Žmonijai iškilo didžiulė grėsmė: dėl šios priežasties jau miršta tūkstančiai

Remiantis naujais tyrimais, didelėje dalyje Europos per pastaruosius du dešimtmečius atsparumas antibiotikams, naudojamiems gydant bakterines infekcijas, susijusias su įprastomis skrandžio ligomis, išaugo daugiau nei dvigubai.

Atsparumas antibiotikams atsiranda tada, kai bakterijai pradeda vystytis tolerancija vaistams, skirtiems jai sunaikinti. <br>123rf nuotr
Atsparumas antibiotikams atsiranda tada, kai bakterijai pradeda vystytis tolerancija vaistams, skirtiems jai sunaikinti. <br>123rf nuotr
Atsparumas antibiotikams atsiranda tada, kai bakterijai pradeda vystytis tolerancija vaistams, skirtiems jai sunaikinti. <br> 123rf nuotr.
Atsparumas antibiotikams atsiranda tada, kai bakterijai pradeda vystytis tolerancija vaistams, skirtiems jai sunaikinti. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 18, 2019, 5:09 PM, atnaujinta Nov 18, 2019, 5:12 PM

Preliminarūs tyrimai, pristatyti 2019 m. per Jungtinę Europos gastroenterologijos savaitę Barselonoje, rodo, kad pastaraisiais metais didėja atsparumas antibiotikams, kurie paprastai naudojami dėl helicobacter pylori – bakterijos, susijusios su skrandžio opa, limfoma ir skrandžio vėžiu.

Tyrime, kuriame dalyvavo daugiau nei 1200 žmonių iš 18 Europos šalių, mokslininkai nustatė, kad atsparumas klaritromicinui, antimikrobiniams vaistams, kurie paprastai naudojami helicobacter pylori gydymui, padidėjo nuo 9,9 proc. 1998 m. iki 21,6 proc. šiais metais. Panašiai atsparumas padidėjo levofloksacinui ir metronidazolui.

Atsparumas antibiotikams atsiranda tada, kai bakterijai pradeda vystytis tolerancija vaistams, skirtiems jai sunaikinti.

Pastaraisiais metais atsparumas antibiotikams tapo vis opesne problema visame pasaulyje ir sulaukė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) raginimo imtis priemonių kovojant su „visuotinės sveikatos saugumo grėsme“.

Vien tik ES ir JAV kasmet nuo infekcijos, atsirandančios dėl antibiotikams atsparių bakterijų, miršta mažiausiai 56 tūkst. žmonių.

Helicobacter pylori infekciją sudėtinga gydyti ir jai reikia vaistų derinio. Bakterija paprastai sukelia skrandžio gleivinės uždegimą arba gastritą, dėl kurio atsiranda pepsinės opos.

Mayo klinikos tvirtinimu, tikėtina, kad daugiau nei pusė pasaulio gyventojų yra užsikrėtę bakterija, tačiau ja nesirgs, kol neatsiras opų.

„Kai atsparumas dažniausiai naudojamiems antibiotikams, tokiems kaip klaritromicinas, padidėja nerimą keliančiu, beveik 1 proc. per metus greičiu, helicobacter pylori gydymo būdai taps neveiksmingi, jei nebus sukurtos naujos gydymo strategijos.

Jei atsparumas vaistams ir toliau didėtų tokiu tempu, sumažėjęs dabartinio gydymo efektyvumas lemtų skrandžio vėžio ir kitų ligų, tokių kaip pepsinė opa, padažnėjimą“, – sakė pranešime pagrindinis tyrėjas Francis Megraudas.

Taip pat nustatyta, kad helicobacter pylori – tai skrandžio vėžio rizikos veiksnys ir yra laikoma trečiąja pagrindine mirties nuo vėžio priežastimi visame pasaulyje.

Tyrimo metu nustatyta, kad didžiausias helicobacter pylori atsparumas klaritromicinui pasireiškė Pietų Italijoje (39,9 proc.), Kroatijoje (34,6 proc.) ir Graikijoje (30 proc.).

Mokslininkų teigimu, tai daugiausia susiję su per dažnu antibiotikų vartojimu dėl tokių negalavimų, kaip peršalimas ir gripas, kuomet verčiau būtų jų nevartoti.

„Šio tyrimo išvados tikrai susijusios, nes helicobacter pylori – pagrindinė pepsinės ligos ir skrandžio vėžio priežastis.

Didėjantis helicobacter pylori atsparumas daugeliui dažniausiai vartojamų antibiotikų gali pakenkti prevencijos strategijoms“, – tvirtino Europos virškinimo trakto endoskopijos draugijos prezidentas Mário Dinis-Ribeiro. 

Parengta pagal iflscience.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu