Aiškėja daugiau detalių apie girtos moters pagimdytą kūdikį

Vilniuje, Dvarčionyse, girtutėlė namuose pagimdžiusi kūdikį moteris, turi ir daugiau vaikų. Ar ji galės auginti naujagimį, spręs vaiko teisės.

Vilniuje girta moteris pagimdė kūdikį.<br>Lrytas.tv nuotr.
Vilniuje girta moteris pagimdė kūdikį.<br>Lrytas.tv nuotr.
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Pernai balandį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gimė mergytė, kurios kraujyje buvo net 4 promilės alkoholio.<br>P.Juodsnukio nuotr.
Pernai balandį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gimė mergytė, kurios kraujyje buvo net 4 promilės alkoholio.<br>P.Juodsnukio nuotr.
Turėdamas vaisiaus alkoholinį sindromą vaikas pasižymi ir išskirtiniais fiziniais bruožais: turi plonas lūpas, įlenktą nosį, mažą kaktą.<br>123rf ir T.Kellerman (wikipedia.org) nuotr.
Turėdamas vaisiaus alkoholinį sindromą vaikas pasižymi ir išskirtiniais fiziniais bruožais: turi plonas lūpas, įlenktą nosį, mažą kaktą.<br>123rf ir T.Kellerman (wikipedia.org) nuotr.
Vilniuje girta moteris pagimdė kūdikį.<br>Lrytas.tv nuotr.
Vilniuje girta moteris pagimdė kūdikį.<br>Lrytas.tv nuotr.
Vilniuje girta moteris pagimdė kūdikį.<br>Lrytas.tv nuotr.
Vilniuje girta moteris pagimdė kūdikį.<br>Lrytas.tv nuotr.
Metų moteris / Kornelija Mačiulienė<br>T.Bauro nuotr.
Metų moteris / Kornelija Mačiulienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 17, 2020, 12:57 PM, atnaujinta Feb 17, 2020, 3:44 PM

Girta moteris vaiką pagimdė šeštadienį, vasario 15 dieną, apie 20 val. 15 min. Gimdyvei buvo nustatytas net 2,65 promilės girtumas. Apie tai pirmadienį pranešė Policijos departamentas.

Pasak policijos ir vaiko teisės tarnybos specialistų, abu – tiek 1981 metais gimusi mama, tiek naujagimis, buvo nuvežti į Santaros klinikas ir šiuo metu juos prižiūri medikai. Tačiau Santaros klinikos to nei patvirtinti, nei komentuoti negalėjo.

Vertina šeimą

Gavus policijos pranešimą apie girtą gimdyvę buvo fiksuotas galimas vaiko teisių pažeidimas ir pradėtas situacijos šeimoje vertinimas.

Kaip portalui Lrytas.lt sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovas spaudai Arūnas Malinovskis, moters, kuri girta pagimdė kūdikį, šeimoje auga dar keli vaikai. Tačiau pranešimų apie vaiko teisių pažeidimus šioje šeimoje iki šiol nebuvo.

„Šiandien bendraujama su šeimos nariais. Aiškinamasi, ar vaikui saugu likti su mama. Mes labai tikimės, kad taip ir bus. Taip pat aiškinamasi, ar yra artimųjų, kurie padėtų auginti ir prižiūrėti vaiką“, – sakė A.Malinovskis.

Kaip žurnalistams pirmadienį sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius, moteris bei kūdikis tebėra ligoninėje.

„Šiuo metu vertinama šeimos situacija, bendraujama su sveikatos specialistais, žiūrima, kokios pagalbos reikės šeimai“, – žurnalistams kalbėjo G. Batulevičius.

Pasak G.Batulevičiaus, apie gimdymą namuose tarnybas informavo giminaičiai.

Kaip sakė Vaiko teisių tarnybos atstovas, tokie atvejai, kai gimdo girtos motinos, nėra dažni.

Verksmas įsirėžia į ausį visam gyvenimui

Paklausta, kas gresia vaikui, kurį pagimdė girta mama, Vilniaus gimdymo namų vadovė profesorė daktarė Kornelija Mačiulienė sakė, kad prognozuoti, ar mažyliui bus vaisiaus alkoholinis sindromas, sunku, nes nežinia, kiek ilgai moteris vartojo alkoholį: visą nėštumą ar tik dalį, koks apskritai yra jos alkoholio vartojimo stažas.

„Viskas priklauso nuo to, kiek motina vartojo alkoholio nėštumo metu, nes tada jis per placentą tiesiai, be jokių barjerų praeina į vaisių. O patekęs į vaisių jis pirmiausia kenkia būsimojo vaiko smegenims, kepenims ir kitiems organams.

Tai, kad alkoholis kenkia vaisiaus smegenims, naujagimiui yra labai blogai. Pačioje ankstyviausioje vystymosi stadijoje, kai jis tik pradeda vaikščioti, vaikas dėl to blaškosi kaip plaštakė nuo vieno daikto prie kito. Dažniausiai toks vaikas įvardijamas kaip hiperaktyvus, o motina tokiu atveju turėtų pagalvoti, ar ji nėštumo metu nevartojo alkoholio“, – kalbėjo gydytoja.

Profesorė pastebėjo, kad turėdamas vaisiaus alkoholinį sindromą vaikas pasižymi ir išskirtiniais fiziniais bruožais: turi plonas lūpas, įlenktą nosį, mažą kaktą.

Išskirtinis būna ir geriančių ar narkotikus vartojusių gimdyvių kūdikių verksmas.

„Jeigu kas vieną kartą išgirsta iš girtos mamos gimusį naujagimį, tai verksmas jo būna toks graudus ir skausmingas, kad jo užmiršti neįmanoma.

Jis visą laiką būdamas gimdoje plaukioja alkoholyje, o atėjęs į pasaulį staiga tai praranda ir tada tokio, kamuojamo abstinencijos, vaiko verksmas yra toks, kad įsirėžia visam gyvenimui į ausį“, – neabejojo profesorė K.Mačiulienė.

Skubiai detoksikuoja

Gydytoja pasakojo, kad net jeigu naujagimis gimsta truputį išgėręs, medikai jį iškart detoksikuoja.

„Kuo greičiau suteiksime jam pagalbą, tuo bus geriau. Iš tokio naujagimio būtina kuo greičiau pašalinti alkoholį.

Jeigu naujagimiui prasideda traukuliai, pradedamas antitraukulinis gydymas.

Esame turėję tokių traukulių apimtų naujagimių, nors motinos gimdyti atvykdavo ir ne girtos. Bet, pasirodo, jos visą nėštumą gėrė, todėl reikėjo iš jų naujagimių šalinti alkoholį ir pradėti antitraukulinį gydymą“, – sakė medikė.

Girtas vyras šliaužė link degtine dvokiančių vaisiaus vandenų

Gydytojai K.Mačiulienei ypač įsiminė prieš maždaug penkerius metus įvykęs atvejis, kuomet abu – gimdyvė su vyru – atvažiavo į gimdymo namus visiškai girti, susikibę už rankų.

Gimdymas prasidėjo labai greitai, moteriai nutekėjo vaisiaus vandenys, o vyras iš girtumo susmuko šalia buvusiame fotelyje ir užmigo.

„Kada nutekėjo vaisiaus vandenys, jie dvokė alkoholiu. Tada vyras prabudo ir paklausė: „Kur čia dalina degtinę?“ Pradėjo uostyti ir šliaužti link tų bėgančių vandenų.

Mes tada jam statėme lašinę, nes jis buvo tiek ištroškęs, kad reikėjo detoksikuoti.

Motiną, kuri dorai ir nesuprato, kad gimdo, taip pat reikėjo detoksikuoti. Bet čia buvo vienintelis toks atvejis prieš penkerius metus. Išgėrusių gimdyti atvyksta, bet nedaug“, – pastebėjo profesorė.

Mama tik apsvaigusi – vaisius girtas

Gydytoja pabrėžė, kad bet koks alkoholio kiekis, nepaisant jo stiprumo, nėštumo metu vaisių veikia lygiai taip pat, kaip ir pačią motiną.

„Jeigu motina išgeria taurę, tai visas jos turinys per placentą patenka į gimdą ir tuo pačiu į vaisių. Ir jeigu motina būna tik apsvaigusi, tai vaisius jau yra girtas.

Kiekviena mama turėtų pagalvoti, kad tuo metu jos vaikelis yra girtas gimdoje arba miegantis, arba besiblaškantis, arba gavęs tokią smūginę dozę, kad vos kvėpuoja.

Jeigu apie tai kiekviena mama pradėtų galvoti, mūsų visuomenėje būtų vis mažiau pasakojimų apie motiną-girtuoklę ir tokių įvykių.

Reikia suprasti vieną paprastą dalyką: nevartoti alkoholio nėštumo metu. Net planuojant nėštumą reikėtų nevartoti alkoholio kokius tris mėnesius iki pastojimo. Čia sakau toms šeimoms, kurios atsakingai planuoja, atsakingai galvoja apie savo vaikų ateitį, apie jų mokymąsi, lavinimą ir intelektą apskritai“, – patarė gydytoja.

O tos, kurios nėštumo metu piktnaudžiauja alkoholiu, turėtų atsiminti, kad labai daug alkoholio motinos kraujyje, gali lemti ir vaisiaus žūtį.

Jeigu gimusiam vaikui išsivysto traukulinis sindromas, jis gali žūti ir nuo traukulių.

Naujagimės kraujyje – 4 promilės alkoholio

Primename, kad pernai balandį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gimė mergytė, kurios kraujyje buvo net 4 promilės alkoholio. Alkoholiu smarkiai apnuodytą 2,5 kg svorio naujagimę pagimdė girtutėlė mama. Dėl šio atvejo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tų pačių 2019 metų balandį į Kauno klinikas ir Klaipėdos universitetinės ligoninės buvo atvežta dar viena gimdyvė, kuriai nustatytas didesnis nei trijų promilių girtumas, o šlapime rasta ir narkotinių medžiagų.

Dėl praėjusį šeštadienį pagimdžiusios girtos gimdyvės policija taip pat pradėjo įvykio aplinkybių tyrimą ir renka medžiagą, pagal kurią spręs, ar pradėti ikiteisminį tyrimą. Medžiaga renkama remiantis LR BK 137 str. 1 d. – sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo.

Šis baudžiamojo kodekso straipsnis skelbia, kad tas, kas dėl neatsargumo sunkiai sužalojo ar susargdino žmogų, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.