Triukšmas Biržuose: per karantiną surengtas pobūvis ligoninės rūsyje svečiams atėmė žadą

Biržų ligoninėje per karantiną – pobūvis garbingą jubiliejų švenčiančio gydytojo garbei. Ilgametį mediką sveikino būrys kolegų, miesto savivaldybės atstovai. Pastarieji tikina patys nesitikėję tokios sveikintojų gausos. O biržiečiai šmaikštauja, kad Biržai neatsilieka nuo skandalingųjų M.A.M.A apdovanojimų ir garbingo amžiaus sulaukusio mediko pasveikinimą juokais vadina T.Ė.T.Ė apdovanojimais. Pobūviu susidomėjo policija.

Biržų ligoninėje per karantiną – pobūvis garbingą jubiliejų švenčiančio gydytojo garbei.<br>lrytas.lt koliažas
Biržų ligoninėje per karantiną – pobūvis garbingą jubiliejų švenčiančio gydytojo garbei.<br>lrytas.lt koliažas
Biržų ligoninės direktorius Petras Bimba<br>stop kadras 
Biržų ligoninės direktorius Petras Bimba<br>stop kadras 
Biržų ligoninė<br>stop kadras 
Biržų ligoninė<br>stop kadras 
jubiliato žmona, gydytoja Banguolė Kvedaravičienė<br>stop kadras 
jubiliato žmona, gydytoja Banguolė Kvedaravičienė<br>stop kadras 
Biržų mero pavaduotoja Audronė Garšvaitė<br>stop kadras 
Biržų mero pavaduotoja Audronė Garšvaitė<br>stop kadras 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 7, 2021, 7:02 PM, atnaujinta Mar 20, 2023, 12:44 PM

Nors dėl karantino tvarka griežta, Biržų ligoninės durys atsivėrė garbingą – 80 ies metų jubiliejų švenčiančio ilgamečio gydytojo pasveikinimui.

Biržų ligoninės direktorius Petras Bimba aiškino, kad susibūrimo ligoninėje švente nepavadintų.

„Čia nebuvo jubiliejinė šventė, o buvo pasveikinimas garbaus daktaro jubiliejas proga. Daktaras atidirbęs daugiau kaip 50 metų, yra nusipelnęs lietuvos daktaras, mokslų daktaras“, – progos išskirtinumą motyvavo P.Bimba.

Svečiai – nustebę

Norintys pasveikinti ilgametį gydytoją rinkosi ligoninės rūsyje esančiose patalpose. Buvo paruošta vaišių. „Ne balius buvo, nesiliejo gėrimai upeliais. Tai buvo kuklus pasveikinimas ir tikrai pagerbė žmogų, kuris biržam daug atidavė. Nematau jokios tragedijos“, – sakė jubiliato žmona, gydytoja Banguolė Kvedaravičienė. Ji pridūrė, kad visi susirinkusieji buvo jau paskiepyti nuo COVID-19.

Pasveikinti gydytojo atvyko ne tik medikai, bet ir savivaldybės mero pavaduotoja su ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovu. Biržų mero pavaduotoja Audronė Garšvaitė atvykusi neslėpė nuostabos. „Aš tikrai nesitikėjau tokios aplinkos. Įsivaizdavau, kad bus daugiausia direktorius, gydytojas ir viskas. O kai nuvykom, tai iš tikrųjų sutrikau gerokai. O kas ten buvo? Buvo daug gydytojų“, – pasakojo A.Garšvaitė.

Panašiai jautėsi ir savivaldybės ekstremaliųjų situacijų centro vadovas Kęstutis Knizikevičius: „Nustebom, kadangi tai yra medikai, jie supranta visą situaciją ir to neturėtų būti. Įvertinome tai neigiamai. Buvo vietoje ir pasakytos pastabos įstaigos direktoriui, kad susirinkote, pasveikinote ir prašytumėte kuo greičiau išsiskirstyti“, – sakė K.Knizikevičius.

Vietiniai vertina skirtingai

Biržiečiai šmaikštauja, kad Biržai neatsilieka nuo skandalingai pagarsėjusių M.A.M.A. apdovanojimų. Garbingo amžiaus sulaukusio mediko jubiliejų ligoninėje juokais vadina T.Ė.T.Ė.s apdovanojimais.

Apie tokį palyginimą girdėjusi ir pati Biržų ligoninės direktoriaus pavaduotoja Vitalija Jukonienė. Tačiau ji nemano, kad jubiliejaus minėjimą ir apdovanojimus reikėtų rimtai gretinti. „Šmaikštus pavadinimas ir tiek. Bet čia nei apdovanojimai, čia išvis nėra ką ir lyginti su M.A.M.A.“, – teigė ji.

Žurnalistų gatvėje pakalbintų biržiečių nuomonės išsiskyrė. Vieniems atrodo, kad pagerbti kraštui daug nusipelniusį gydytoją – anoks nusikaltimas. Kiti piktinosi, nes karantino taisyklės visiems galioja vienodai.

„Gerai, tegul linksminasi, buvo geras gydytojas, geras žmogus“, – sakė vienas biržietis. „Visur renginiai, susibūrimai, viskas uždrausta. Tai ir čia turėjo taip pat būt“, – piktinosi kitas praeivis.

Tiesa, policijos atstovai kol kas aiškios nuomonės dėl incidento pateikti negalėjo, nes informacija juos pasiekė tik iš žiniasklaidos atstovų. „Šiai dienai neturim duomenų kaip čia reikėtų tą renginį traktuoti ir ar tikrai buvo padaryti pažeidimai. Pakvietimo į renginį neturėjom, ten nedalyvavom ir kas ten vyko nematėm. Šiuo metu informaciją tikslinamės, renkame duomenis ir žiūrėsime, ar buvo karantino pažeidimas, ar nebuvo“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Biržų policijos vadas Deividas Valtaris.

Už karantino taisyklių pažeidimą gali gėsti bauda nuo 500 iki pusantro tūkstančio eurų.

Premjerė: medikai turėtų rodyti pavyzdį

Šalies premjerė Ingrida Šimonytė paklausta apie incidentą Biržų ligoninėje, teigė, kad pasiskiepijimas nesuteikia jokių išimčių, o medikai dar ir turėtų rodyti tinkamą pavyzdį likusiai visuomenei.

„Tikrai jokių susibūrimų, asmeninių švenčių, skiepas yra, ar jo nėra, niekam jokių išimčių šiuo metu netaikome. Manau, kad nėra gerai, kai viešojo administravimo institucijos ar kitos įstaigos, kurios turėtų būti pavyzdžiu, organizuoja kažkokias asmenines šventes, kurios tarsi kompromituoja reikalavimų laikymąsi.

Ypatingai turint omenyje, kad didžiąja dalimi reikalavimų mes laikomės tam, kad mūsų medikai „neperdegtų“, jie galėtų atlaikyti darbo krūvį, kuris jiems tenka. Detalių nežinau, bet situacija atrodo tokia, kad tenka dėl jos apgailestauti“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė I.Šimonytė.

Naujienų portalas lrytas.lt dėl incidento kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM). Šios atstovai paaiškino, kad nepaisant to, jog medikai pasiskiepiję, jiems galioja tos pačios taisyklės.

„SAM primena, kad paskiepytiems asmenims taip pat galioja privalomi infekcijų kontrolės reikalavimai: dėvėti veido apsaugos priemones, riboti kontaktų skaičių ir trukmę, laikytis saugaus atstumo, rankų higienos ir kt.

Nei viena vakcina negarantuoja visiškos apsaugos nuo COVID-19. Vakcina 100 proc. apsaugo nuo sunkios ligos formos ar mirties. Pasiskiepijęs asmuo gali būti viruso nešiotojas ir perduoti virusą kitiems žmonėms.

Taigi ir po pilnos vakcinacijos tiek gydytojai, tiek kiti gyventojai neturėtų pamiršti apie visiems galiojančias rekomendacijas. Grįžti prie įprasto bendravimo ir šventinių susibūrimų bus galima tik pasiekus masinį imunitetą ir sustabdžius koronaviruso cirkuliaciją visuomenėje“, – rašoma SAM komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.