Keičiantis situacijai dėl koronaviruso – naujos rekomendacijos, Lietuvoje stebimi beveik 800 žmonių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pastaruoju metu sulaukė labai daug klausimų tiek iš tėvelių, tiek iš švietimo ir ugdymo įstaigų, ką daryti su vaikais, kurie keliavo kartu su tėvais po koronaviruso paveiktas zonas.

Keliolika turistų pamėgtų šiaurinių Italijos miestelių buvo uždaryti, duris užvėrė Milano katedra ir Venecijos bazilika, buvo atšaukti žymiojo Venecijos karnavalo renginiai.<br>Scanpix nuotr.
Keliolika turistų pamėgtų šiaurinių Italijos miestelių buvo uždaryti, duris užvėrė Milano katedra ir Venecijos bazilika, buvo atšaukti žymiojo Venecijos karnavalo renginiai.<br>Scanpix nuotr.
Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 1:35 PM, atnaujinta Feb 28, 2020, 9:41 AM

Taip pat ministerija sulaukė daug klausimų iš įvairių verslo įmonių, kaip elgtis su koronaviruso paveiktose zonose buvusiais darbuotojais. 

Pastaruoju metu viešėjusiems šiaurės Italijoje ir Kinijoje, kurios yra ypač paveiktos koronaviruso epidemijos, rekomenduojama dvi savaites likti namuose ir vengti socialinių kontaktų. 

Tokią žinią antradienį per trumpąją spaudos konferenciją pranešė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Situacija keičiasi kasdien

A.Šešelgis sakė, kad situacija dėl koronaviruso keičiasi ne dienomis, o valandomis, todėl tenka imtis vis naujų atsargumo priemonių. 

„Dar vakar dieną turėjome informaciją, kad Italijoje nustatyti 157 koronaviruso atvejai, šiandien jų jau yra 270. Jeigu vakar buvo nusineštos 5 gyvybės, šiandien – jau 7.

Todėl šiandien parengtos rekomendacijos, kurios išsiųstos ir švietimo, ir ugdymo įstaigoms, kaip elgtis su vaikais, grįžusiais iš viruso paveiktų zonų. Nors vaikai virusu mažiau serga, jie gali būti aktyvūs viruso pernešėjai“, – sakė A.Šešelgis. 

Vaikai, grįžę iš koronaviruso paveiktų zonų, neturėtų eiti į mokyklas ar darželius. 

Keliavę po Italiją gaus SMS žinutes

Viceministras priminė, kad jau šiandien visi, kurie 14 dienų bėgyje buvo užsienyje, koronaviruso paveiktose zonose, gaus trumpąsias SMS žinutes, kaip elgtis grįžus iš koronaviruso paveiktų zonų.

Dėl to jau susitarta su visais mobilaus ryšio operatoriais.

Gydytojus ragina nepanikuoti

A.Šešelgis ragino šeimos gydytojus nepanikuoti ir kiekvieno negalavimo nesieti su koronavirusu. Apie tai išsiųstos rekomendacijos gydymo įstaigoms.

Greitai modelių agentūras ir namus taip pat pasieks ir rekomendacijos, kaip elgtis manekenėms, kurios dalyvavo Milano mados savaitėje.

Remondacijų gaus ir pavežėjai

Parengtos rekomendacijos ir kaip elgtis pavežėjams, kurie pavežėjo keleivius iš oro uosto. Jiems rekomenduojama įsigyti dezinfekcinius skysčius ir dezinfekuoti transporto priemonių vidų, ypač automobilių durų rankenėles iš abiejų pusių.

A.Šešelgis nuramino, kad nė vienas įtarimas dėl koronaviruso Lietuvoje kol kas nepasitvirtino. Visų iki šiol paimtų mėginių dėl koronaviruso tyrimų rezultatai yra neigiami. 

Pasitiko du lėktuvus

R.Lingienė pranešė, kad NVSC pirmadienį sutiko du lėktuvus iš koronaviruso paveiktų regionų Italijoje. Vienas lėktuvas pasitiktas Vilniuje, kitas – Kaune.

Iš viso į Lietuvą per savaitę vykdoma apie 16 tiesioginių skrydžių iš Italijos. 

Visi keleiviai, pirmadienį grįžę iš šiaurės Italijos, buvo nukreipti į atskiras zonas.

Iš viso NVSC specialistai apklausė 251 iš šiaurinės Italijos grįžusį keleivį per Vilniaus ir Kauno oro uostus, užpildė keleivių korteles, pasiliko jų kontaktinius duomenis, pamatavo temperatūrą, taip pat ir termovizoriais.

Visi keleiviai gavo rekomendacijas raštu ir žodžiu, kaip elgtis grįžus. Visiems jiems rekomenduota likti namuose dvi savaites ir vengti socialinių kontaktų.

Šiuo metu NVSC specialistai stebi per 750 žmonių, tarp kurių yra ir atvykusių iš Kinijos bei atvažiavusių iš šiaurės Italijos ne oro keliu.

​Siūlo atidėti nebūtinas keliones

R.Lingienė priminė, kad primygtinai siūloma atidėti nebūtinas keliones į Kiniją ir Šiaurės Italiją. 

O visiems keliautojams, kurie per pastarąsias dvi savaites buvo ne tik Kinijoje, bet ir Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose, grįžus rekomenduojama vengti socialinių kontaktų, jei įmanoma, neiti iš namų, dirbti taip pat iš namų.

NVSC interneto svetainėje yra speciali anketa tiems, kuriems neįmanoma dirbti per atstumą. Grįžę iš ten, kur yra daug koronaviruso atvejų, gali paprašyti 2 savaičių nedarbingumo net nesirgdami, jeigu lankėsi Kinijoje ar Šiaurės Italijoje.

Nedarbingumas suteikiamas nuo grįžimo dienos. Už šį nedarbingumą mokama tokia pati išmoka, kaip ir ligos atveju.

Šiuo metu 88 žmonės, kurie buvo koronaviruso paveiktose zonose, jau pasinaudojo galimybe gauti nedarbingumo pažymą būdami sveiki, kad galėtų dvi savaites likti namuose.

Tie, kurie iš Italijos grįžo iki pirmadienio, turėtų registruotis NVSC puslapyje ir užpildyti ten esančią anketą bei susipažinti su visa pateikta informacija. 

O tiems, kurie tebėra koronaviruso paveiktose vietose, R.Lingienė priminė, kad reikėtų dažnai plauti rankas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, vengti masinių žmonių susibūrimo vietų.

Ragino medicinos centrus nepanikuoti

Vis daugiau žmonių pastaruoju metu kreipiasi į Bendrąjį pagalbos centrą, nerimaudami, kad jiems yra koronavirusas.

„Jeigu dviejų savaičių laikotarpyje nebuvote Kinijoje ar Šiaurės Italijoje, nėra jokio pagrindo įtarti sau koronaviruso ir skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112“, – pabrėžė R.Lingienė.

Specialistė medicinos centrams patarė taip pat nepanikuoti dėl kiekvieno sunegalavusio žmogaus, kuris buvo Italijoje, jeigu jam nepasireiškė koronaviruso simptomai ir nesiųsti jų tirtis į didžiąsias šalies ligonines.

Klinikiniai koronaviruso yra panašūs į gripo. Taip pat žmogus turėtų karščiuoti.

Kad būtų galima įtarti koronavirusą, turėtų būti ir epidemiologiniai požymiai, tai yra, žmogus, turėtų pastarąsias kelias savaites būti lankęsis koronaviruso paveiktuose regionuose. 

Rekomenduoja nevykti į 12 savivaldybių

Italijos valdžia nuo sekmadienio ėmėsi plataus masto priemonių viruso plitimui šalyje pažaboti. Keliolika turistų pamėgtų šiaurinių Italijos miestelių buvo uždaryti, duris užvėrė Milano katedra ir Venecijos bazilika, buvo atšaukti žymiojo Venecijos karnavalo renginiai.

Pirmadienį Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame ragina, jei įmanoma, nevykti į 12 savivaldybių šiaurės Italijoje.

Pirmadienį atnaujintoje konsulinėje informacijoje nurodoma, kad rekomenduojama nevykti į šalies šiaurėje esančias kai kurias Lombardijos bei Veneto regionų savivaldybes.

Lombardijoje patariama nevykti į Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano savivaldybes, Veneto regione – į Vo’ Euganeo, Mira.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.