Seniai regėtas šuolis Lietuvoje: per parą – 337 nauji koronaviruso atvejai, mirčių pavyko išvengti Pirma doze paskiepyta dar 10,7 tūkst. žmonių

Lietuvoje įsisiūbuoja nauja koronaviruso banga. Tiesa, lengviau atsidusti galima dėl to, kad virusas dar nešienauja lietuvių gyvybių. Bet specialistai perspėja, kad išaugę susirgimų mastai ateityje neišvengiamai virs naujomis mirtimis. Savimi ir savo artimaisiais pasirūpinti žmonės raginami, kol dar ne vėlu.

Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Balkūno nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>G.Šiupario nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>G.Šiupario nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 28, 2021, 9:21 AM, atnaujinta Jul 28, 2021, 10:00 AM

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 337 nauji koronaviruso atvejai, naujų mirčių dėl šios ligos nefiksuota, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Naujų mirčių nefiksuota šeštą dieną iš eilės.

14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 80,4, o teigiamų diagnostinių testų dalis per parą ūgtelėjo iki 2,4 procento.

Šalyje atlikti 5932 molekuliniai (PGR) ir 6761 antigeno tyrimas dėl įtariamo koronaviruso.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 281 tūkst. 629 žmonės, iš jų tebesergančių per parą padaugėjo iki 2065.

Iš viso pasveikusių – 268834. Per pastarąją parą pasveiko 65 asmenys.

Nuo šios ligos iš viso mirė 4412 žmonių, tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejamos 9024 mirtys.

Ligoninėse gydoma 118 COVID-19 pacientų, 13 iš jų – reanimacijoje

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydoma 118 COVID-19 pacientų, 13 iš jų – reanimacijoje, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Palyginti su ankstesne para, ligonių gydymo įstaigose padaugėjo.

Deguonis papildomai tiekiamas 95 žmonėms, aštuoniems pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Per parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 34 žmonės.

Per parą nuo koronaviruso pirma doze paskiepyta 10,7 tūkst. žmonių

Praėjusią parą nuo koronaviruso paskiepyti 14 tūkst. 928 žmonės: 10 tūkst. 778 iš jų gavo pirmą, o 4150 – antrą skiepo dozę, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Šalyje nuo COVID-19 mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyti 1 mln. 373 tūkst. 557 žmonės, visiškai – 1 mln. 221 tūkst. 732.

Mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta 55,3 proc. vyresnių nei 80-ies gyventojų, 70,1 proc. – 75–79 metų gyventojų, 72,8 proc. – 70–74 metų gyventojų ir 71,9 proc. – 65–69 metų gyventojų.

55–64 metų grupėje paskiepytųjų yra 62,9 proc., 45–54 metų grupėje – 57,5 proc., 35–44 metų grupėje – 56,1 proc., 25–34 metų grupėje – 48,7 proc., 16–24 metų grupėje – 46,6 proc. gyventojų. 12–15 metų vaikų paskiepyta 13,8 procento.

Dalis šių reikšmių per parą paaugo viena ar keliomis dešimtosiomis procentinio punkto.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 49,1 proc. žmonių – 0,4 procentinio punkto daugiau nei para anksčiau. Skaičiuojant vien pilnamečius, paskiepyta 58,5 proc. gyventojų.

Iš viso Lietuva yra sulaukusi 3 mln. 501 tūkst. 625 skiepų dozių, iš jų sunaudotos 2 mln. 515 tūkst. 936 dozės.

Nepanaudota šiuo metu per 985 tūkst. vakcinos dozių.

Išimtis, turintiems imunitetą

Nuo šiol COVID-19 persirgę ir pasiskiepiję pacientai, atvykstantys į gydymo įstaigas dėl skubiosios pagalbos, gimdymui, planiniam gydymui stacionare, taip pat dienos stacionaro ir dienos chirurgijos paslaugoms, guldomi į slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninę ar apgyvendinami socialinės globos įstaigoje, taip pat kai yra perkeliami iš vienos asmens sveikatos priežiūros įstaigos į kitą, neprivalės atlikti COVID-19 tyrimo PGR metodu, nebent konkrečios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovas nustatys griežtesnę tvarką, sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime.

Nuo COVID-19 tyrimo PGR metodu gali būti atleidžiami pacientai ir juos prižiūrintys ar slaugantys asmenys, jei jie yra persirgę COVID-19 liga, neturi koronavirusui būdingų simptomų, o nuo teigiamo PGR tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų; yra persirgę COVID-19 liga (diagnozė patvirtinta PGR tyrimu ar antigeno testo rezultatu) ir pasiskiepiję bent viena vakcinos doze, o nuo vakcinacijos yra praėję ne mažiau kaip 14 d.; yra pasiskiepiję pagal pilną skiepijimo schemą viena iš vakcinų nuo COVID-19 ir nuo vakcinacijos yra praėję ne mažiau kaip 14 dienų.

Iki šiol tokia tvarka galiojo pacientams, vykstant medicininės reabilitacijos bei stacionarinės psichosocialinės reabilitacijos paslaugoms.

Jūros šventės pasekmės

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė neabejoja, kad dėl Klaipėdoje vykusios Jūros šventės artimiausiomis savaitėmis bus stebimas naujų atvejų šuolis.

„Dėl Jūros šventės tikrai ateinančiomis savaitėmis matysime padidėjusius atvejų skaičius“, – BNS antradienį sakė NVSC atstovė.

Anot jos, jau dabar Klaipėdos regione situacija yra prasčiausia šalyje, o dalis į šventę vykusių žmonių nepaisė saugumo rekomendacijų: glaudžiai būriavosi, nedėvėjo kaukių.

Tradicinė Jūros šventė uostamiestyje tris dienas vyko praėjusį savaitgalį. Nors epidemiologai nerimavo dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos regione, renginio organizatoriai žadėjo šventėje daugiau dėmesio skirti saugumui.

Beveik pusė aktyvių protrūkių – Klaipėdos regione

D. Razmuvienės teigimu, praėjusią savaitę Lietuvoje fiksuoti 29 aktyvūs ligos protrūkiai, tai beveik dvigubai daugiau nei savaitę anksčiau, kai jų buvo 16. Beveik pusė, 13, protrūkių nustatyta Klaipėdos apskrityse.

Epidemiologė sako, kad didesnis susirgimų skaičius vakarinėje šalies dalyje yra siejamas su didesniu mobilumu vykstant poilsiauti prie jūros. Be to, tarp naujų užsikrėtusiųjų dominuoja jaunesnio amžiaus žmonės.

„Žmonės yra atsipalaidavę. (...) Dabartiniu metu registruojama daugiausiai sergančiųjų nuo 15 iki 34 metų“, – apibendrino NVSC atstovė.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, šioje amžiaus grupėje, išskyrus vaikus, paskiepyta mažiausiai žmonių – 25–34 metų grupėje bent vieną vakcinos dozę gavo 48,1 proc., o 16–24 metų grupėje – 46 proc. gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.