Ką turėtų žinoti kiekvienas pacientas, kurį vargina sunkus ir skausmingas šlapinimasis ​Naudingi patarimai susirgus nemalonia šlapimo takų infekcija

Šlapimo takų infekcija – dažna ir labai nemalonius simptomus sukelianti liga. Turbūt kiekvienas, sužinojęs, kiek daug žmonių vienu ar kitu gyvenimo laikotarpiu vargina šlapimo takų infekcijos ir joms būdingi simptomai, labai nustebtų.

Sunkios ir ryškiais klinikiniais simptomais pasireiškiančios šlapimo takų infekcijos galima išvengti, jei pacientai laiku kreiptųsi pagalbos.
Sunkios ir ryškiais klinikiniais simptomais pasireiškiančios šlapimo takų infekcijos galima išvengti, jei pacientai laiku kreiptųsi pagalbos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 8:30 AM, atnaujinta Oct 26, 2021, 9:07 AM

Dažniausiai ši liga nėra labai sudėtinga, bet pasitaiko ir sunkesnių atvejų, kai išsivysto komplikacijų.

Gydytojo urologo Igno Lukošiaus nuomone, sunkios ir ryškiais klinikiniais simptomais pasireiškiančios šlapimo takų infekcijos galima išvengti, jei pacientai laiku kreiptųsi pagalbos.

Deja, į medikų duris neretai pasibeldžiama tik tuomet, kai vargina ryškūs paūmėjusio šlapimo pūslės uždegimo (cistito) požymiai arba kai infekcija jau yra pasiekusi inkstus ir sukėlusi jų uždegimą (pielonefritą).

Dėl anatominių ypatumų šlapimo pūslės infekcijomis dažniau serga moterys, tačiau pastebėta, kad vyrams, susirgusiems cistitu, šlapinimosi procesas sutrinka labiau.

Kuo vėliau kreipiamasi pagalbos, tuo gydymas sunkesnis ir sudėtingesnis

Šlapimo pūslės sienelę sudaro trys sluoksniai – gleivinė, raumeninis sluoksnis ir išorinis dangalas.

Su šlapimu tiesiogiai kontaktuoja tik gleivinė, padengta dengiamuoju audiniu, vadinamu epiteliu.

Ūminis šlapimo pūslės uždegimas (cistitas) diagnozuojamas, kai liga pasireiškia rečiau kaip 3 kartus per metus arba rečiau 2 kartus per pusę metų.

Kai sergama dažniau, diagnozuojamas pasikartojantis šlapimo pūslės uždegimas. Visais atvejais iš karto rekomenduojama apsilankyti pas šeimos gydytoją. Jei ūminis cistitas kartojasi, išsivysto lėtinė cistito forma, kurios gydymas yra kur kas sudėtingesnis.

Nekomplikuotais atvejais uždegimas paprastai apima tik šlaplę ir šlapimo pūslę, tačiau pasitaiko, kad infekcija pasiekia ir viršutinius šlapimo takus – šlapimtakius ir inkstus.

Infekcijai išplitus, simptomai tampa sunkesni, labiau varginantys, išsivysto ar padidėja karščiavimas, vargina nugaros skausmai, pykinimas, šaltkrėtis, bendras silpnumas, nuovargis.

Kas turi didžiausią riziką susirgti šlapimo takų infekcija?

Negydant šlapimo takų infekcijos, simptomai stiprėja, jų gali ir padaugėti. Akivaizdu, kad negydomos ir dažnai pasikartojančios šlapimo takų infekcijos ilgainiui tampa lėtinėmis.

Kaip minėta, šlapimo takų infekcijos dažniau vargina moteris. Tai priklauso nuo organizmo ypatumų, nes moterų šlaplė yra arti natūralių infekcijos rezervų – žarnyno ir lyties organų. Taip pat šlapimo takų infekcijos išsivystymui įtakos turi ginekologinės ligos, hormoniniai disbalansai.

Vyrai šlapimo takų infekcijomis serga rečiau nei moterys, tačiau jų simptomus reikėtų vertinti labai atidžiai. Neretai vyrų cistito simptomai yra panašūs į sukeliamus prostatito, todėl tiek pačios ligos, tiek jų gydymas gali būti supainiojami.

Pastebėta, kad šlapimo takų infekcijomis dažniau serga vyresni nei 60 metų vyrai. Tai siejama su prostatos padidėjimu (hiperplazija), amžiniais šlapimo ir lyties organų sistemos pokyčiais ir lėtinėmis organizmo ligomis.

Skirtingai nei vyrai, moterys šlapimo takų infekcijomis dažniau serga būdamos vaisingo amžiaus – nuo 18 iki 40 metų.

Infekcija gali patekti į kraują

Cistitas ne tik pablogina paciento fizinę savijautą, bet gali pabloginti gyvenimo kokybę. Užsitęsęs skausmas, dažnas lankymasis tualete ir dažni nubudimai naktį turi įtakos emocinei būklei, prastai nuotaikai ir darbingumui.

Nereikėtų ignoruoti ligos simptomų, nes negydoma šlapimo takų infekcija tiek vyrams, tiek moterims gali apkartinti gyvenimą. Nereikėtų manyti, kad šlapimo takų infekcija praeis savaime ar nemalonų rūpestį padės išspręsti močiučių receptai.

Reikia prisiminti, kad užsitęsusi liga gali sukelti sunkių komplikacijų. Negydomos viršutinių šlapimo takų infekcijos gali sukelti inkstų uždegimą, kyla pavojus, kad infekcija pateks į kraują ir sukels kraujo užkrėtimą.

Įtarę šlapimo takų uždegimą, skubiai kreipkitės į šeimos gydytoją. Įvertinęs situaciją, šeimos gydytojas paskirs gydymą arba nusiųs konsultuotis su urologu, ginekologu.

Susirgus šlapimo takų ar pūslės infekcija, dažniausiai gydymui skiriami antibiotikai. Tiesa, skiriant gydymą ne pagal šlapimo pasėlį, uždegimas gali pasikartoti.

Negana to, net ir tinkamas dažnas antibiotikų vartojimas didina bakterijų atsparumo grėsmę. Be antibakterinio gydymo, egzistuoja ir kitos efektyvios fitoterapinės priemonės.

Ką daryti susirgus?

Susirgus vertėtų atsakingai rūpintis savo imunine sistema, atidžiai laikytis higienos taisyklių, kad mažiau bakterijų patektų į šlapimo takus, pūslę ar prostatą.

Gydytojas urologas Ignas Lukošius pataria gerti kuo daugiau skysčių. Jie skatina bakterijų šalinimąsi iš organizmo, o šlapinantis mažiau skauda.

Šio susirgimo metu gydytojas siūlo atsisakyti marinuotų, keptų, gausiai prieskoniais gardintų patiekalų, alkoholinių ir gazuotų gėrimų.

Nemaloniems šlapimo pūslės uždegimo simptomams malšinti rekomenduojama vartoti be recepto parduodamus augalinius vaistus ir nesteroidinius vaistus nuo uždegimo.

Asmenys, jau sirgę šlapimo pūslės uždegimu, turėtų būti atsargesni ir pasisaugoti. Atvėsus orams, reikėtų šilčiau apsirengti, vengti stipraus vėjo.

Šlapimo takų infekcijos diagnostiką, gydymą ir profilaktiką komentuoja gydytojas urologas Ignas Lukošius:

– Kaip dažnai savo praktikoje diagnozuojate ir gydote šlapimo takų infekciją? Ar šis susirgimas pasižymi sezoniškumu?

– Šlapimo takų infekcijos – dažnas susirgimas, dažniau varginantis moteris. Sergantieji sudaro nemažą dalį besikreipiančiųjų į skubiosios medicinos pagalbos skyriaus ir pirminės sveikatos priežiūros grandies medikus, nes ligos simptomai yra itin nemalonūs. Šlapimo takų infekcija pasireiškia skausmu, sutrikusiu šlapinimusi, krauju šlapime. Visa tai smarkiai pablogina fizinės ir psichikos sveikatos būklę, sutrikdo kasdieninę veiklą, darbingumą, neigiamai paveikia gyvenimo kokybę. Todėl pacientai ieško greitos pagalbos.

Sezoniškumas egzistuoja. Liga dažniau atsinaujina ar pirmą kartą pasireiškia pereinamaisiais metų laikais – rudenį ar pavasarį, t.y. atšalus orams ar esant atodrėkiui, kada žmonės neapsirengia tinkamai pagal oro sąlygas.

– Kokie nebūdingi, reti simptomai gali varginti sergant šlapimo takų infekcija?

– Kai liga lėtinė, visi simptomai šiek tiek nublanksta. Pacientai gali skųstis pasikeitusiu šlapimo kvapu, spalva, padažnėjusiu šlapinimusi be skausmo. Ypač, jeigu žmogus serga cukriniu diabetu, nes liga ne tik silpnina imuninę sistemą, bet ir pažeidžia nervų struktūrą, mažina jautrumą. Tačiau kokių nors retų ar netipinių šlapimo takų infekcijos požymių nėra.

– Ar ligos diagnostika sudėtinga?

– Ligos diagnostika yra gana lengva, todėl ją galima nustatyti ir be specialaus urologinio išsilavinimo. Pagrindiniai simptomai yra skausmas, šlapinimosi sutrikimas ir šlapimo sudėties pokyčiai. Kraujas šlapime gali būti matomas ir plika akimi, kiti pokyčiai stebimi atliktus tyrimą. Sergančiojo šlapime aptinkamas kraujas, padidėjęs leukocitų kiekis, stebima teigiama nitritinė reakcija, t.y. randama daug bakterijų. Taigi ligai nustatyti užtenka išklausyti paciento nusiskundimus ir atlikti paprastą šlapimo tyrimą. Mano mokytojai sakydavo, kad dažniausiai šlapimo takų infekciją galima diagnozuoti telefonu, paciento net nematant, užtenka išklausyti.

– Kokios bakterijos sukelia šlapimo takų infekciją?

– Dažniausiai tai yra paties žmogaus žarnyno grupės bakterijos, kurios lytinių santykių metu, per nešvarias rankas palietus užterštus daiktus, paviršius bendro naudojimo patalpose patenka į šlapimo takus. Iš savo aplinkos į ne savo aplinką, pavyzdžiui, iš virškinamojo trakto į šlapimo takus, patekusios bakterijos ima sparčiai daugintis. Kadangi visa tai vyksta ne natūralioje jų buvimo vietoje, kyla uždegimas.

Naujausios gydymo gairės nurodo, kad, diagnozavus šlapimo pūslės uždegimą, sunkiais ligos atvejais iš karto skiriamas antimikrobinis gydymas, o vidutinio sunkumo – rekomenduojamas simptominis gydymas augaliniais vaistais ir nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo.

– Ūminės ligos dažnai tampa lėtinės. Dėl kokių priežasčių?

– Ūminės šlapimo takų infekcijos dažniausiai tampa lėtinės, nes, pirmą kartą susirgus, skiriamas netinkamas gydymas. Netinkamas gydymas – kai pradiniam gydymui iš karto skiriama plataus spektro antibiotikų, kai pacientas gydomas per trumpai arba kai patys pacientai nusprendžia nutraukti gydymą. Tokiu atveju dažniausia infekcija tik prislopinama. Todėl po kurio laiko atsinaujina, o bakterijos, jau gavusios stiprių antibiotikų, tampa atsparios. Ūminis uždegimas gali tapti lėtiniu ir dėl netinkamo pacientų elgesio, kai jie ilgą laiką kenčia ir delsia kreiptis pagalbos.

Svarbu, kad po antibiotikų kurso visada būtų atliktas kontrolinis šlapimo tyrimas, siekiant įsitikinti, kad pacientas sveikas. Jeigu kontrolinis tyrimas rodo, kad šlapime yra infekcijai būdingų pakitimų, atliekamas mikrobiologinis pasėlis. Tolesnis gydymas skiriamas tik pagal šio tyrimo rezultatus. Pacientas gydomas, kol mikrobiologinis pasėlis parodo, kad šlapimas sterilus. Tačiau, pagal dabartines rekomendacijas, ne visų pacientų šlapimas turi būti sterilus. Sterilus jis turi būti vaikų, vyrų ir vaisingo amžiaus moterų. Menopauzės amžiaus moterų ir žmonių, kuriems įvesti nuolatiniai šlapimo takų kateteriai, šlapimas gali būti nesterilus, jeigu jo pokyčiai nesukelia simptomų.

– Prašome plačiau pakalbėti, koks pacientų elgesys gali paskatinti ligą atsinaujinti? Kaip elgtis, kad taip nenutiktų?

– Pagrindinė profilaktinė priemonė – gerti daug skysčių, nes skysčiai „išplauna“ patogenines bakterijas, jeigu jų yra šlapimo takuose. Be to, vartojant daug skysčių, užkertamas kelias bakterijoms kolonizuotis, jų nesusidaro tiek daug, kad būti sukeltas uždegimas ir pasireikštų klinikiniai simptomai.

Taip pat labai svarbi higiena: išorinių lytinių organų, lytinių santykių. Moterys, linkusios sirgti pasikartojančiomis šlapimo takų infekcijomis, neturėtų dėvėti sintetinių apatinių, naudoti įklotų su kvapikliais, iš karto po lytinių santykių turėtų pasišlapinti. Tai yra paprastos, gerai žinomos higienos ir apsaugos nuo infekcijos priemonės.

Taip pat egzistuoja tam tikros trigerinės zonos, t.y. sritys, kurias paveikus, galima išprovokuoti šlapimo takų uždegimą. Šios zonos yra delnai, padai, dubuo. Vaikščiodami basi ar sėdėdami ant šaltų paviršių, sušaldami rankas/kojas, dėvėdami šlapius drabužius, būdami skersvėjyje, išeidami iš šiltos patalpos į šaltą tinkamai neapsirengę – situacijos, kai staigus atšalimas sukelia tam tikrus dubens kraujotakos sutrikimus, kurie silpnina vietinį imunitetą ir tai paskatina bakterijas daugintis. Kai bakterijų prisidaugina, kyla uždegimas.

– Daugelis pacientų renkasi augalinius preparatus. Kokios augalinės kilmės profilaktikos priemonės rekomenduojamos siekiant išvengti ligos pasikartojimo?

– Yra tam tikri augaliniai preparatai, kurių indikacijos šlapimo takų uždegimui gydyti ir susirgimų pasikartojimo profilaktikai pagrįstos tiesiog ilgalaikiu vartojimu ir patirtimi. Tačiau yra preparatų, kurių vartojimas yra paremtas ir moksliniais tyrimais (pavyzdžiui, CANEPHRON®)).

Įrodyta, kad CANEPHRON® vartojimas tiek kartu su antibiotikais, tiek atskirai lemia retesnį šlapimo takų infekcijų pasikartojimą. Vokietijoje jis registruotas būtent šlapimo takų infekcijos pasikartojimo profilaktikai. Taip pat pastarųjų metų tyrimai nagrinėja gydomąjį šio augalinio vaisto poveikį sergant šlapimo takų infekcijomis. Nustatyta, kad CANEPHRON® pasižymi neprastesniu veiksmingumu, kaip ir kai kurie kiti pirmo pasirinkimo antibiotikai, skirti bakteriniam šlapimo pūslės uždegimui gydyti.

Preparato sudėtyje yra natūralios vaistinių augalų – gelsvės, širdažolės ir rozmarino – veikliosios medžiagos, kurios veikia keisdamos šlapimo sudėtį. Nustatyta, kad preparatas slopina uždegimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, slopina bakterijų daiginimąsi, mažina skausmo pojūčius ir šlapimo pūslės spazminius susitraukimus. Preparatas veikia kompleksiškai, t.y. malšina visus simptomus. Jeigu žmogus nėra alergiškas jo sudedamosioms dalims, jis preparatą gali vartoti ilgą laiką. Kuo ilgiau vartojama, tuo ilgiau užtikrinama apsauga.

CANEPHRON® INTENS* dengtos tabletės – registruotas nereceptinis vaistas, kurio efektyvumas prilygsta antibiotikams, tačiau vartojant CANEPHRON® nesivysto bakterijų atsparumas vaistams. Vienoje dengtoje tabletėje yra 36 mg širdažolių žolių, 36 mg gelsvių šaknų, 36 mg rozmarinų lapų. Vaistas skirtas palaikomajam ir specifines gydymo priemones papildančiam apatinių šlapimo takų uždegimo sukeltų lengvų negalavimų gydymui. Tai yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos ilgalaikiu vartojimu.

* Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. 

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB Bionorica Lithuania.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.