Įspėja apie nelegalioje rinkoje rastas padirbtas tabletes: sudėtyje gyvybei pavojingi sintetiniai opioidai

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (toliau – Departamentas) informuoja, kad Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (toliau – ENNSC) duomenimis, Europos Sąjungoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose nelegalioje rinkoje platinamos padirbtos medicininio preparato „PERCOCET“ tabletės, kurių sudėtyje yra randama pavojinga narkotinė ir psichotropinė medžiaga – Etonitazepinas.

Vaistai. <br>123rf nuotr.
Vaistai. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas

2021-12-01 07:24

Legalaus „PERCOCET“ vaistinio preparato pagrindinės veikliosios medžiagos yra Oksikodonas ir Paracetamolis. Tuo tarpu padirbtuose preparatuose buvo rastas sintetinis opioidas – Etonitazepinas, kurio net ir mažos dozės gali sukelti sunkų apsinuodijimą ir kelti didelę grėsmę gyvybei.

Etonitazepinas yra į kitus sintetinius opioidus panaši medžiaga, kuri yra labai pavojinga, nes jos lengva perdozuoti, ir kuri gali sukelti ūmų apsinuodijimą ar net mirtį.

ENNSC duomenimis, padirbtos tabletės vizualiai dažniausiai nesiskiria nuo originalių tablečių, tačiau suklastotų tablečių stiprumas ir sudedamosios dalys kiekvienu įsigytu atveju labai skiriasi, todėl žmonės, vartojantys neteisėtai įsigytus vaistinius preparatus, negali būti tikri, dėl jų stiprumo ir sudėties, ir netgi labai mažos dozės gali būti mirtinos ir kelti didelę perdozavimo riziką.

Etonitazepinas Europos rinkoje pasirodė tik 2021 m. vasario mėn. ir, kaip informavo ENNSC, šios padirbtos tabletės su Etonitazepinu jau sukėlė sunkių apsinuodijimų ir mirties atvejų. Tokių suklastotų preparatų vartojimas sukelia žmogaus gyvybei pavojingas sunkias būkles – sąmonės netekimą, komą, kvėpavimo slopinimą, inkstų pažeidimus ir pan.

Departamentas įspėja, kad nelegalioje rinkoje vartotojams tiekiami produktai gali būti parduodami klaidingai paženklinti, nenurodant tikrosios jų sudėties ir vartotojai gali net nežinoti, kad perka preparatus, kurių sudėtyje yra jų gyvybei pavojingų sintetinių opioidų.

Departamentas rekomenduoja psichotropinius vaistinius preparatus įsigyti tik autorizuotose vaistinėse.

Lietuvoje Etonitazepinas yra draudžiamas ir yra įtrauktas į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus, todėl bet koks disponavimas šia medžiaga yra draudžiamas, nesvarbu, kur jis būtų randamas.

Departamentas įspėja, kad vartodami narkotines ir psichotropines medžiagas, rizikuojate pakenkti centrinės nervų sistemos ir psichinių bei gyvybinių funkcijų veiklai.

Esant įtarimui, jog asmuo svaiginasi narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, būtina jį nukreipti į sveikatos priežiūros įstaigas. Kontaktus galima rasti interneto svetainėje www.ntakd.lrv.lt arba paskambinus tel. 8 7066 80 60.

Neatidėliotina informacija apsinuodijus suteikiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie SAM Apsinuodijimų informacijos biure tel. +370 5 236 20 52.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.