Kėdainių gimnazijoje – įtampa: nustatė pavojingą užkrečiamą ligą, galėjo turėti 100 kontaktų

Lyg maža būtų dėl koronaviruso paskelbto karantino sukeltos įtampos visoje Lietuvoje, o ypač – švietimo sistemoje, Kėdainių Šviesiojoje gimnazijoje sužinotas dar vienas nerimą keliantis faktas. Vienas bendruomenės narys susirgo tuberkulioze.

Kėdainių „Šviesiojoje“ gimnazijoje – tuberkuliozės atvejis. Neatskleidžiama, kas užsikrėtė – ar mokinys, ar suaugęs asmuo. Nustatyta, kad sergantysis turėjo per 100 kontaktų.<br> Lrytas.lt koliažas
Kėdainių „Šviesiojoje“ gimnazijoje – tuberkuliozės atvejis. Neatskleidžiama, kas užsikrėtė – ar mokinys, ar suaugęs asmuo. Nustatyta, kad sergantysis turėjo per 100 kontaktų.<br> Lrytas.lt koliažas
Daug tuberkulioze sergančių asmenų nutraukia gydymą arba visai nesigydo.<br>123rf nuotr.
Daug tuberkulioze sergančių asmenų nutraukia gydymą arba visai nesigydo.<br>123rf nuotr.
Visuomenės sveikatos specialistai ramina – kontaktas dar nereiškia, kad bus užsikrėsta. Kaip sako Kėdainių visuomenės sveikatos biuro direktorė Danguolė Avižiuvienė, tikėtina, kad daugelis jau esame susidūrę su tuberkuliozės sukėlėju, tačiau imuninė sistema apsaugojo nuo susirgimo.<br>A.Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Visuomenės sveikatos specialistai ramina – kontaktas dar nereiškia, kad bus užsikrėsta. Kaip sako Kėdainių visuomenės sveikatos biuro direktorė Danguolė Avižiuvienė, tikėtina, kad daugelis jau esame susidūrę su tuberkuliozės sukėlėju, tačiau imuninė sistema apsaugojo nuo susirgimo.<br>A.Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Eglė Kuktienė, rinkosaikste.lt

May 14, 2020, 6:51 PM

Nėra patikslinta, ar tai moksleivis, ar mokytojas, ar aptarnaujančio personalo darbuotojas. Manoma, kad sergantis asmuo galėjo turėti kontaktą su maždaug 100 kitų gimnazijos bendruomenės narių.

Tapatybės neatskleidžia

Tuberkuliozės atvejį patvirtino gimnazijos direktorė Violeta Liutkienė. Tiesa, ji teigė griežtai negalinti patikslinti, koks bendruomenės narys serga.

„Patikslinti, koks asmuo užsikrėtė tuberkulioze, negaliu.

Mes, kaip mokykla, gavome tą informaciją, o toliau visus darbus šiuo klausimu dirba Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Jie išsiuntinėjo pranešimus su sergančiu asmeniu galimai kontaktavusiems asmenims ir situaciją sprendžia būtent jie“, – komentavo gimnazijos direktorė.

Patikrins per savaitę

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kėdainių skyriaus vyr. specialistė Lolita Menčikovienė informavo, kad kontaktų su sergančių asmeniu nustatyta gana daug – per šimtą. Vis dėlto viliamasi, kad jie ištirti bus greitai.

„Kontaktiniai asmenys gavo siuntimus pas šeimos gydytojus, jie turės profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.

Informacija apie tai, kas nutiko, kaip viskas vyks toliau, ir kaip turėtų elgtis mokyklos bendruomenė, pateikta pačios gimnazijos informacinėje sistemoje.

Gydymo įstaigos sudarys planą, kada ir kaip saugiai bus priimti tie asmenys, ir per Visuomenės sveikatos biuro specialistą kiekvienas bus asmeniškai telefonu informuotas, kada galės atvykti išsitirti.

Asmenims iki 18 metų bus atliekamas mantu tyrimas, vyresniems asmenims – plaučių rentgenograma.

Srautai pasiskirstys po skirtingas gydymo įstaigos vietas.

Manytume, kad per savaitę tyrimai turėtų būti atlikti“, – viliasi L. Menčikovienė.

Prieš karantiną

Sunku nustatyti, kada tiksliai sergantis asmuo susirgo TBC, kaip ilgai galėjo vaikščioti užsikrėtęs, tačiau nejausdamas jokių simptomų. Taip pat kol kas nėra aišku, kokia TBC forma asmuo serga – atsparia ar neatsparia antibiotikams.

L. Menčikovienė teigia, kad asmuo sirgo dar prieš karantiną, o didelis kontaktinių asmenų skaičius yra dėl to, kad tuo metu gimnazija aktyviai ruošėsi šimtadieniui.

„Buvo toks laikotarpis, kai visi ruošėsi šimtadieniui, buvo daug bendravimo. Tam, kad nieko nepraleistume, įtraukėme visus, kurie kad ir mažiausią galimybę turėjo sukontaktuoti su užsikrėtusiuoju.

Bendravimas vyko iki karantino, bet TBC yra tokia liga, kad galima susirgti ir po mėnesio, dviejų ar net po metų.

Nutarėme, kad geriau pasitikrinti ir žinoti, ar tikrai nėra daugiau užsikrėtusiųjų, kad visi vėliau į gimnaziją galėtų grįžti žinodami, kad yra saugūs“, – teigė specialistė.

Ramina: kontaktas – dar ne nuosprendis

Be abejonės sužinojus, kad turėjai kontaktą su užsikrėtusiuoju TBC, gali kilti baimė ir nerimas. Tačiau sveikatos specialistai ramina – kontaktas dar toli gražu nereiškia, kad tikrai užsikrėsta.

„Labai svarbus atstumas, kuriuo buvo bendrauta, bendravimo trukmė, kiekvieno asmens imuninės sistemos tvirtumas. Gali būti, kad išvis nebus daugiau susirgusiųjų“, – ramino L. Menčikovienė.

Jai antrino ir Kėdainių visuomenės sveikatos biuro direktorė Danguolė Avižiuvienė, kuri sakė, kad be reikalo iš anksto baimintis nėra jokio reikalo.

„Tikrai nereiškia, kad kontaktavus su asmeniu būtinai ir susirgsime.

Dauguma mūsų jau veikiausiai yra susidūrę su tuberkuliozės ligos sukėlėju, tiesiog imuninė sistema susidoroja su užkratu.

Žinoma, jei kalbame apie užsikrėtusiojo šeimos narius – čia kiek kitokia situacija.

Reikia stebėti, taikyti saugos priemones – ten jau darbas ligos židinyje.

Idealiausia, jei būtų atskira gyvenamoji vieta sergančiam asmeniui“, – informavo D. Avižiuvienė.

Sergančiųjų daug

Jau ilgus metus daug klausimų ir nerimo kelia faktas, kad tuberkulioze sergančiųjų Kėdainių rajone yra ypač daug. Maža to, daug yra atsparios antibiotikams TBC atvejų. Kol kas nėra tiksliai žinoma, kas lemia šį prastą Kėdainių rodiklį visos Lietuvos žemėlapyje.

„Atvejis tikrai labai blogas. Gal tai ir paties asmens praleistas momentas laiku kreiptis į gydytojus, gal įtakos turėjo ir karantino laiku pristabdyta sveikatos priežiūros specialistų veikla.

Dabar reikės daug pastangų ir resursų atlikti visus tyrimus.

2018 metų sveikatos stebėsenos ataskaitoje vienas prasčiausių rodiklių šalyje buvo būtent TBC. Buvo daug naujų atvejų, ir didelis atsparios antibiotikams ligos formos skaičius.

Žvelgiant į dešimtmečio tendencijas matoma, kad mūsų rajone sergamumas TBC yra vienas iš didžiausių“, – kalbėjo D. Avižiuvienė.

  • Tuberkulioze suserga tik dalis užsikrėtusiųjų. Kai su įkvepiamu oru tuberkuliozės bakterijos patenka į žmogaus organizmą, žmogus tampa infekuotu. Besidauginančios bakterijos per 2-12 savaičių pasiekia tokį skaičių, kurio pakanka sukelti žmogaus imuninės sistemos atsakui, kurį galima pastebėti atlikus tuberkulino mėginį. Tik 1-5 proc. atvejų, per 1-2 metus nuo užsikrėtimo, tuberkuliozė pasireiškia klinikiniais požymiais. Dažniausiai suserga jauni ir senyvi žmonės.
  • Sergančiam tuberkulioze yra būdingas kosulys, trunkantis 3 ir daugiau savaičių, silpnumas, nuovargis, svorio kritimas, apetito stoka, prakaitavimas nakties metu. Vėlesnėse stadijose būdingi pakitimai plaučių rentgeno nuotraukoje, skausmas krūtinėje, karščiavimas, skreplių ir kraujo atkosėjimas. Platina ligos sukėlėjus. Riziką susirgti didina susirgimai onkologinėmis ligomis, cukriniu diabetu, mažesnis už normą kūno masės indeksas, lėtinis inkstų nepakankamumas, užsikrėtimas ŽIV.
  • Viena iš svarbių tuberkuliozės profilaktikos priemonių – skiepai. Skiepijimas apsaugo vaikus, ypač kūdikius, nuo sunkių tuberkuliozės formų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.