Pasakė, kodėl kaukės šiandien ypač svarbios: tai – ne prievarta ​Kelių priemonių kombinacija veiksmingai saugo nuo koronaviruso

Sergamumo koronavirusu rodikliai jau daugiau nei savaitę muša rekordus. Vis sulaukiame žinių, kad per parą infekuoti daugiau nei šimtas asmenų. Ligai plintant tokios barjerinės priemonės, kaip kaukės tampa ypač svarbios.

Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno savivaldybės taryba, posėdis, karantinas, koronavirusas, tarybos posėdis, savivaldybė, apsauginė kaukė, apsauginės kaukės<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno savivaldybės taryba, posėdis, karantinas, koronavirusas, tarybos posėdis, savivaldybė, apsauginė kaukė, apsauginės kaukės<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>123rf nuotr.
Dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 7, 2020, 1:08 PM, atnaujinta Oct 7, 2020, 1:11 PM

Padeda neužsikrėsti ir neužkrėsti

Visame pasaulyje stebima tendencija, kad nemaža daliai asmenų, sergančių koronavirusu, pasireiškia besimptomė ligos forma, tačiau jie kuo paprasčiausiai gali perduoti virusą kitiems.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro specialistai įsitikinę – vis aiškiau, kad visi žmonės, būdami viešumoje, turėtų dėvėti kaukes. Kaukės yra tikėtina priežastis, kodėl virusas buvo geriau kontroliuojamas Kinijoje, Pietų Korėjoje, Japonijoje ir kitose šalyse.

Ilgametę patirtį gydant infekcines ligas turintis medikas prof. habil. dr. Vytautas Usonis pastebi, kad kasdieniai lietuvių higienos įpročiai tikrai pasikeitė. Ar jie yra pakankami – kitas klausimas. Tačiau dėl kaukių reikalingumo klausimų nekyla.

„Dabar jau daug kas juokauja: atrodo, vienu šūviu šauname du zuikius. Barjerinės priemonės apsaugo tiek nuo koronaviruso, tiek nuo gripo. Šiemet visame žemės rutulyje fiksuojamas neįprastai žemas sergamumas gripu. Barjerinės priemonės veikia“, – tikina profesorius.

Virusas gali išplisti tarp žmonių, bendraujančių iš arti – pavyzdžiui, kalbant, kosint ar čiaudint.

Besimptomis koronavirusas tokiu atveju tampa dar grėsmingesnis. O kaukės šiuo atveju gelbsti ne tik neužsikrečiant, bet ir neužkrečiant kitų.

Svarbus priemonių kompleksas

Prof. habil. dr. V.Usonis sako, kad veiksmingiausias, žinoma, visų rekomenduojamų priemonių derinys.

„Yra labai daug teorinių pagrindimų, kodėl kaukės, kaip barjerinės priemonės yra svarbios. Yra tokia sąvoka, kaip infekuojanti dozė. Mikroorganizmų skaičius per tam tikrą laiką turi patekti į imlaus žmogaus organizmą, kad jis susirgtų. Natūralu, kad kai nešiojama kaukė, žmogaus iškvepiamo oro dalelės yra skaidomos ir jų plitimas sumažėja.

Naudingas ir atstumas, vadinamoji socialinė distancija. Kalbant apie tą pačią infekuojančią dozę – kuo toliau esame nuo infekcijos šaltinio, tuo ore viruso dalelių koncentracija yra mažesnė ir tuo mažiau šansų jų įkvėpti tirk, kad sukeltų ligą.

Trečias komponentas – laikas. Kas yra rekomenduojama apsipirkimo ir panašiose vietose, asmenys ten turėtų būti kaip įmanoma trumpiau. Per trumpą laiką aplinkoje, kurioje potencialiai gali būti pavojinga, užsikrėtimo rizika yra mažesnė. Nėra vienos stebuklingos priemonės, kuri būtų visiškai universali ir šimtu procentų saugotų, bet yra veiksmingas visų priemonių kompleksas“, – pastebi medikas.

Kaukių higiena

Paprasto audinio kaukė vargu ar trukdys įkvėpti mikroskopinių virusų dalelių. Koronavirusas gali patekti tiesiai per audinius, tačiau jo koncentracija bus šiek tiek mažesnė.

Tiesa, reikia nepamiršti tokių kaukių higienos. Medžiaginė kaukė turi būti trijų medžiagos sluoksnių, tankaus audinio arba dviejų sluoksnių su vidine kišenėle trečiam sluoksniui įdėti. Vidinis sluoksnis turi būti iš medžiagos, gerai sugeriančios drėgmę, išorinis – iš medžiagos, iš kurios itin greitai išgaruotų drėgmė, o kaukės trečiasis sluoksnis, kuris įdedamas kaip filtras, gali būti iš tankios polipropileno medžiagos.

Medžiaginę kaukę reikia keisti, kai ji sudrėksta. Skalbti reikėtų ne rečiau kaip kartą per dieną karštame vandenyje su muilu ar skalbikliu.

Kaukių dėvėjimas negali būti apsaugos imitacija. Tai realiai veikianti priemonė, sauganti nuo koronaviruso plitimo.

„Svarbu, kaip mes nuo koronaviruso plitimo saugantį priemonių kompleksą suvokiame ir taikome. Vienas dalykas, kai mes tai suvokiame kaip kažkokią prievartą. Kitas reikalas, jei mes suvokiame, kodėl kaukė yra reikalinga, kodėl reikia dezinfekuoti rankas ir t.t. Tai yra mūsų saugumo priemonė. Viskas labai kompleksiška“, – akcentuoja V.Usonis.

Taikomos išimtys

Tiesa, ne visais atvejais asmenys gali dėvėti kaukes, todėl taikomos išimtys. Pavyzdžiui, žmogus neturi dėvėti kaukės esant tam tikriems psichikos sveikatos, kvėpavimo sutrikimams, autizmo spektro sutrikimams ir panašiais atvejais.

Paslaugų teikimo, laisvalaikio ir pramogų vietose, sporto varžybose ir renginiuose, oro uostuose, taip pat viešajame transporte bei darbo vietose tokiems asmenims leidžiama nedėvėti kaukių ar kitokių kvėpavimo takų apsaugos priemonių, kai dėl negalios tai padaryti sudėtinga arba neįmanoma.

Kilus klausimų, ar žmogus turi teisę būti be kaukės, turėtų pakakti parodyti neįgaliojo pažymėjimą, medicininiai dokumentai nereikalingi.

Tuo tarpu, tie, kurių turima negalia leidžia, gali rinktis alternatyvias veido apsaugos priemones, pavyzdžiui, turintieji klausos negalią gali rinktis skydelius. Jei žmogus turi fizinę, judėjimo negalią jam neturėtų kilti sunkumų dėl įprastų kaukių nešiojimo ir jis turėtų stengtis išnaudoti galimybes būti su ja.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti