Po namuose pagimdyto kūdikio mirties gimdyvė nuo medikų bandė nuslėpti tiesą

Naujagimis – negyvas, o negaluojanti gimdyvė atsidūrė ligoninėje. Taip atsitiko Vilniuje, kai moteris gimdė kartu su pribuvėja vandenyje savo namuose.

Vilnietė iš pradžių bandė nuo gydytojų nuslėpti, kad gimdė namuose.
Vilnietė iš pradžių bandė nuo gydytojų nuslėpti, kad gimdė namuose.
Vilniaus universiteto Santaros klinikų Vaikų ligoninės Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys (nuotr.) nekart yra pabrėžęs, kad svarbiausias argumentas, kodėl gimdyti ligoninėje geriau nei namie, – gimdymo saugumas.
Vilniaus universiteto Santaros klinikų Vaikų ligoninės Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys (nuotr.) nekart yra pabrėžęs, kad svarbiausias argumentas, kodėl gimdyti ligoninėje geriau nei namie, – gimdymo saugumas.
K.Mačiulienė: „Būtina įsisąmoninti vieną dalyką – gimdymas namuose visada yra susijęs su pavojumi.“
K.Mačiulienė: „Būtina įsisąmoninti vieną dalyką – gimdymas namuose visada yra susijęs su pavojumi.“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 23, 2019, 10:34 AM, atnaujinta Aug 27, 2019, 7:25 AM

Praėjusią parą į šios gimdyvės namus sostinėje buvo kviečiami du greitosios medicinos pagalbos ekipažai. Vienas jų turėjo gaivinti naujagimį, o kitas padėti gimdyvei.

Tragediją patyrusiai moteriai – 40 metų, tai buvo ne pirmas jos gimdymas.

Bandė nuslėpti tiesą

Į Vilniaus gimdymo namus atvežtos moters būklė vakar buvo patenkinama. Jos gyvybei negresia pavojus, nes laiku pavyko pašalinti tam tikras komplikacijas.

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė pasakojo, jog moteris kurį laiką medikams neprisipažino, kad gimdė vandenyje.

Dėl įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas. Berniuko mirties priežastį nustatys teismo medicinos ekspertai – artimiausiu laiku jie pateiks savo išvadas.

Gimdyvei ir jos artimiesiems buvo suteikta psichologinė pagalba.

Gresia mirtinas pavojus

Neoficialiais duomenimis, per visus Nepriklausomybės metus Lietuvoje namuose gimė daugiau nei 2 tūkstančiai vaikų.

Gydytoja K.Mačiulienė įspėjo, kad gimdymas namuose visada susijęs su pavojumi.

Smarkiai nukraujavusių ar sąmonės netekusių gimdyvių yra atsidūrusių reanimacijoje. Rizika, su kuria susiduria naujagimis, taip pat sunkiai nuspėjama iš anksto. Toks pavojus gali atsirasti bet kurią akimirką.

Gimdymas namuose Lietuvoje šiuo metu yra įteisintas. Bet ligoninė, kurioje dirbančios akušerės eina teikti į namus tokios gimdymo pagalbos, privalo turėti licenciją.

Vilniaus gimdymo namai iki šiol neturi tokios licencijos. Priežastis aiški – nė viena šioje ligoninėje dirbanti akušerė nepareiškė tokio noro.

Licencijai gauti taikomi griežti apribojimai, pavyzdžiui, prasidėjus komplikacijoms gimdyvė turi būti vos per 30 minučių atgabenta į ligoninę.

Vilniaus gimdymo namuose neatsirado nė vienos specialistės, kuri prisiimtų tokią atsakomybės naštą.

„Visos mūsų akušerės, įvertinusios atsakomybės naštą, puikiai supranta, kokia tai didelė rizika. Mūsų akušerės yra visko mačiusios“, – pasakojo K.Mačiulienė.

 

Įsikišo net prokurorai

Lietuvoje anksčiau buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėtos veiklos – gimdymo priėmimo namuose.

Pavyzdžiui, prokurorai buvo išsiaiškinę, kad nuo 1992-ųjų neteisėtai buvo priimta 400 gimdymų. Dalis jų baigėsi tragiškai.

Buvo tiriamos šešių kūdikių mirties ir aštuonių gimdyvių sužalojimo aplinkybės. Toks tyrimas buvo pradėtas 2011-ųjų vasarą mirus vienam namuose gimusiam kūdikiui.

Įtarimų taikiklyje buvo atsidūrusios keturios moterys. Paaiškėjo, kad kūdikius priėmusios moterys neturėjo tam licencijos, nes tuo metu Lietuvoje jos nebuvo išduodamos.

Kurį laiką gimdymas namuose Lietuvoje kėlė daug aistrų, ypač po to, kai Europos žmogaus teisių teismas ėmė nagrinėti lietuvių moterų skundą.

Lietuva buvo apskųsta kaip nesudaranti sąlygų pasirinkti gimdymo vietą, būdą bei sąlygas ir gauti kvalifikuotą pagalbą gimdymo ne ligoninėje metu.

Tokio prieštaravimo nebeliko, kai Lietuva neseniai įteisino gimdymą namuose.

Pavadino netyčine naujagimio žmogžudyste

Vilniaus universiteto Santaros klinikų Vaikų ligoninės Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys nekart yra pabrėžęs, kad svarbiausias argumentas, kodėl gimdyti ligoninėje geriau nei namie, – gimdymo saugumas.

Knygoje „Naujagimių gydytojo užrašai“ gydytojas pasakojo, kad ligoninėje gimdymas prižiūrimas medikų, kurie nuolat stebi gimdyvę, gimdymo eigą – kaip gimdymui pasiruošia gimdos kaklelis, registruoja vaisiaus širdies tonus, vertina vaisiaus būklę. Kilus menkiausiai gimdymo komplikacijai visa medikų komanda pasiruošusi padėti.

Ką tokiu atveju darytų pribuvėja, būdama šalia gimdyvės namuose? Jei ji neturi patirties ir įgūdžių gelbėti naujagimį, toks vaikas yra pasmerktas žūti dėl nemokšiškumo.

„Kad gimdyti namie nėra saugu, manau, turi suprasti ne tik tėvai, bet ir pribuvėja. Daugelis medikų, net būdami savo srities profesionalai, manau, nesutiktų dalyvauti gimdyme namie. Jie žino, kad, gimdymui pakrypus nenumatyta vaga, jie vargu ar galėtų padėti gimdyvei ir naujagimiui neturėdami tinkamų priemonių ir sąlygų“, – teigė A.Liubšys.

Gydytojas A.Liubšys palietė dar vieną svarbų klausimą – kas iš tiesų atsako už nesėkmes gimdant namie? Jei vairuodamas automobilį žmogus netyčia užkliudo pėsčiąjį ir jis miršta nuo patirtų sužalojimų, tai vertinama kaip netyčinė žmogžudystė.

Jei tėvai pasirenka gimdymą namie ir įvyksta nelaimė, tai gali būti vertinama kaip netyčinė žmogžudystė. Tačiau tokiu atveju niekas tėvų netraukia baudžiamojon atsakomybėn.

„Manau, tai teisinis paradoksas, egzistuojantis Lietuvoje, nes vienu atveju už netyčinę žmogžudystę yra baudžiama, o už netyčinį naujagimio nužudymą – ne“, – kalbėjo A.Liubšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.