Lietuvoje nustatyti 2342 nauji koronaviruso atvejai, mirė 16 žmonių, 13 iš jų buvo nepasiskiepiję

Po švenčių naujų koronaviruso (COVID-19) atvejų pasipylė kaip grybų po lietaus. Neabejojama, kad tai omikron atmainos plitimo ir šventinių susitikimų bei renginių pasekmė.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 9, 2022, 9:27 AM, atnaujinta Jan 9, 2022, 9:45 AM

Visa laimė, kad lietuviai gana noriai traukia į testavimo punktus ir taip stengiasi užkirsti kelią ligos plitimui. Gerų žinių turi ir ligoninės, nors užsikrėtusiųjų skaičius auga kaip ant mielių – pacientų antplūdžio nėra.

Praėjusią parą nustatyti 2342 nauji COVID-19 atvejai, mirė 16 žmonių, rodo sekmadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Trylika mirusiųjų buvo nepaskiepyti arba paskiepyti nepilnai.

Praėjusią parą 462 žmonės buvo paskiepyti pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze, iš viso buvo paskiepyta 4614 žmonių.

Ligoninėse šiuo metu gydoma 1067 COVID-19 sergančių pacientų – keliomis dešimtimis daugiau nei prieš parą, 96 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta apie 10,3 tūkst. molekulinių (PGR) ir 3,3 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų siekia 1098,3 atvejo ir per parą paaugo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis išlieka 17,7 proc.

Nuo pandemijos pradžios šia infekcine liga Lietuvoje susirgo per 542,3 tūkst. gyventojų, nuo jos mirė per 7,5 tūkst. žmonių.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyta 111 žmonių – panašiai kiek ir ankstesnę parą.

56 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 885 žmonėms.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys anksčiau yra sakęs, kad griežtos pandemijos valdymo priemonės būtų pradedamos taikyti tuo atveju, jeigu šalies gydymo įstaigose būtų užimta 240 reanimacijos lovų.

Vyriausybė taip pat yra nusprendusi, jog reikalavimai neturintiesiems galimybių paso būtų atlaisvinami, kai per kalendorinę savaitę ligoninėse nebūtų gydoma daugiau nei 300 koronavirusu sergančių pacientų.

72 proc. ligoninėse gydomų pacientų yra neskiepyti arba skiepyti nepilnai. Tokie pacientai taip pat sudaro 83 proc. reanimacijos pacientų.

Nuo COVID-19 praėjusią parą mirė po keturis vyresnius nei 60-ies, 80-ies ir 90-ies metų žmones, po du vyresnius nei 50-ies ir 70-ies.

Pilnai paskiepyti iš jų buvo po vieną 70-ies, 80-ies ir 90-ies metų žmogų.

Iš 7543 žmonių, iki šiol mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 678. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama apie 14,3 tūkst. mirčių.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta apie 1 mln. 927 tūkst. žmonių. Pilnai vakcinuota – 1,1 mln. gyventojų, dar per 740 tūkst. pilnai paskiepytųjų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę.

Tarp pilnai paskiepytųjų Statistikos departamentas neįtraukia sustiprinančiąją dozę gavusių žmonių, jie skaičiuojami atskirai.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepo dozę yra gavę 68,9 proc. gyventojų.

Neskaičiuojant gruodį pradėtos skiepyti jauniausios vaikų grupės, kur paskiepyta 3,8 proc. vaikų, mažiausiai pasiskiepijusiųjų yra tarp 12-15 metų vaikų – 37,2 proc.

Vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, paskiepyta 71,9 procento.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta apie 6 mln. 262 tūkst. vakcinų dozių, skiepyti sunaudota 4 mln. 240 tūkst. iš jų.

Šiuo metu koronavirusu tebeserga 25 tūkst. žmonių – daugiau kaip tūkstančiu mažiau, lyginant su ankstesne para.

Po šventinių renginių – didesnis pagreitis Kaune

Kaune epidemiologų fiksuotas koronaviruso infekcijos pagreitis, kaip šeštadienį skelbia Statistikos departamentas, siekia 90 procentų. Būtent tiek daugiau per pastarąją savaitę mieste nustatyta naujų COVID-19 atvejų (liga diagnozuota beveik 20 proc. tiriamųjų).

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Kristina Rudžinskaitė LRT.lt sakė, kad kai kurie iš COVID-19 susirgusiųjų dalyvavo ir pirmąją Kalėdų dieną ten vykusiame Egidijaus Dragūno-SEL koncerte. Remiantis Statistikos departamento informacija, Kauno „Žalgirio“ arenoje koronavirusu užsikrėtė 21 žmogus.

Tarpušvenčiu tūkstančius gerbėjų sutraukusius koncertus surengė ir kiti E. Dragūno scenos kolegos – Marijonas Mikutavičius, Donatas Montvydas, operos solistė Asmik Grigorian.

Pacientų ligoninėse nedaugėja

Augant naujų koronaviruso atvejų skaičiui ligoninių užimtumas kol kas išlieka stabilus, sako Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius.

„Nežiūrint labai didelio ir greitai augančio užsikrėtimų skaičiaus, hospitalizacijų skaičius taip greitai nedidėja ir praktiškai paskutinės savaitės bėgyje jis išlieka toks pats“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė F. Jankevičius.

Pasak klinikų vadovo, jau ir be sekoskaitos tyrimų matyti, kad šalyje dominuoja omikron atmaina, tačiau žmonės paprastai ja serga nesunkiai, namuose.

„Jau nereikia ir sekoskaitos, mes iš PGR tyrimų matome, kad dominuoja tikrai okmikronas, skirtumas toks, kad mes nematom labai sudėtingų, labai sunkių atvejų, jų tikrai nepadaugėjo. Svarbiausia informacija, kad nedidėja ir hospitalizacijų skaičius, t. y. didžioji dalis omikron atvejų nereikalauja hospitalizacijos, simptomai pakankamai lengvi, žmonės gydosi namuose“, – kalbėjo F. Jankevičius.

Daugėja norinčių testuotis

Skambučių skaičius į koronaviruso liniją po švenčių išaugo iki dviejų kartų, tyrimo gali tekti palaukti iki trijų dienų, sako Karštosios linijos 1808 vadovė Greta Beinaravičiūtė.

„Po švenčių jaučiam smarkiai padidėjusį registracijų tyrimams aktyvumą, natūralu, kad mobiliuosiuose punktuose atsirado daugiau darbo, tad gali būti ir vadinamųjų eilių, kada būtų galima gauti tyrimą, gali tekti palaukti ir iki trijų dienų“, – BNS penktadienį sakė G. Beinaravičiūtė.

Išaugusį skambučių skaičių linijos vadovė sieja su sparčiai plintančia omikron atmaina, išaugusiu žmonių kontaktų skaičiumi per šventes, taip pat sezoniškumu, nes šiuo metu žmonės daugiau serga ir įprastomis peršalimo ligomis.

„Greičiausiai galima spėti, kad yra atėjusi nauja atmaina, be to, tai apskritai didesnis kontaktų skaičius, kadangi vyko šventės ir vieni pas kitus važiavo, tai kontaktų padidėjimas, ir yra sezoniškumo, nebūtinai COVID-19, kitiems yra simptomai įprastų virusų“, – teigė G. Beinaravičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.