Gydytojus pribloškė radinys moters skrandyje: to išvysti nesitikėjo

Dažnai skrandžio skausmus sukelia apsinuodijimas maistu ar persivalgymas. Tačiau kartais negalavimus sukelia ir tai, kas be žado palieka net visko mačiusius gydytojus.

Visai neseniai gydytojai buvo šokiruoti, kai skrandžio skausmu besiskundžiančios moters skrandyje aptiko beveik 2 tūkst. tulžies akmenų.<br>123rf nuotr.
Visai neseniai gydytojai buvo šokiruoti, kai skrandžio skausmu besiskundžiančios moters skrandyje aptiko beveik 2 tūkst. tulžies akmenų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2019, 4:40 PM

Visai neseniai gydytojai buvo šokiruoti, kai skrandžio skausmu besiskundžiančios moters skrandyje aptiko beveik 2 tūkst. tulžies akmenų.

60-metė moteris kreipėsi į gydytojus dėl skaudančio pilvo. Medikai Nong Khai mieste (Tailandas) – Laoso pasienyje – moters tulžies pūslėje rado šimtus tulžies akmenų.

Gydytojai nebuvo tikri, kiek jų yra skrandyje, kol nepadarė operacijos. Po 40 minučių trukmės akmenų šalinimo procedūros jie suskaičiavo svetimkūnius. Komanda teigė pašalinusi 1898 skirtingo dydžio akmenis.

Ir tai dar ne pasaulio rekordas. 1987 m. chirurgai Sasekse (Anglija) iš 85 metų moters skrandžio pašalino 23530 tulžies akmenis.

Medikai 60-metės moters gydymui naudojo laparoskopą, ilgą ir ploną vamzdelį su maža kamera, kad pamatytų jos skrandį ir tulžies akmenis jame.

Ligoninės direktorius Wattana Pareesri tvirtino, kad anksčiau jie niekada nebuvo susidūrę su tokiu dideliu tulžies akmenų skaičiumi.

„Tyrimo metu paaiškėjo, kad ji turi tulžies akmenų, bet mes nežinojome kiek, kol neatlikome operacijos. Tulžies akmenys gali atsirasti dėl perteklinio cholesterolio kiekio organizme.

Pasitikrinti cholesterolio kiekį vertėtų kiekvienam, nes tulžies akmenys gali sukelti daugybę rimtų sutrikimų,“ – sakė jis.

Tulžies akmenys susidaro tulžies pūslėje. Jie gali panėšėti į smėlio grūdelius ar didelius akmenukus.

Kas yra tulžies akmenys?

Tulžies akmenys susidaro tulžies pūslėje. Jungtinėje Karalystėje šia liga serga ne daugiau kaip vienas iš 10 suaugusiųjų (maždaug 15 procentų JAV gyventojų).

Tulžies akmenys gali būti panašūs į smėlio grūdelius ar didelius akmenukus. Jie susidaro iš tulžyje esančių cheminių medžiagų ir gali susidaryti iš cholesterolio, kalcio ir iš raudonųjų kraujo kūnelių. 

Tulžies akmenys siejami su dieta, dideliu cholesterolio kiekiu, kepenų pažeidimais ir badavimu. Daugelis žmonių nežino, kad turi tulžies akmenų.

Dažniausias šios ligos simptomas yra pilvo skausmas, kuris gali trukti iki aštuonių valandų ir būti itin stiprus. Skausmas atsiranda dėl tulžies pūslės bandymo išstumti akmenis. Jei tulžies akmenys aptinkami ieškant kažko kito ir jei jie nesukelia simptomų, tuomet neretai jie paliekami.

Tulžies pūslės uždegimui gydyti dažnai reikalingas antibiotikų kursas.  Dėl rimtų simptomų žmonėms gali būti pašalinta tulžies pūslė. Tulžies pūslė, kuri dalyvauja virškinimo procese, nėra būtina norint gyventi pilnavertį gyvenimą.

Parengta pagal dailymail.co.uk

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?