Lietuva – lyg ant parako statinės: medikai perspėja, kad susidarė itin palankios sąlygos plisti šioms ligoms

10 vakcinų nuo užkrečiamųjų ligų, tiek skiepų turėtų gauti Lietuvoje gimę vaikai. Tačiau visuomenės sveikatos centras skaičiuoja, kad jau keliolika metų besiskiepijančiųjų skaičiai mažėja. 2019 metų tymų protrūkis Lietuvoje parodė, kad skiepų nuo šios ligos procentas pasiekė kritinę ribą. O į Lietuvą plūstant pabėgeliams iš Ukrainos skelbiama, kad nuo užkrečiamųjų ligų vaikus ukrainiečiai gali skiepyti ir čia.

Gydytojas R.Kėvalas perspėja, kad tymai nėra tokia jau nekalta liga.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytojas R.Kėvalas perspėja, kad tymai nėra tokia jau nekalta liga.<br>lrytas.lt koliažas
poliklinika.<br>T.Bauro nuotr.
poliklinika.<br>T.Bauro nuotr.
poliklinika.<br>M.Patašiaus nuotr.
poliklinika.<br>M.Patašiaus nuotr.
poliklinika.<br>V.Skaraičio nuotr.
poliklinika.<br>V.Skaraičio nuotr.
poliklinika.<br>T.Bauro nuotr.
poliklinika.<br>T.Bauro nuotr.
Daiva Razmuvienė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daiva Razmuvienė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistė.<br>V.Skaraičio nuotr.
poliklinika.<br>T.Bauro nuotr.
poliklinika.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Usonis<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Usonis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-04-09 19:23, atnaujinta 2022-04-10 07:22

Karoliniškių poliklinikos skiepų kabinete skamba vaikų verksmas. Čia pagal skiepų kalendorių vaikai skiepijami nuo užkrečiamiausių ligų. Kalbintos mamos sako, kad gydytojų rekomendacijomis pasitiki, todėl atėjus laikui skiepyti eina į polikliniką.

„Ne šiaip sudarinėja tuos grafikus. Yra specialistai, kurie žino, ką daro, ir mes turime laikytis visi to“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė viena iš poliklinikos koridoriuje sutiktų mamų.

Paskiepijama vis mažiau vaikų

Karoliniškų poliklinikos vaikų ligų skyriaus vedėja Živilė Mikalauskienė sako, kad ne visi tėvai noriai skiepija savo vaikus.

„Yra tam tikra kategorija žmonių, kurie neskiepija, jau gimdymo namuose pirmų skiepų nedaro. Tai aišku jie ateina pas mus į polikliniką ir toliau netęsia skiepijimo kalendoriaus. Jų nėra daug, 2-3 procentai yra tėvelių, kurie neskiepija vaikų“, – pastebi gydytoja.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai praneša, kad jau keliolika metų vaikų skiepijimas mažėja, tačiau kritinę ribą peržengė prasidėjus pandemijai.

„Pati didžiausia problema yra vaikų, 15-16 mėnesių, jie turėjo būti paskiepyti pagal vaikų kalendorių nuo tymų, raudoniukės. Būtent šios grupės vaikų ir 2 metų amžiuje skiepijimo apimtys sumažėjo iki 88 procentų“, – pasakoja NVSC gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Jai antrino ir Vilniaus universiteto profesorius, vaikų gydytojas Vytautas Usonis: „Blogai yra tai, kad mes niekaip neišmokstame pamokos. Jeigu krenta skiepų apimtys, didėja susirgimai. Deja, taip jau yra. Yra tik du keliai imunitetui įgyti. Liga arba skiepijimas.“

Infekcijų grėsmė – ir suaugusiems

Specialistai skaičiuoja, kad kasmet profilaktinių skiepų negauna apie 3000 vaikų. Profesorius Rimantas Kėvalas sako, prieš trejus metus kilus tymų protūkiui šalyje šia infekcine liga susirgo per 800 gyventojų. Norint suvaldyti tymų virusą, visuotininis imunitetas turi siekti 95 proc.

Tymai nėra nekalta, vaikiška liga ji ypatingai pavojinga suaugusiems, nes vyresnės kartos žmonės taip ir negavo skiepo, o tie, kurie nepersirgo, neturi natūralaus imuniteto <...> situacija veda į tai, kad didėja populiacijos skaičius, neturinčių imuniteto, ir reikia tik vieno dalyko, t. y., infekcijos šaltinio ir mes turėsime infekcijos protrūkius“, – perspėja profesorius.

Lietuvoje į skiepų kalendorių yra įtraukta 10 vakcinų, nuo skirtingų ligų. Paskutinė ir naujausiai įtrauktas skiepas skirtas nuo meningokokinės infekcijos.

„Per mano vaikų gydytojo praktiką ligoninėje daug kartų matėme sunkiai sergančius vaikus, vakcinomis valdomomis ligomis sergančius vaikus, kurių tėvai buvo įsitikinę, kad jų atžala sirgs lengvai“, – prisiminė V.Usonis.

Ukrainiečius ragina skiepytis nuo COVID-19

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia, kad nuo visų užkrečiamųjų ligų pagal skiepų kalendorių gali būti skiepijami ir iš Ukrainos atvykę vaikai. Taip pat vaikai nuo 5kerių metų ir suaugusieji ukrainiečiai skiepijami nuo koronaviruso.

„Tas aktyvumas nėra didelis, tačiau nežinome, kiek tų asmenų atvyko jau pasiskiepijusių, kiek asmenų gavo skiepą savo šalyje, bet tiesiog toliau raginame tiek gydymo įstaigas, sveikatos priežiūros specialistus, kadangi šie asmenys ateina gauti kitų sveikatos priežiūros paslaugų, paraginti pasiskiepyti nuo COVID-19“, – SAM atstovas Lukas Galkus.

Šiuo metu Lietuvoje nuo koronaviruso yra paskiepyta pora šimtų ukrainiečių iš daugiau nei keturiadešimt tūkstančių, čia atvykusių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.