Tyrimas parodė, kokie narkotikai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje yra taupomi savaitgaliui

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras (EMCDDA) kartu su Europos vandens nuotekų tyrimų grupe (The Sewage Analysis Core Group Europe – SCORE) paskelbė naujausius Europos miestų nuotekų tyrimų rezultatus.

Naujausias nuotekų tyrimas atskleidžia narkotikų vartojimo įpročius, fiksuojami šuoliai savaitgaliais.<br>123rf nuotr.
Naujausias nuotekų tyrimas atskleidžia narkotikų vartojimo įpročius, fiksuojami šuoliai savaitgaliais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2021, 9:27 AM, atnaujinta Jun 28, 2021, 9:29 AM

Savaitgaliais buvo aptinkami didesnės MDMA (ekstazi) ir kokaino likučių koncentracijos, lyginant su darbo dienomis, nepaisant to, kad praėjusiais metais didžioji dalis naktinės ekonomikos Europoje buvo uždaryta.

Tyrimas apėmė 82 Europos miestus (18 Europos šalių), tarp jų – Vilnių, Kauną ir Klaipėdą. 2019 m. tyrimo rezultatai rodė augantį stimuliantų populiarumą visoje Europoje, 2020 m. tyrimo išvados yra įvairesnės, tai galėjo lemti pandemijos sukelti apribojimai, pasikeitę vartojimo modeliai ir prieinamumas.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas pateikė Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos nuotekų mėginius projekto vykdytojų SCORE laboratorijai Belgijoje. Nuotekų mėginiai reprezentuoja beveik 1 milijono šiuose miestuose gyvenančių gyventojų populiaciją. Nuo 2017 m. nuotekų tyrime dalyvauja UAB „Vilniaus vandenys“, o nuo 2018 m. – UAB „Kauno vandenys“ ir AB „Klaipėdos vanduo“.

Tyrimo metu nustatyta, kad savaitgaliais išauga kokaino vartojimas visuose trijuose miestuose: Vilniuje 65 proc., lyginant su darbo dienomis, Klaipėdoje – 34 proc., Kaune – 22 proc.

Pastebima, kad MDMA vartojimas savaitgaliais taip pat išauga: Vilniuje savaitgaliais MDMA likučių koncentracija ūgteli per pusę, Kaune – maždaug trečdaliu. Nors šie skirtumai nėra tokie ryškūs, kaip 2019 m., kai buvo nustatyta, kad savaitgalį MDMA vartojimas Vilniuje augo beveik 3 kartus.

Savaitgalį Kaune ir Klaipėdoje amfetamino vartojimas maždaug trečdaliu didesnis nei darbo dienomis. Vilniuje amfetamino vartojimas buvo gana stabilus visomis savaitės dienomis.

Metamfetamino vartojimas išlieka stabilus visomis savaitės dienomis.

Tyrimas atskleidė, kad 2020 m. narkotikų vartojimo tendencijos trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose šiek tiek keitėsi, lyginant su praeitų metų rezultatais: kokaino vartojimas visuose trijuose miestuose liko gana stabilus, Vilniuje pastebimas nedidelis sumažėjimas (6 proc.).

Klaipėdoje fiksuota didžiausia kokaino likučių koncentracija tarp visų Lietuvos miestų. Nepaisant to, Lietuva, kaip Šiaurės – Rytų Europos šalis išsiskiria nedideliu kokaino vartojimo paplitimu tarp kitų Europos šalių.

Visuose trijuose miestuose fiksuotas MDMA vartojimo sumažėjimas, lyginant su 2019 m. Didžiausias sumažėjimas stebimas Klaipėdoje (67 proc.), Kaune – 34 proc., Vilniuje – 20 proc. Tačiau Vilniuje vis dar fiksuojama didžiausia MDMA likučių koncentracijų tarp Lietuvos miestų ir yra 19 pozicijoje tarp visų 82 tirtų Europos miestų.

Kaune ir Vilniuje nustatytos gana panašios amfetamino likučių koncentracijos. Pastebima, kad šios medžiagos vartojimas išaugo visuose trijuose miestuose, Vilniuje – 59 proc., o Kaune ir Klaipėdoje – 21 proc.

Galimai šia medžiaga keičiamas metamfetaminas, kurio likučių koncentracijos ženkliai mažėjo, lyginant su 2019 m. Vilniuje šios medžiagos koncentracija sumažėjo 15 kartų, Kaune – 6 kartus, Klaipėdoje – beveik 3 kartus. Fiksuojamas sumažėjimas ir vertinant tarp kitų Europos miestų: 2019 m. Kaunas buvo 12 miestas iš visų 68 tais metais tyrime dalyvavusių miestų, tuo tarpu 2020 m. yra 32 iš 82 tyrime dalyvavusių miestų.

Didžiausios MDMA likučių koncentracijos buvo aptiktos Belgijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Slovėnijos miestuose. Tyrimas rodo, kad beveik pusėje miestų 2020 m. aptikta mažesnė MDMA koncentracija, lyginant su 2019 m. Daroma prielaida, kad taip galėjo nutikti dėl pandemijos metu uždaryto naktinio gyvenimo ir pasilinksmino vietų, kuriose paprastai ši medžiaga vartojama.

Didžiausios kokaino likučių koncentracijos aptiktos Vakarų ir Pietų Europos miestuose, ypatingai Belgijoje, Nyderlanduose ir Ispanijoje. Vertinant visus miestus, kurie pateikė duomenis, tiek 2019 m., tiek 2020 m., situacija netolygi – 19-oje miestų stebimas augimas, 16-oje – sumažėjimas.

Amfetamino likučių koncentracijos kiekiai taip pat svyruoja. Didžiausi kiekiai nustatyti šiauriniuose ir rytiniuose Europos miestuose, gerokai mažesni – pietiniuose. 20-tyje miestų iš 48 dalyvavusių tyrime 2019 m. ir 2020 m., nustatytas amfetamino likučių koncentracijos augimas, 19-oje miestų – sumažėjimas.

Metamfetamino likučių koncentracija buvo randama Čekijoje ir Slovakijoje, dabar yra nustatomas ir Kipre, Rytų Vokietijoje, Ispanijoje ir keliose Šiaurės Europos šalyse (Danijoje, Lietuvoje, Suomijoje ir Norvegijoje). Skirtingai nuo kitų tirtų stimuliantų, metamfetamino likučių koncentracija buvo labai žema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.