Lietuvoje koronavirusas nusinešė dar 17 gyvybių, užsikrėtė 1169 asmenys

Lietuvoje pildosi niūriausias scenarijus. Ekspertai karštligiškai ieško to priežasčių. Jiems darosi vis sunkiau užsimerkti prieš sausakimšus prekybos centrus. Su nerimu balse epidemiologai ragina pagailėti medikų, nes šie jau „ant ribos“.

VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
operacinė ligoninė Santaros klinikos koronavirusas <br>P. Katauskio nuotr.
operacinė ligoninė Santaros klinikos koronavirusas <br>P. Katauskio nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos <br>V. Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Nov 24, 2020, 7:31 AM, atnaujinta Nov 24, 2020, 11:51 AM

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1169 nauji užsikrėtimai. Iš viso COVID-19 nustatytas jau 49 393 žmonėms. Šiuo metu serga – 37 222.

Nuo koronaviruso pirmadienį mirė 17 pacientų. Lietuvoje koronavirusas jau nusinešė 409 gyvybės.

Koronavirusu sirgo, tačiau per praėjusią parą dėl kitų priežasčių mirė 9 pacientai. Tokių atvejų šalyje – 167.

Nuo koronaviruso per praėjusią parą pasveiko 563 asmenys. Iš viso pasveikusių – 11 595.

Nuo birželio 1 dienos nustatyti 524 įvežtiniai atvejai.

Per praėjusią parą buvo ištirti  12 184 ėminiai. Iki šiol ištirta 1 279 884 ėminiai.

251 iš naujų atvejų registruoti Kauno, 211 Vilniaus, 205 Šiaulių, 171 Klaipėdos, 114 Alytaus, 87 Panevėžio apskrityse. Dar 45 infekcijos atvejai patvirtinti Marijampolės, 42 Telšių, 26 Tauragės ir 2 Utenos apskrityse. 15 atvejų kol kas dar nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo.

Iš per praėjusią parą gautų 1169 teigiamų testų rezultatų 534 į sistemą pateko vėlai vakare ir naktį. NVSC darbo valandomis buvo gauti 635 teigiami testų rezultatai, iš kurių 570 epidemiologinė diagnostika atlikta, likusių – atliekama šiandien.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, registruota 174.

Praėjusią parą atvejai fiksuoti protrūkiuose

Praėjusią parą registruoti infekcijos atvejai, susiję su protrūkiais Gargždų ligoninėje, Klaipėdos Respublikinės ligoninės Slaugos ir palaikomo gydymo skyriuje, Skuodo Pirminės sveikatos priežiūros centre.

Taip pat toliau registruojami atvejai, epidemiologų vertinimu, susiję su protrūkiais Regioninėje Telšių ligoninėje, Plungės, Mažeikių ligoninėse.

Be to, praėjusią parą taip pat registruoti atvejai, kurie siejami su protrūkiais Marijampolės pataisos namuose, Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriuje.

Praėjusią parą naujas protrūkis registruotas Šakių ligoninės Vidaus ligų skyriuje. Vakar patvirtinta 10 koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių 9 yra pacientai ir 1 darbuotojas.

Taip pat naujas protrūkis registruotas Raseinių rajone įsikūrusioje Ariogalos Pirminės sveikatos priežiūros centro Slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje, kur iš viso koronavirusas patvirtintas 29 asmenimis – 22 pacientams ir 7 darbuotojams. Dar 6 atvejai siejami su protrūkiu Ariogalos pirminės sveikatos priežiūros centre.

Naujas protrūkis taip pat registruotas Skuodo rajone įsikūrusiuose Barstyčių vaikų globos namuose. Vakar patvirtini 6 infekcijos atvejai, iš kurių 4 yra vaikai ir 2 darbuotojai.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje registruota 148.

Lietuvoje – dar 17 mirties nuo koronaviruso atvejų

NVSC praneša, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą gauta informacija apie 17 mirties nuo koronaviruso atvejų, asmenys turėjo gretutinių susirgimų. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 409 gyvybes.

5 mirties atvejai registruoti Kauno apskrityje. Asmenys priklausė 70-79, 80-89 ir 90-99-erių metų amžiaus grupėms.

4 mirties atvejai registruoti Klaipėdos apskrityje. Asmenys priklausė 70-79-erių metų amžiaus grupei.

2 mirties atvejai registruoti Šiaulių apskrityje. Asmenys priklausė 80-89-erių metų amžiaus grupei.

2 mirties atvejai registruoti Alytaus apskrityje. Asmenys priklausė 70-79 ir 80-89-erių metų amžiaus grupėms.

Vilniaus apskrityje praėjusią parą registruotas 1 mirties atvejis. Asmuo priklausė 80-89-erių metų amžiaus grupei.

Taip pat praėjusią parą 1 mirties atvejis registruotas Utenos apskrityje. Asmuo priklausė 60-69-erių metų amžiaus grupei.

Tauragės apskrityje praėjusią parą registruotas 1 mirties atvejis. Asmuo priklausė 90-99-erių metų amžiaus grupei.

Taip pat praėjusią parą 1 mirties atvejis registruotas Telšių apskrityje. Asmuo priklausė 40-49-erių metų amžiaus grupei.

Be to, vakarykštę parą registruoti 9 mirties atvejai (3 Klaipėdos, po 2 – Kauno ir Panevėžio, po 1 – Tauragės ir Telšių apskrityse) kai užsikrėtusieji koronavirusu mirė dėl kitų priežasčių.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Karantinas iki gruodžio vidurio

Vyriausybė nuotoliniame COVID-19 komitete pirmadienį sprendė, kokių priemonių griebtis toliau, siekiant pažaboti viruso plitimą.

Valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijų vadovo, laikinojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, trečiadienį Vyriausybėje bus siūloma karantiną pratęsti iki gruodžio vidurio.

„Mūsų siūlymas buvo tęsti karantiną iki gruodžio 31 dienos. COVID-19 valdymo komitete po diskusijų ministrai apsisprendė, kad trečiadienį bus siūloma tęsti iki gruodžio 16-17 dienos, t.y. trumpesniam laikotarpiui, negu buvo siūlymas.O jau vėliau nauja Vyriausybė apsispręstų, reikia ar nereikia pratęsti karantiną“, – sakė A.Veryga.

Primename, kad antrasis karantinas Lietuvoje buvo įvestas lapkričio 7 dieną ir kol kas jo pabaiga numatyta lapkričio 29 dieną.

Nusitaikė į prekybos centrus

Tiesa, jei situacija artimiausiu metu nesikeis, A.Veryga perspėjo, kad pirmiausia bus taikomasi į prekybos centrus.

„Buvo kalbamasi apie karantino reikalavimų laikymąsi ir galimus apribojimus ateityje prekybos centrams. Buvo sutarta (...) reikalauti verslininkų, savininkų prekybos centrų užtikrinti reikalavimus, kad tikrai žmonės ten nesibūriuotų, jog būtų ten įleidžiama tiek žmonių, kiek nustatyta operacijų vadovo reikalavimuose, t.y. kad vienam žmogui tektų ne mažesnis nei 10 kv m plotas.

Buvo aiškiai pasakyta, kad jeigu ir šią savaitę stebėsime, jog situacija nesikeičia, kitą savaitę Vyriausybė yra nusiteikusi priimti sprendimus dėl prekybos centrų veiklos apribojimo taip, kaip tai buvo padaryta Latvijoje“, – patikino ministras.

Ministras pabrėžė, kad didžiausia problema yra ne mažosios parduotuvės, o didieji prekybos centrai, kurie savaitgalį tampa traukos centrais. „Vienas iš tokių siūlymų yra riboti arba neleisti kažkurią savaitgalio dieną dirbti tokioms dienoms, jeigu matysime, kad su srautais yra nesusitvarkoma“, – informavo jis.

Kokias Kalėdas prognozuoja ekspertai?

LSMU profesorius Mindaugas Stankūnas pirmadienį kalbėjo apie tai, kad prie Prezidento sudaryta sveikatos ekspertų taryba buvo priversta pakeisti savo prognozes. „Mes neatmetame galimybės, kad artimoje perspektyvoje gal matysime naujų atvejų, kurie skelbiami kiekvieną dieną, mažėjimą, bet, jeigu kalbant apie sergamumo kreivę, ji neturėtų pakeisti savo krypties iki gruodžio pradžios. Manome, kad iki gruodžio 11 d. atvejų augimas turėtų išlikti“, – įžvalgomis pasidalijo profesorius.

Pasak M.Stankūno numatomas epidemijos pikas nusikelia į gruodžio mėnesį. Tuomet bus pasiektas didžiausias aktyvių atvejų skaičius. Naujų paros atvejų skaičius turėtų pradėti mažėti dar iki šio piko.

Jis pridūrė, kad prognozės daromos ne dėl „epidemiologinio smalsumo“, bet tam, kad gydymo įstaigos galėtų tinkamai pasiruošti numatomam pacientų srautui. „Tam ir akcentuojame pesimistinius scenarijus, kad būtume tikri, jog tų paslaugų nepritrūks. Mes gruodžio 11 d. planuojame, kad sergančiųjų skaičius gali siekti net 50 tūkstančių“, – informavo M.Stankūnas.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 48 tūkst. 226 asmenys, 36 tūkst. 644 – tebeserga, 11 tūkst. 32 – pasveiko. Pagal ekspertų Tarybos prognozes, per Kalėdas naujų užsikrėtimo atvejų skaičius jau gali būti sumažėjęs. Aktyvių atvejų skaičius gali siekti iki 20 tūkst.

Liūdnas lapkritis

Per dvi pastarąsias karantino savaites registruota daugiau nei pusė COVID-19 atvejų ir visų mirčių dėl koronaviruso nuo pandemijos pradžios.

Kaip pirmadienį teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologė Daiva Razmuvienė, lapkričio 7–22 dienomis iš viso užfiksuoti 25 tūkst. 548 susirgimo atvejai.

„Per šias dvi savaites registruota pusė visų nuo pandemijos pradžios registruotų 48 tūkst. atvejų. Tas pats yra kalbant apie mirties atvejus (...), šiek tiek daugiau negu pusė visų atvejų per šias dvi savaites registruota ir mirusiųjų nuo COVID-19: iš 368 mirčių per šias dvi karantino savaites registruota 200“, – sakė ji.

Pasak D. Razmuvienės, daugiau nei 130 asmenų, mirusių nuo COVID-19 per pastarąsias dvi savaites, buvo vyresni nei 70-ies, didesnė dalis jų buvo jau perkopę 80, likusieji yra jaunesnio amžiaus. Mirusieji užsikrėtė gydymo ir slaugos įstaigose, namuose, nuo artimųjų.

Mirusiųjų nuo koronaviruso amžius jaunėja – iš viso mirė 33 asmenys, jaunesni nei 60-ies, per antrąjį karantiną – 23.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.