinią, kad ligoninė nėra geras pasirinkimas gimdymui, kad čia nuskriaus. Dezinformuoti žmonės pasirenka gimdyti namuose dėl šilumos, natūralumo, nors gimdymo įstaigos yra palankios naujagimiui, jose laikomasi visų reglamentų, užtikrinamas kūdikio ir mamos saugumas, šiluma, jaukumas, yra psichologai, gimdymo konsultantai. Tačiau gimdymas namuose šiandien tapęs jau pasauline mada“, – pabrėžė I.Girdvainienė. 

Moteris buvo vidutinės rizikos gimdyvė

Anot akušerės, esama daug klišių, pavyzdžiui, kad naujagimiui per anksti nukerpama virkštelė, nors dabar visose be išimties gimdymo įstaigose ji nukerpama tinkamu metu. 

„Moterys, prisiklausiusios tokių dulų kalbų, įtiki tuo. Man liūdna, kad mes, medikai, neturime daug laiko užsiimti šviečiamąja veikla ir žmonės renkasi alternatyvų gimdymo būdą. Moterims įteigiama, kad namuose gimdyti – geras pasirinkimas, o ligoninėje – blogas, tačiau statistika rodo, kad gimdymo įstaigose šiandieną mirtingumas labai žemas.

Moteris, kurią šiandien ištiko nelaimė, pagal mūsų standartus negalėtų gimdyti namuose, juose leidžiama gimdyti tik tokiu atveju, kai rizika maža, o ši moteris pagal savo amžių – vidutinės rizikos gimdyvė. Mums, medikams, šeimoms ir visai šaliai tokios netektys be galo skaudžios. Pasirinkimas gimdyti su dulomis rodo tam tikrą žmonių tamsumą“, – kalbėjo akušerė.

Ragina tėvus elgtis atsakingai

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubienė, komentuodama šį įvykį, sakė: „Pirmiausia labai liūdna dėl tokios skaudžios nelaimės – kūdikio mirties. Tai didžiulė netektis šeimai, stiprus sukrėtimas, kuris neabejotinai išliks ilgam ne tik jų, bet ir visuomenės atminty. Lieka tik apgailestauti, kad yra tėvų, kurie rizikuoja gimdyti namuose, nesilaikydami nustatytos tvarkos ir rizikuodami savo vaikelio bei savo gyvybe.

Aš, kaip moteris ir mama, niekada nesirinkčiau gimdymo namuose, nes tikiu mūsų šalies medikais, jų profesionalumu, o mūsų šalies gydymo įstaigos ir medikai yra puikiai pasirengusios profesionaliai suteikti paslaugas net ir pačiais sudėtingiausiais atvejais.

Juolab kad šiuo metu dar nė viena gydymo įstaiga neturi licencijos ir negali teikti tokių paslaugų, t. y. priimti gimdymo namuose. Gimdymo namuose tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios. Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos duomenimis, iki šiol nė viena gydymo įstaiga nesikreipė prašydama suteikti licenciją teikti gimdymo namuose paslaugą. Gydymo įstaigos tam ruošiasi atsakingai ir neskuba.

Paprastai kalbant, gimdymas namuose yra licencijuota veikla, o šiuo metu licencijos niekas neturi ir net neprašė. Vadinasi, tai, kas įvyko šiandien anksti ryte, yra ne kas kita, o nelegali veikla. O tai jau yra teisėsaugos darbas toliau aiškintis. Mūsų žiniomis ir kiek buvo skelbta viešai, jau pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tiek SAM, tiek Akreditavimo tarnyba, jei reikės, padės atliekant šį ikiteisminį tyrimą.

Jei gimdyvė būtų turėjusi sutartį su gydymo įstaiga, jos atstovai būtų turėję dalyvauti gimdyme arba užtikrinti jos gimdymą gydymo įstaigoje, jei ji dėl medicininių priežasčių nebūtų galėjusi gimdyti namie. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, kuri yra labai griežta, įstaigai reikia pranešti apie gimdymą. Žinoma, jei turi su ja sutartį dėl tokių paslaugų. Tikėtina, kad šiuo atveju nebuvo pranešta apie gimdymą.

Tad SAM kviečia visuomenę ir būsimus tėvelius elgtis atsakingai, galvoti ne tik apie savo norus ar įgeidžius, bet pirmiausia – apie būsimo vaikelio saugumą ir gyvybę, sklandų atėjimą į šį pasaulį. Labai gaila, kad yra tėvų, kurie net ir žinodami, kad dar nė viena gydymo įstaiga neteikia tokių paslaugų, ryžtasi tokiam žingsniui, švelniai tariant – avantiūrai. Juk reikia suprasti, kad gimdymo metu gali kilti įvairių komplikacijų, dėl to profesionali medikų priežiūra yra būtina, ji gali lemti gyvybės ir mirties klausimą.“

Reglamentuota, kas privalo atsirasti

Anot patarėjos, teisės aktuose nustatytos labai griežtos taisyklės ir reikalavimai, siekiant užtikrinti maksimalų gimdyvės ir naujagimio saugumą, kurių privalu laikytis. Pavyzdžiui, https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/oficialu-isigaliojo-taisykles-kuriu-privalu-laikytis-gimdant-namuose?fbclid=IwAR2sR2NC1pbVd0r-JCeAkj-q3z9O2sMlMgS0xgVbIV00V5DvTNWDla9ccGQ

Ir https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/gimdymai-namuose-oficialiai-iteisinti?fbclid=IwAR0-7aEY_Yn64JzAKjpFfWsxZ5KhavivjLL87GhE4xSOepOvfwTYvIsG6xU

Be to, gimdymo namuose paslauga apmokama ne Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, todėl duomenis apie šios paslaugos teikimą kaups pačios įstaigos, kurios teiks gimdymo namuose paslaugą.

„Šią sritį buvo nuspręsta reglamentuoti dėl to, kad nepaisant visko gimdymai namuose vyko ir vyksta. Tad reikia būti realistais ir ši sritis reglamentuota labai griežtai, nustatytos aiškios taisyklės, kurių privalu laikytis, kad nekiltų pavojus gimdyvės bei kūdikio gyvybei.

Štai, pavyzdžiui, nustatyta, kad moterys, planuojančios gimdyti namuose, turės pateikti prašymą gydymo įstaigai, teikiančiai šią paslaugą. O ši, įvertinusi nėščiosios sveikatos būklę ir patalpos, kur bus priimamas gimdymas, tinkamumą, pasirašys sutartį. Pagal ją nėščioji gaus konsultacijas iki gimdymo ir po jo, pagalbą gimdymo metu bei akušerio vizitus po gimdymo. Nustatyta, kad švarioje ir šiltoje namų patalpoje, kurioje planuojamas gimdymas, turės būti karštas vanduo, elektra bei kietas pagrindas, skirtas naujagimiui gaivinti. Taip pat užtikrintas privažiavimas greitosios medicinos pagalbos automobiliui, kuris per 30 minučių galėtų pervežti gimdyvę ir naujagimį į gydymo įstaigą“, – paaiškino L.Bušinskaitė-Šriubienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras