A. Dulkys paskelbė apie istorinį žingsnį Klaipėdoje: iš dviejų ligoninių liks viena

Seimo Sveikatos reikalų komitetas rekomenduoja Klaipėdai vykdyti sveikatos įstaigų pertvarką, kuriant vieną universiteto ligoninę, apjungus keletą atskirų gydymo įstaigų.

Klaipėdoje planuojama sujungti dvi ligonines.<br>lrytas.lt koliažas
Klaipėdoje planuojama sujungti dvi ligonines.<br>lrytas.lt koliažas
Arūna Dulkys <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūna Dulkys <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos jūrininkų ligoninė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos jūrininkų ligoninė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos universitetinė ligoninė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos universitetinė ligoninė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 2:51 PM, atnaujinta Sep 24, 2021, 4:17 PM

„Šešiems balsavus už ir dviem susilaikius, sprendimas priimtas. Tai yra mūsų politinė valia rekomenduoti vykdyti pertvarką“, – sakė komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Tokį sprendimą sveikino sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Aš noriu padėkoti Sveikatos reikalų komitetui, mums tai yra didelis įpareigojimas“, – teigė jis.

„Padarytas principinis sprendimas, kad reikia žengti tą istorinį žingsnį Klaipėdos ligoninių kontekste“, – penktadienį sakė ministras.

„Mano asmeninis noras yra, kad Lietuvoje baigtųsi ta pinigų įsisavinimo pandemija, kad tas pokyčių baimės virusas būtų nugalėtas ir mes galų gale pradėtume mąstyti ne apie pastatus, savo darbo vietų išsaugojimą, o mąstytume kaip palengvinti paciento kelią“, – aiškino A.Dulkys.

Ministras sakė, kad uostamiestyje, įvykdžius reformą, ketinama stiprinti infekcijos sektorių, skiriant 11 mln. eurų, taip pat preliminariai galėtų būti skiriama ir daugiau lėšų.

„Tikrai Klaipėdos mieste apie 11 mln. eurų keliautų į infekcijų sritį – stiprintume šitą barą ir pasiruoštume ateities krizėms, pandemijoms (...) Preliminariai Klaipėdos mieste, jeigu mes surandam kalbą, modelius, susitariame, kaip mes judame, kokius darome pokyčius, matyčiau dar mažiausiai papildomus 25 mln. eurų, kuriuos būtų galima investuoti į viso miesto gydymo įstaigas pokyčiams ir reformoms“, – kalbėjo A. Dulkys.

Sveikatos reikalų komiteto posėdis penktadienį surengtas Klaipėdoje, siekiant uostamiestyje steigti universiteto ligoninę, apjungiant Klaipėdos universitetinę ligoninę, priklausančią savivaldybei, ir Jūrininkų ligoninę.

Siekiama, kad naujos įstaigos dalininku taptų Klaipėdos universitetas, tačiau kol kas įstatymai nenumato tokios galimybės aukštojo mokslo įstaigai, nevykdančiai trijų pakopų gydytojų studijų.

Meras: spręs ir savivaldybė

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas sako nesantis prieš siūlomą miesto ligoninių jungimą, tačiau dėl to turės spręsti ir visas alternatyvas įvertinti miesto savivaldybės taryba.

Jis taip sakė penktadienį uostamiestyje surengtame išvažiuojamajame Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje.

„Aš manau, kad pačiu artimiausiu metu – turbūt po savaitės, jeigu neklystu, apibendrinantis posėdis, bus galima turbūt komitete, po to galbūt ir taryboje vertinti alternatyvas, kuriuo keliu eiti – steigimas naujos ar reorganizacija. Visi variantai įmanomi. Miesto politikai turės apsispręsti, kuris variantas yra geriausias“, – teigė V. Grubliauskas.

Jis teigė nesantis prieš siūlomą reformą, tačiau ji turi būti aiški visiems.

„Labai nenorėčiau, kad būtų klaidinama, jog meras ar kai kurie tarybos nariai stabdo, priešinasi, nepritaria, bando, kaip čia pasakyt, – torpeduot šitą procesą, bet aš visada buvau ir liksiu tos pozicijos, kad prieš priimant vienus ar kitus sprendimus aš turiu matyti ir perspektyvą, numatyti, jausti, žinoti ir būti įsitikinus apie pasekmių, kurios kils, suvaldymą, scenarijų turėjimą ir atsakymų į visus klausimus“, – kalbėjo Klaipėdos meras.

Anot jo, reformos kontekste svarbu ir tai, kad būtų suteikta teisė Klaipėdos universitetui dalyvauti gydymo įstaigos valdyme.

„Iš tiesų, aš dar nemačiau jūsų užregistruoto projekto, kalbant apie Klaipėdos universiteto suteiktą teisę – pripažinti studijas deramo lygmens ir teisės suteikimo dalyvauti viešosios įstaigos valdyme, tačiau tikiuosi, kad jis netrukus ne tik pajudės svarstymo keliu, bet ir bus jam pritarta. Čia turbūt yra vienas iš esminių lūžio taškų, kalbant apie sisteminę pertvarką ir galimybes“, – teigė V. Grubliauskas.

Klaipėdos universitete šiuo metu vkdomos slaugos specialistų studijos, todėl komiteto pirmininkas Antanas Matulas yra registravęs Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, kad universitetinės ligoninės dalininke gali būti aukštoji mokykla, vykdanti medicinos ar slaugos studijas.

Anot komiteto pirmininko, įvykdžius tokią pertvarką, atsirastų galimybė „didelėms investicijoms į infrastruktūrą, įrangą, kitus dalykus“, taip pat dėl to laimėtų pacientai, kuriems dėl paslaugų nereiktų vykti į Kauną ar Vilnių.

Šiuo metu Lietuvoje veikia trys universiteto ligoninės statusą turinčios asmens sveikatos priežiūros įstaigos: Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Vilniaus universiteto ligoninė Žalgirio klinikos ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.