Per parą Lietuvoje nustatytas 2121 koronaviruso atvejis, mirė dar 11 žmonių Ligoninėse gydomi 1734 žmonės

Atėjo maksimalių išbandymų metas. Prieškalėdinį apsipirkimų ir pramogų laikotarpį oficialiai atidarė juodasis penktadienis. Specialistai baiminasi, kad žmonėms pasinėrus į šventinę nuotaiką ir atsipalaidavimą „juoda“, kiek kita prasme, netaptų kiekviena diena.

VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2020-11-28 07:42, atnaujinta 2020-11-28 14:14

Naujų atvejų skaičius nekrenta žemiau 2 tūkst. Statistikos departamentas praneša, kad per praėjusią parą patvirtintų naujų atvejų užfiksuota 2121. Bendras užsikrėtusiųjų skaičius šiuo metu yra 58 212. Per praėjusią parą mirė dar 11 žmonių.

Iš viso šis virusas mūsų šalyje nusinešė jau 482 gyvybes.

Per praėjusią parą nustatyta, kad 521 žmogus jau laikomas pasveikęs nuo šios infekcijos. Iš viso pasveikusiųjų 14 056.

Per penktadienį ištirta 12 848 ėminių, o iš viso jų atlikta jau 1 240 178.

Pranešama, kad iš viso ligoninėje gydomi 1734 koronavirusu sergantys asmenys. 947 asmenims reikia deguonies kaukių, 89 ligoniams pajungtas plaučių ventiliavimas. 132 asmenys gydomi reanimacijoje.

Protrūkiai ligoninėse, globos namuose

Nauji per pastarąją parą nustatyti koronaviruso atvejai daugiausia susiję su esamais ar naujais židiniais gydymo, įkalinimo įstaigose bei globos namuose, šeštadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Nauji protrūkiai registruoti Varėnos ligoninėje, taip pat – Varėnos socialinių paslaugų centre, Zarasų socialinės globos namuose.

Be to, naujas protrūkis praėjusią parą fiksuotas Šalčininkų rajono šeimos ir vaiko gerovės centre, kur infekcija patvirtinta septyniems šios įstaigos auklėtiniams.

NVSC duomenimis, nauji registruoti koronaviruso atvejai taip pat susiję su protrūkiais Jonavos Pirminės sveikatos priežiūros centre, LSMU Kauno ligoninės padaliniuose, Kėdainių ligoninėje, Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje, Kelmės ligoninėje, Šalčininkų ligoninėje.

Praėjusią parą patvirtinti koronavirusinės infekcijos atvejai, susiję su protrūkiais Kazio Griniaus slaugos namuose, Palangos miesto globos namuose, Gargžduose įsikūrusiuose Viliaus Gaigalaičio globos namuose, Šilalės rajono Kaltinėnų parapijos senelių globos namuose, Telšių rajono Varnių palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje, Kazlų Rūdos socialinės paramos centre, kur iš viso jau registruoti 26 infekcijos atvejai.

Be to, ir toliau fiksuoti atvejai, susiję su protrūkiais Marijampolės pataisos namų Kybartų sektoriuje, kur infekcija iš viso patvirtinta jau 54-iems asmenims. Taip pat praėjusią parą registruoti koronavirusinės infekcijos atvejai, susiję su protrūkiu Marijampoles pataisos namuose – iš viso čia jau patvirtinti 26 COVID-19 ligos atvejai.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, registruota 245.

Centro duomenimis, iš šalyje patvirtinto 2121 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejo, daugiausia – 565 atvejai – registruoti Vilniaus, 334 Kauno, 227 Klaipėdos, 225 Šiaulių, 175 Panevėžio, 198 Alytaus apskrityse.

Dar 114 infekcijos atvejų patvirtinta Telšių, 113 Utenos, 98 Marijampolės ir 58 Tauragės apskrityse. 14 atvejų kol kas dar nėra priskirti jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus, paaiškės po epidemiologinio tyrimo.

Šiuo metu atlikta 1213 atvejų epidemiologinė diagnostika atlikta, likusių – atliekama šeštadienį.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, registruota 215.

Šiauliai ištraukė „nelaimingą bilietą“

„Ištraukėme blogą loterijos bilietą. Miestas vėl tapo koronaviruso židiniu. Per pastarąsias dvi savaites turėjome 1400 susirgimo atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Tai yra didžiausias rodiklis Lietuvoje, o šalies vidurkį pagal sergamumą viršijame du kartus.

Turint tokią aplinką, atitinkama yra ir ligoninės situacija, patiriame didžiulį spaudimą“, – penktadienį sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

R. Mažeikos teigimu, didžiausią nerimą kelia tai, kad pastarųjų septynių parų užsikrėtimų augimas, lyginant su praėjusia savaite, yra apie 16 proc.

„Taigi užsikrėtusiųjų sparčiai daugėja, o apie 5 proc. jų patenka į ligoninę. Šiomis dienomis per parą daugiausiai buvome priėmę 21 pacientą, vidutiniškai per dieną hospitalizuojame 14-15 žmonių. Tokie skaičiai mums yra milžiniškas krūvis“, – pažymėjo ligoninės vadovas. Pasak R. Mažeikos, šiuo metu koronaviruso pacientų gydymui ligoninėje yra skirti 5 skyriai, kai dar neseniai buvo vienas.

„Dabar yra 120 lovų, iš jų 19 intensyvios reanimacijos skyriuje, bet jų greičiausiai nepakaks, tad artimiausiu metų reanimacija išsiplės dar 14 lovų. Su koronavirusu dirba visi mūsų gydytojai, pasiskirstę pagal kompetenciją ir patirtį, tad pajėgumai įtempti iki maksimumo, – teigė direktorius.

Saviizoliacijos išimtys

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga informavo apie besikeičiančias saviizoliacijos taisykles tiems, kurie jau persirgo koronavirusine infekcija. Jiems bus taikomos izoliacijos išimtys. Tiesa, jos galios ne visiems.

„Tose išimtyse bus nustatoma, kad tie, kurie yra persirgę kovidine infekcija, tris mėnesius po aukštos rizikos kontakto jau nebeturėtų izoliuotis. Kol kas šita tvarka galiotų tik su tam tikromis išimtimis, kadangi vis dar nesame sulaukę medikų ekspertų grupės vertinimų (...) dėl dirbančių slaugos, globos įstaigose, kalėjimų darbuotojų ir kitų profesijų atstovų, kur reikia imtis didesnės atsargos priemonių.

O visiems kitiems, tikėtina, kad, jeigu šiandien specialistai suspės viską pabaigti derinti ir bus pasirašyta, gali būti, jog tokia tvarka įsigaliotų jau nuo rytdienos“, – penktadienį žadėjo ministras.

Privilegijos Seimo nariams

Be to, laikinojo sveikatos apsaugos ministro teigimu, privilegijų dėl izoliacijos turės ir Seimo nariai. Jiems bus suteikta galimybė susitrumpinti izoliacijos laikotarpį nuo dviejų savaičių iki dešimties dienų, jei jų koronaviruso testo atsakymas bus neigiamas.

„Po diskusijų su Seimo valdyba yra dar viena numatyta korekcija izoliacijos tvarkos taisyklių: greta kitų asmenų, kuriems numatyta galimybė susitrumpinti izoliaciją, bus įrašomi ir Seimo nariai, kurie turėtų tokią galimybę susitrumpinti izoliaciją iki 10 dienų, turėdami neigiamą kovidinį testą“, – sakė A.Veryga.

Seimo valdybos nariai ketvirtadienį iškėlė klausimą, kodėl Seimo nariai nėra įtraukti į profesijų, kuriems gali būti taikoma trumpesnė nei 14 dienų saviizoliacija, sąrašą. A.Veryga tuomet pažadėjo apsvarstyti siūlymą dėl izoliacijos trukmės trumpinimo Seimo nariams.

Gresia papildomos priemonės

„Tai tikrai neatmesčiau galimybės, kad kitą savaitę Vyriausybė gali apsispręsti dėl papildomų priemonių“, – penktadienį sakė A.Veryga.

Paprašytas įvardyti, apie kokias priemones jis kalba, laikinasis ministras pirmiausia išskyrė žmonių susibūrimo vietas. Labiausiai suvaržymai, pasak jo, tikėtini prekybos sektoriuje.

„Galiu tik paminėti, kad yra likę keletas tokių sričių. Tokios stambiausios sritys, kur žmonės iki šiol dirba nenuotoliniu būdu, viena tai yra sektorius, kur žmonės dirba su slauga, globa. Tai čia turbūt mes neturėkime iliuzijų, kad ką nors uždarysime, nes šis sektorius neišeis į nuotolinį darbą, jis dirba ir dirbs. Ten ligos plitimą teks valdyti šiek tiek kitaip.

Yra du sektoriai, kur žmonės iki šiol susirenka ir ten gali būti svarstomi pokyčiai, tai yra ugdymo sektorius – t.y. švietimo įstaigos, ir kitas sektorius, kuris, tikėtina, kad labiau gali susilaukti apribojimų – tai prekybos įmonės ir ypatingai didelės vietos, kur žmonių susirenka labai daug“, – tvirtino A.Veryga. Jis pridūrė girdintis įvairių istorijų ir apie kai kuriuose prekybos centruose vykstančius išpardavimus, todėl perspėjo jų atstovus, kad papildomos priemonės pirmiausia gresia būtent jiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.