Naujausi duomenys: koronaviruso atvejų skaičius Lietuvoje artėja prie 500 Atnaujinta 20.19

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šiandien, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti dar 23 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai. Sekmadienio vakaro duomenimis, Lietuvoje iš viso yra patvirtinta 460 ligos atvejų.

Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti dar 23 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai.<br>PA images/Scanpix nuotr.
Sekmadienį Lietuvoje patvirtinti dar 23 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai.<br>PA images/Scanpix nuotr.
Koronavirusas skverbiasi į visus Lietuvos rajonus.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas skverbiasi į visus Lietuvos rajonus.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Lrytas.lt montažas.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Lrytas.lt montažas.
Koronavirusas plinta Panevėžio ir Klaipėdos ligoninėse.<br>Lrytas.lt montažas.
Koronavirusas plinta Panevėžio ir Klaipėdos ligoninėse.<br>Lrytas.lt montažas.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Skorupskas.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Arvydas Skorupskas.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Panevėžio ligoninė.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Panevėžio ligoninė.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Ukmergė – koronaviruso epicentras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukmergė – koronaviruso epicentras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Mar 29, 2020, 8:48 AM, atnaujinta Apr 18, 2020, 12:17 PM

Šie duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriose šie tyrimai atliekami. Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai. Asmenys, kurių ėminiai paimti mobiliuose punktuose, bus informuoti apie tyrimo rezultatus.

Koronavirusas skverbiasi į visus Lietuvos rajonus: apie 8-tąjį atvejį pranešė V. Gailius

Sekmadienio pavakarę apie nustatytą aštuntą koronaviruso atvejį Joniškio rajone pranešė meras Vitalijus Gailius, parašęs žinutę socialinio tinklo paskyroje.

V.Gailiaus teigimu, asmeniui, kuriam nustatyta infekcija, laikėsi saviizoliacijos po kelionės užsienyje ir su niekuo nekontaktavo. Detalesnę informaciją apie šį ir kitus atvejus skelbia Nacionalinės visuomenės sveikatos centras. 

Sekmadienį 20 val. mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius Lietuvoje siekė septynis atvejus. Lietuvoje taip pat yra vienas nuo koronaviruso pasveikęs žmogus.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje – antras koronaviruso atvejis medikui 

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje koronaviruso infekcija nustatyta klinikinės ir diagnostinės laboratorijos darbuotojai, patvirtino ligoninės direktorius Jonas Sąlyga. Tai jau antrasis atvejis šioje įstaigoje, kai koronavirusas patvirtinamas medikui.

„Klinikinės laboratorijos darbuotoja antradienį pasiskundė, kad blogiau jaučiasi, ji buvo nušalinta nuo darbo. Nuo trečiadienio jai išduotas nedarbingumo pažymėjimas. Vakar ji pasidarė tyrimą dėl COVID-19, tyrimas buvo teigiamas. Ji šiuo metu izoliavosi, jaučiasi neblogai, ji nepatenka į rizikos grupę“, – BNS sekmadienį sakė J.Sąlyga.

Pasak ligoninės vadovo, laborantė pastaruoju metu su pacientais nebendravo, turėjo kontaktų su dar keturiais darbuotojais – visi medikai šiuo metu izoliavęsi ir nedirba, jiems atliekami tyrimai. Medikė teigia nekontaktavusi su kitais kolegomis, darbe visą laiką sako buvusi su medicinine kauke.

„Infekcijos šaltinis labai neaiškus, lyg jos šeimoje prieš tai kažkas karščiavo. Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, kad užsikrėtimas yra ligoninės viduje. Bet galėjo ir parduotuvėje, ir autobuse užsikrėsti“, – tvirtino J.Sąlyga.

Mažiau nei prieš dvi savaites koronavirusas nustatytas Klaipėdos jūrininkų ligoninės kraujagyslių chirurgui, dėl to buvo uždarytas Kraujagyslių chirurgijos skyrius, izoliuota 12 pacientų ir per 50 ligoninės darbuotojų.

Pasak J.Sąlygos, pirmaisiais tyrimais medikams ir pacientams užkrato nenustatyta, pakartotiniai tyrimai daliai medikų atlikti, jų rezultatų dar laukiama – virusui nepasitvirtinus, bent dalis jų galės grįžti į darbą pirmadienį.

Jūrininkų ligoninė teikia aukščiausio lygio paslaugas miokardo infarkto ir insulto atvejais, tad joms nėra numatyta papildomų apsaugos priemonių medikams, kurios pirmiausia skiriamos infekcinėms ligoninėms. J.Sąlyga sako, kad situaciją kol kas gelbsti visuomeninės iniciatyvos ir privatus verslas, aukodami šias priemones.

Užsikrėtė Kauno klinikinės ligoninės darbuotoja

Koronavirusas nustatytas Kauno klinikinės ligoninės darbuotojai – Infekcinių ligų klinikoje dirbusiai pagalbinei darbuotojai.

„Pagalbinė darbuotoja, valytoja. Jos testas buvo teigiamas“, – BNS sekmadienį sakė ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas.

Kol kas yra aiškinamasi nuo ko darbuotoja galėjo užsikrėsti bei asmenys, su kuriais ji galėjo kontaktuoti. Jų, pirminiais duomenimis, neturėtų būti daug.

Šiuo metu dėl COVID-19 namuose gydosi dar viena Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja, kuriai liga kovo 26 dieną diagnozuota turint nedarbingumo pažymėjimą.

Ligoninė iš pradžių pranešė, jog slaugytoja, pirminiais duomenimis, užsikrėtė ne ligoninėje, o nuo savo tolimųjų reisų vairuotojo sutuoktinio, tačiau vėliau ligoninės atstovas S. Tvirbutas BNS patikslino, jog tai buvo tik prielaida, vertinant galimus rizikingus kontaktus.

„Kadangi jis yra iš užsienio grįžęs, jį nurodė kaip rizikinį kontaktą ir perdavė epidemiologams“, – sakė jis.

Ligoninė neturi duomenų, ar vyras jau buvo tirtas dėl koronaviruso.

Virusas toliau plinta Klaipėdos ligoninėje

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje koronavirusas sekmadienį nustatytas Neurochirurgijos skyriuje gydytiems pacientams.

„Yra keli atvejai, dar kai kuriuos tiksliname. Keli pacientai yra nustatyti, kur dirbo gydytojas neurochirurgas“, – BNS sekmadienio rytą sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Tikslaus skaičiaus jis sakė kol kas negalintis pasakyti, nes kai kuriems pacientams atliekami pakartotiniai tyrimai. Ligoninės neurochirurgui koronavirusas nustatytas jau anksčiau. Manoma, kad jis galėjo užsikrėsti nuo paciento.

„Mes galvojame, kad kadangi jie visi skubos tvarka operuoti, matyt, kad pakliuvo. Pacientams testų mes ir ne tik mes, bet jokioje ligoninėje visiems pacientams nedaro, ir neįmanoma to padaryti šiai dienai. Tai matyt, kad pakliuvo pacientas, iš kur mes to šaltinio nežinome“, – sakė ligoninės vadovas.

Šiuo metu yra gauti ir dalies personalo rezultatai, jie – neigiami.

„Mes kaip kartas tvarkome, ką perkelti, kur sutvarkyti, ką izoliuoti“, – sakė jis.

Šioje ligoninėje koronavirusas yra nustatytas iš viso penkiolikai darbuotojų, joje mirė du Akių ligų skyriuje gydyti sunkios būklės pacientai, kuriems taip pat nustatytas virusas.

Ligoninės vadovas sako, kad mirusieji pacientai sirgo daugybe lėtinių ligų.

Gydomi šeši pacientai su COVID-19

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje koronavirusas nustatytas dar vienam pacientui, jis gydytas Gastroenterologijos skyriuje.

„Turime blogą naujieną – Gastroenterologijos skyriuje vienam iš pacientų yra gautas teigiamas testo atsakymas. Visi medikai sutestuoti ir išsiųsti saviizoliacijai, karantinui į namus. Pacientai perkelti ir saugiai patalpinti, visos patalpos išdezinfekuotos“, – informavo ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis.

Šiuo metu Panevėžio ligoninėje karantino skyriuje gydomi šeši pacientai, kuriems diagnozuotas koronavirusas.

Keturi iš jų jaučia lengvus simptomus ir, anot ligoninės vadovo, sulaukus neigiamų rezultatų galėtų būti išleisti izoliuotis namo, dar du – vidutinės būklės, t. y. nežymiai karščiuoja, jiems skauda galvą, raumenis. Namo jau išleisti devyni asmenys, jų būklė lengva.

Kaip informavo ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas, teigiamas atsakymas gautas šeštadienį, 14 pacientų perkelti į kitus skyrius, saviizoliacijai išsiųsta 14 skyriaus medikų. Visi jie tikrinti dėl koronaviruso.

„Vakar vienam iš Panevėžio ligoninės pacientų gautas teigiamas atsakymas, aktyvuota visa komanda, pacientas saugiai pervežtas į Infekcinės ligoninės specialų skyrių tolimesniam gydymui. Paciento būklė nėra sunki, vidutinio sunkumo“, – sekmadienį sakė ligoninės direktorius.

Sekmadienio vakarą ligoninė pranešė gavusi visų skyriaus medicinos darbuotojų ir šio skyriaus pacientų koronaviruso testų atsakymus: visi 50 testų – neigiami.

Pasak ligoninės, tikėtina, kad pacientas koronavirusine infekcija užsikrėtė ne ligoninėje, bet atvyko į ją jau sirgdamas.

A. Skorupskas pabrėžė, kad vidutinio amžiaus asmuo ligoninėje iki izoliavimo išbuvo apie parą, palatoje jis gulėjo vienas, todėl „išplitimas yra minimalus“.

„Pacientas atvyko 26 dieną, iš pradžių neturėjo COVID-19 būdingų simptomų, jis nėra lankęsis užsienio šalyse. Tai yra klasterinis atvejis, kai užsikrėtimas yra įvykęs visuomenėje. Kurioje vietoje jis gavo infekciją, sunku nustatyti. Bet ligoninėje izoliavome skyrių ir personalą, kuris dirbo su šiuo ligoniu“, – pabrėžė ligoninės vadovas.

A. Skorupskas patvirtino, kad kovo 25-ąją ligoninėje miręs pacientas, kuriam diagnozuota koronaviruso infekcija, taip pat iki izoliacijos gulėjo Gastroenterologijos skyriuje. Tačiau jis pabrėžė, kad laikas, kai abu pacientai buvo skyriuje, nesutampa, tad užsikrėtimas nuo anksčiau gydyto asmens nėra tikėtinas.

„Nėra jokios tikimybės. Tai yra įvežtinis atvejis. Jis atvažiavo su kitais susirgimais, negalavimais“, – tvirtino direktorius. 

„Laukiame informacijos, ar išplitimas buvo, ar ne, tada, priklausomai nuo situacijos, seks kiti mūsų veiksmai. Bet panašu, kad tokių įvykių dažnės Lietuvoje, nes plitimas prasidėjęs visuomenėje“, – pridūrė jis.

Ligoninės vadovas taip pat patikino, kad Infekcinių ligų klinikoje karantino zonoje personalas dirba su maksimalia apsaugos priemonių ekipuote, likusieji naudoja žemesnio lygio apsaugos priemones.

Įstaigą, anot jo, jau pasiekė didžiulė apsaugos priemonių siunta. Dar vieno papildymo tikimasi sekmadienio vakarą, tad medikai, anot direktoriaus, apsaugos priemonėmis yra visiškai aprūpinti.

Tuo metu visų ligoninės pacientų tirti neketinama – pasak A. Skorupsko, bus tikrinami tik įtarimą keliantys atvejai, nes įstaigoje yra atskiri korpusai, jie izoliuoti vienas nuo kito.

A. Skorupskas BNS patvirtino, kad dėl koronaviruso artimiausiomis dienomis tyrimai bus atlikti apie 100 ligoninės medikų, dirbančių rizikos grupėje, t. y. Reanimacijos, Priėmimo skyriuose bei Infekcinėje ligoninėje, vėliau bus tiriami pensijinio amžiaus medikai. Iš viso Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirba 2,1 tūkst. žmonių – A. Skorupskas žada, kad jie visi bus tiriami.

Taip pat gauti pakartotinių tyrimų rezultatai dėl anksčiau į karantiną išsiųsto 51 ligoninės darbuotojo, visi jie – neigiami, medikai ir kitas personalas į ligoninę grįš nuo pirmadienio.

Ukmergė – viruso epicentras

Šią savaitę koronavirusas į itin sudėtingą situaciją įstūmė Ukmergę. Jau ketvirtadienį buvo pranešta, kad Ukmergės ligoninėje nelieka galinčių dirbti medikų – čia susirgus daliai gydytojų kitus teko taip pat izoliuoti.

Ukmergėje yra mirę 4 koronavirusu užsikrėtę pacientai. Iš viso Lietuvoje užfiksuotos 7 mirtys nuo viruso.

Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pranešė, kad dar neketina uždaryti Ukmergės, tačiau miestas ėmėsi papildomų priemonių – žmonės aktyviai skatinami iš viso neiti į lauką, tonomis dezinfekcinio skysčio dezinfekuojamos gatvės.

Medikus pasiekė papildomos apsaugos priemonės

Šeštadienį Lietuvą pasiekė lėktuvas, kuriuo buvo skraidinama apie 3 mln. porų apsauginių pirštinių, 200 tūkst. respiratorių FFP2 ir apie 33 tūkst. apsauginių akinių.

„Visos atgabentos priemonės turi būti nedelsiant paskirstytos po gydymo įstaigas. Visų pirma jos bus vežamos toms ligoninėms, kuriose šiuo metu gydomi koronavirusu užsikrėtę žmonės, taip pat – greitosios medicinos pagalbos stotims. Tada – visoms kitoms gydymo įstaigoms“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė premjeras Saulius Skvernelis.

Į darbą sugrįžo dalis karantinuotų medikų

30 iš 51 mediko, buvusių karantine po Panevėžio ligoninėje pacientui nustatyto koronaviruso, pakartotiniai tyrimai, vadovaujantis šeštadienio duomenimis, buvo neigiami. Medikai galės grįžti į darbą.

Likusių medikų atsakymų kol kas tebėra laukiama.

Medikai dėl koronaviruso COVID-19 tirti po to, kai nustatyta, kad į ligoninę paguldytas iš Pietų Afrikos Respublikos grįžęs pacientas serga naujuoju koronavirusu.

Šis sunkios būklės pacientas ligoninėje mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.