Vokiečiai sužavėti ryžtingu 27-erių metų lietuvės poelgiu: išgelbėjo vyrui gyvybę

27-erių metų dermatologijos rezidentę Ugnę Olendraitę Vokietijos spauda pakrikštijo „ketvirtosios platformos angelu“. Tokį gražų epitetą mergina gavo išties pelnytai – trečiadienio vakarą ji išgelbėjo 75-erių metų vyro gyvybę.

Dermatologijos rezidentę Ugnę Olendraitę (nuotraukoje) Miunchene išgarsino ryžtingas poelgis.<br>123rf ir asmeninio albumo nuotr.
Dermatologijos rezidentę Ugnę Olendraitę (nuotraukoje) Miunchene išgarsino ryžtingas poelgis.<br>123rf ir asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2019, 7:13 AM, atnaujinta Oct 19, 2019, 11:05 AM

Iš Jurbarko kilusi Vilniaus universitete mediciną studijavusi mergina Miunchene skaičiuoja tik pirmąsias savo savaites. Čia ji yra pagal rezidentūros studijų programą.

Šią savaitę, trečiadienio vakarą, Ugnė metro grįžinėjo namo. Važiuodama, kalbėjosi telefonu su drauge. Jeigu nebūtų staiga nutrūkęs ryšis, greičiausiai nė nebūtų atkreipusi dėmesio į vienoje stotelėje aplink sąmonę praradusį vyrą suspietusių žmonių būrį.

Kaip portalui lrytas.lt pasakojo U.Olendraitė, nors stotelė buvo ne jos, išgirdusi pagalbos šauksmus ji nusprendė išlipti.

Ant žemės gulėjo pagyvenęs žmogus be sąmonės. Jis nekvėpavo. Supratusi situacijos rimtumą Ugnė liepė aplinkiniams skambinti telefonu 112 ir iškviesti greitąją pagalbą. Pati gi praplėšė vyro marškinius ir paprašė atnešti defibriliatorių (tokių, pasirodo, yra kiekvienoje Miuncheno metro stotyje).

Mergina nedelsdama pradėjo širdies masažą. Jai padėjo kitas vyras, tarp krūtinės ląstos paspaudimų Ugnės nurodymu darydamas po du oro įpūtimus. Paaiškėjo, kad tai buvo nukentėjusiojo sūnus.

Ugnė nežino, kiek truko gaivinimas. Iš streso paspaudimus tarp įpūtimų ji skaičiavo net trimis kalbomis: lietuviškai, angliškai ir vokiškai.

„Tik stengiausi nenustoti daryti širdies masažo“, – kalbėjo pašnekovė.

Į klausimą, ar nebuvo sunku prisiminti, kaip praktiškai pritaikyti universitete įgytas gaivinimo žinias, Ugnė pasidžiaugė, kad, kaip tyčia, prieš tris savaitės teko pasikartoti pirmosios pagalbos kursus.

„Taigi, viskas man buvo dar šviežia galvoje. Viskas vyko labai intuityviai ir labai greitai. Net nebuvo, kada sudvejoti“, – prisiminė Ugnė.

Stresas, pasak pašnekovės, irgi darė savo: adrenalino netrūko, bet kaip tik dėl jo neliko abejonių, ką daryti.

Greitai jaunajai medikei viena moteris atnešė defibriliatorių, kuriuo gaivinimą Ugnė tęsė tol, kol žmogus pradėjo kvėpuoti.

Atvykus greitosios pagalbos medikams vyro širdies ritmas jau buvo atsistatęs. Išgyvenęs vyras nuvežtas į ligoninę.

Kaip vėliau pranešė Vokietijos portalas tz.de, širdies sustojimą patyręs vyras, kurį atgaivino lietuvė medikė, dabar jaučiasi gerai.

Ir nors ryžtingai veikdama Ugnė išgelbėjo žmogų, ji neslėpė, kad dėl to, kas įvyko, pati patyrė šoką: „Įsivaizduokite: juk žmogus nekvėpavo. Jam buvo sustojusi širdis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.