Lietuvoje ištyrus mažai ėminių – 213 naujų atvejų, mirė 8 žmonės, skiepo sulaukė vos 1 asmuo

Vyriausybė vis labiau spaudžiama atlaisvinti judėjimo ribojimus, tačiau ši baiminasi, kad žengus neatsargų žingsnį net ir gerus rezultatus rodantys regionai gali sugrįžti prie prastų skaičių.

VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
VUL Santaros klinikos.<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2021-03-08 07:13, atnaujinta 2021-03-08 11:11

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 213 naujų koronaviruso atvejų. Iš viso šalyje COVID-19 jau užfiksuotas 202 430 asmenims.

Šiuo metu serga 7024. Per sekmadienį mirė dar 8 pacientai. Virusas Lietuvoje jau pareikalavo 8 aukų.

Pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 238,7 atvejo.

Nuo COVID-19 jau pasveiko 188 245 asmenys.

Per sekmadienį pirmąja COVID-19 vakcina paskiepytų nebuvo. Antrąją vakcinos dozę gavo vos vienas žmogus.

Lietuvoje pirmąja vakcinos doze paskiepyti 210 179 žmonės.

Iš viso antrąja vakcinos doze paskiepytų jau – 85815.

Lietuvoje jau panaudotos 295 994 vakcinos.

Per praėjusią parą ištirta 2752 PGR ėminiai. Iš viso jau ištirti 2 138 036 ėminiai.

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydomi 823 COVID-19 pacientai, 100 iš jų – reanimacijoje, pirmadienį pranešė Statistikos departamentas.

Deguonis papildomai tiekiamas 779 ligoniams, 49 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Per parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 53 žmonės.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 202 tūkst. 430 žmonių.

Pagal deklaruojamus duomenis, tebeserga 51 tūkst. 325 užsikrėtę asmenys, tačiau statistiškai skaičiuojama, kad sirgti turėtų gerokai mažiau – 7024 žmonės.

Praėjusią parą nuo COVID-19 mirė šeši žmonės, daugumai jų buvo 80-89 metai tačiau mirė ir du jaunesni asmenys, rodo pirmadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Po tris mirusiuosius priklausė 80–89 ir 90–99 metų amžiaus grupėms.

Vienam mirusiam žmogui buvo nuo 70 iki 79-erių, o dar vienam nuo 60 iki 69-erių metų.

Visi šie asmenys mirė ligoninėse.

Statistikos departamentas atkreipia dėmesį, kad per parą mirusiųjų skaičius yra išankstinis ir per kelias dienas gali pasipildyti vėluojančiais įrašais.

Nuo COVID-19 Lietuvoje iš viso mirė 3336 žmonės. Su šia infekcine liga – tiesiogiai ir netiesiogiai – siejama 6698 mirtys.

Daugiausia mirusiųjų nuo COVID-19 – 1199 žmonės – priklausė 80-89 metų grupei. Keturiems mirusiems žmonėms buvo nuo 20 iki 29-erių metų.

Izoliavo dar 437 žmones

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) protrūkius.

Per praėjusią parą izoliuoti 437 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, iš viso izoliacijoje, įskaitant žmones, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, šiuo metu yra 63 269 asmenys.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y. epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, šiuo metu registruota 11. Atkreiptinas dėmesys, kad šie asmenys epidemiologinės diagnostikos metu įvardija įvairias vietas, t. y. parduotuves, degalines, plovyklas, kur lankėsi, tačiau nurodo, jog kontakto laikas trumpas, o kitų asmenų užsikrėtimo atvejai tose vietose nėra registruoti.

Atvejai, fiksuoti protrūkiuose

4 susiję COVID-19 ligos atvejai, iš kurių 3 pirminiai ir 1 antrinis nustatyti prekyba statybinėmis medžiagomis užsiimančioje įmonėje Kaune.

3 susiję COVID-19 ligos atvejai, iš kurių 2 pirminiai ir 1 antrinis nustatyti prekyba medicininėmis prekėmis užsiimančioje įmonėje Kaune.

Tęsiasi protrūkis žuvies perdirbimo įmonėje Raseinių r. Iš viso nuo vasario mėnesio registruoti 35 atvejai, iš kurių 29 pirminiai ir 6 antriniai.

Aktyvaus laisvalaikio ir sporto apranga bei prekyba, sportinės aprangos gamyba užsiimančioje įmonėje Kaune iš viso nuo vasario mėnesio registruota 5 atvejai, iš kurių 4 pirminiai ir 1 antrinis.

Didmenine prekyba ir paslaugomis viešajame bei komerciniame sektoriuose užsiimančioje įmonėje Kaune iš viso registruoti 5 atvejai.

Kėdainių lopšelyje–darželyje „Varpelis“ iš viso nuo registruoti 3 atvejai.

Alytaus apskrityje registruotas 1 naujas atvejis, susijęs su protrūkiu sporto ir turizmo reikmenų gamyba užsiimančioje įmonėje. Iš viso su protrūkiu siejami 3 atvejai.

Naujas protrūkis nustatytas žuvies prekyba užsiimančioje įmonėje Klaipėdoje. COVID-19 liga patvirtinta 2 darbuotojams.

Nustatytas naujas susirgimas, siejamas su protrūkiu plastiko gamyba užsiimančioje įmonėje. Iš viso su protrūkiu siejama 11 atvejų.

Tęsiasi protrūkis Klaipėdos lopšelyje–darželyje „Žiburėlis“. COVID-19 liga patvirtinta darželio darbuotojui. Su protrūkiu iš viso siejama 10 atvejų. Susirgo 9 darbuotojai ir 1 ugdytinis.

Telšių apskrityje naujas protrūkis Telšių lopšelyje-darželyje „Saulutė“. Pirmas susirgimas užfiksuotas darbuotojui, antras – auklėtiniui.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, registruota 13.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Sulaukė ir D.Grybauskaitės kritikos

Prieš pat savaitgalį į valdančiųjų daržą akmenį metė ir dvi kadencijas šaliai vadovavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ši valdžiai kritiką žėrė dėl blogos komunikacijos ir pirštu badė į vakcinavimo procesą.

„Komunikacija viešojoje erdvėje, bent jau nacionaliniu lygmeniu, iš valdžios pusės praktiškai neegzistuoja. Labai gaila, nes tai atspindi ir patį vakcinavimo procesą, kuris yra gana chaotiškas“, – LRT televizijoje kalbėjo D.Grybauskaitė.

Ji teigė, kad Vyriausybė pernelyg daug atsakomybių užkrovė ant pačių regionų vadovų bei šeimos gydytojų pečių.

„Matome, kad viskas perkelta ant šeimos gydytojų pečių, ant regioninėms savivaldybėms priklausiančių ir kitų gydymo įstaigų, ir vakcinavimo tempas pradėjo skirtis. Vienose (savivaldybėse – ELTA) jau 65 metų žmonės kviečiami, kitose – 70-mečiai, o trečiose dar nesibaigė 80-mečių vakcinavimas. Išties taip numetus (atsakomybę – ELTA) tik šeimos gydytojams matome, kad vakcinavimo procesas labai priklauso nuo kiekvienos atskiros įstaigos administracinių gebėjimų ir savivaldybės“, – stebėjosi D.Grybauskaitė.

Jaučiasi ir rusų propagandos įdirbis

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys praėjusią savaitę kritikavo kai kurias savivaldybes, kuriose vakcinavimo tempai – ypač maži. Pagyręs, kurioms sekasi gerai, ministras prakalbo apie galima kompetencijų trūkumą kitose.

„Sunku suprasti, kas tai: sunkiai paaiškinamas užsispyrimas ir nenoras gyventi XXI amžiuje ar tiesiog vadybos procesų neišmanymas, lyderystės stoka, o gal tendencinga apatija“, – feisbuke rašė A.Dulkys.

Tačiau panašu, kad A.Dulkio kritika nuskambėjo pavėluotai – prasčiausiai atrodančiuose regionuose jau jaučiasi ir Kremliaus propagandos ranka.

Vyresni Visagino ir Šalčininkų rajono gyventojai tiesiog atsisako skiepytis. Pastarojo rajono rezultatai – prasčiausi visoje Lietuvoje. Penktadienio vakarą čia buvo paskiepyta 3,4 proc. gyventojų. Visagine – vos 4 proc.

Portalui lrytas.lt Visagino pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Inga Bašavienė atskleidė, kad atvykę senoliai reikalauja kitų vakcinų. Paprašyta patikslinti, kurios vakcinos norėtų žmonės, ši atvirai pareiškė – rusiškosios „Sputnik V“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.