Svarbu ne tik vairuotojams: kaip teisingai uždėti turniketą?

Įvykus eismo įvykiui, patyrus užpuolimą gatvėje, netyčia susižeidus gamtoje ar buityje, gali atsirasti gyvybei pavojingas stiprus kraujavimas iš galūnių. Dažnai stipriai susižeidus ir prasidėjus masyviam kraujavimui iš galūnės, žmonės išsigąsta ir nežino, kaip elgtis.

 Svarbu mokėti teisingai uždėti turniketą.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Svarbu mokėti teisingai uždėti turniketą.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Turniketas.<br> 123rf nuotr.
 Turniketas.<br> 123rf nuotr.
 Svarbu mokėti teisingai uždėti turniketą.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Svarbu mokėti teisingai uždėti turniketą.<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 11, 2022, 10:41 AM, atnaujinta Apr 11, 2022, 10:48 AM

Nepavykus sustabdyti kraujavimo, reikėtų nedelsti ir kviesti greitąją medicinos pagalbą (GMP), o laukiant jos, kraujavimą stabdyti turniketu. Kauno klinikų medikai paaiškina, kaip įvykus nelaimei, reikėtų stabdyti kraujavimą šia specializuota priemone, skirta masyvaus kraujavimo stabdymui iš galūnių atvirų sužeidimų metu.

„Susižeidus, turniketas turi būti panaudotas nedelsiant bei nelaukiant atvykstančios pagalbos, – teigia Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius. – Laiku uždėtas turniketas, stipriai susižeidus ar padidėjus nukraujavimo rizikai, gali padėti išgelbėti gyvybę sau ar šalia esantiems.“

Susižeidus ar pastebėjus, kad šalia esantis žmogus susižeidė ir pradėjo stipriai kraujuoti iš galūnės ar įvyko galūnės amputacija, pirmiausiai reikėtų spausti kraujuojančią vietą steriliu tvarsčiu. „Užspaudus žaizdą tvarsčiu, reikėtų jį palaikyti 2-3 minutes. Pastebėjus, kad kraujavimas nesustoja, paprašyti kito žmogaus, kad atneštų turniketą ir juo stabdyti kraujavimą“, – sako L. Darginavičius.

Turniketas dedamas bent 3-5 centimetrais aukščiau žaizdos ir stipriai užveržiamas. „Užveržimo svirtį reikėtų sukti tol, kol sustos kraujavimas. Turniketo sukeltas spaudimo jausmas gali būti nemalonus, šiek tiek skausmingas, bet to nereikėtų išsigąsti, nes pagrindinis tikslas – sustabdyti kraujavimą, – pažymi skyriaus vadovas. – Uždėjus turniketą, ant juostelės reikėtų pažymėti uždėjimo laiką.“

L. Darginavičius priduria, kad jei uždėjus vieną turniketą kraujavimas nesustojo, tokiu pačiu principu reikėtų dėti antrą turniketą. „Antrasis turniketas dedamas aukščiau pirmojo ir taip pat stipriai užveržiamas, pažymimas jo uždėjimo laikas, – pasakoja jis. – Uždėto turniketo negalima atleisti net trumpam, nes tokiu būdu bus pažeistas besiformuojantis krešulys ir vėl pradės kraujuoti.“

Svarbu pabrėžti, kad turniketai gali būti nuimami tik gydymo įstaigoje. Laukiant atvykstančių medikų, būtina įvertinti kitus sužalojimus, stebėti, ar uždėtas turniketas vis dar efektyviai stabdo kraujavimą. Taip pat kraujavimo stabdymui nereikėtų naudoti savadarbių turniketų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.