Sprendimas dėl „Johnson & Johnson“ vakcinos saugumo – antradienį

Europos vaistų agentūra (EVA) penktadienį pranešė, kad sprendimą dėl „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo koronaviruso saugumo priims antradienį, Europai ir JAV sustabdžius skiepijimą šiuo preparatu, kilus būgštavimų dėl galimo retų kraujo krešulių susidarymo.

 „Johnson &amp; Johnson“ vakcina.<br>123rf nuotr.
 „Johnson &amp; Johnson“ vakcina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 7:11 PM, atnaujinta Apr 16, 2021, 7:47 PM

EVA pranešime sakoma, kad agentūra „nuotoliniu būdu rengia spaudos konferenciją dėl EVA saugumo komiteto atlikto vakcinos nuo COVID-19 „Janssen“ saugumo įvertinimo išvadų, atsižvelgiant į tromboembolijos atvejus“.

Spaudos konferencija numatyta preliminariai antradienį 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku, nurodė Amsterdame įsikūrusi vaistų reguliavimo tarnyba.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) ekspertų grupė trečiadienį po susitikimo pranešė, kad dar negali priimti sprendimo dėl „Johnson & Johnson“ naudojimo apribojimo tik tam tikroms JAV gyventojų grupėms, kol neišnagrinėta daugiau duomenų.

Kitas ekspertų susitikimas numatytas po 7–10 dienų.

CDC ekspertų susitikimas buvo surengtas praėjus dienai po to, kai JAV sveikatos pareigūnai pranešė apie šešis kraujo krešulių atvejus tarp „Johnson & Johnson“ vakcina paskiepytų žmonių. Visi neįprastų kraujo krešulių su trombocitų kiekio sumažėjimu atvejai registruoti 18–48 metų moterims, praėjus 6–13 dienų po skiepo gavimo, vienas iš jų baigėsi mirtimi.

Konkuruojanti vaistų gamintoja „AstraZeneca“ susiduria su panašiais iššūkiais, kai dėl galimo ryšio tarp vakcinacijos ir reto kraujo krešulių susidarymo Danija uždraudė naudoti šią vakciną.

Nerimas dėl „J&J“ ir „AstraZeneca“ vakcinų temdo viltis, kad masinė gyventojų imunizacija greitai leis įveikti pasaulinę pandemiją, nusinešusią beveik tris milijonus gyvybių ir nualinusią pasaulio ekonomiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.