Kodėl Kinija griežtina pandeminius ribojimus, o Europa – švelnina?

Lietuvoje dėl pandemijos praktiškai nebeliko jokių ribojimų. Nuo gegužės 1-osios kaukės reikalingos tik sveikatos apsaugos įstaigose. Bet Europos Komisija (EK) įspėja, kad užbaigę šį „ūmų“ etapą, turime ruoštis kitam koronaviruso etapui.

Jei Kinija pandemijos nesuvaldys – gali kilti naujų mutacijų grėsmė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jei Kinija pandemijos nesuvaldys – gali kilti naujų mutacijų grėsmė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jei Kinija pandemijos nesuvaldys – gali kilti naujų mutacijų grėsmė.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Jei Kinija pandemijos nesuvaldys – gali kilti naujų mutacijų grėsmė.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Jei Kinija pandemijos nesuvaldys – gali kilti naujų mutacijų grėsmė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jei Kinija pandemijos nesuvaldys – gali kilti naujų mutacijų grėsmė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 12:53 PM

Kol Europos Sąjunga (ES) ribojimus laisvina, Kinijoje, kur koronaviruso plitimas ir prasidėjo 2020 metais, juos griežtina. Uždaro restoranus, sporto klubus Šanchajuje. Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Europos regionui Vytenis Povilas Andriukaitis įvardina to priežastis.

„Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) labai aiškiai pasako, kad pandemija nėra pasibaigusi, tačiau skirtinguose kontinentuose ji turi skirtingą fazę. Kontinentai, kur buvo labai aktyvi vakcinacija, kur buvo pradžioje labai dideli susirgimų skaičiai ir buvo ir natūraliai įgytas imunitetas, jau gali lengvinti suvaržymus.

Tuo tarpu kituose kontinentuose, kur vakcinacijos skaičiai yra be galo žemi, kur diagnostikos galimybės yra menkos, kur labai sunku laboratoriškai nustatyti, kiek iš tikrųjų yra užsikrėtusių – ten rizikos laipsnis yra labai aukštas ir pandemija yra labai toli nuo to, kokia yra Europos Sąjungos kontekste.

Tai galima pasakyti ir apie Kiniją. Nors Kinijoje vakcinacija buvo stimuliuojama, joje naudotų vakcinų efektyvumas buvo kitoks. Kitaip jie reaguoja ir dėl milžiniško gyventojų tankio. Taip kad epidemiologine prasme jie turi rūpesčių“, – sako buvęs eurokomisaras.

Jo įsitikinimu, jei Kinija pandemijos nesuvaldys – gali kilti naujų mutacijų grėsmė.

O ar Lietuvoje dar likę grėsmių, kai jau nusimetėme kaukes ir palikom jas reikalingomis tik sveikatos priežiūros įstaigose? Kasdien toliau fiksuojama po kelis šimtus ligos atvejų, po kelias mirtis. Ar laiku prilyginta COVID-19 infekcija paprastam gripui? V. Andriukaitis sako, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) supranta, koks svarbus šiuo metu yra budrumas ir pamokos po praėjusių metų turėtų būti išmoktos.

„Reikia turėti minty, kad viruso mutacijos gali būti labai įvairios. Reikia toliau vykdyti viruso genomo sekoskaitą. Atsargumo, budrumo, informavimo priemonės turi būti aktyviai puoselėjamos.

Suprantama, kad labai gerai, jog sveikatos apsaugos įstagose išlieka kaukės, kadangi ten užsikrėsti rizika yra didesnė“, – kalbėjo PSO specialusis pasiuntinys Europos regionui „Žinių radijo“ laidoje „Gyvenu Europoje“.

Anot V. Andriukaičio, sunku prognozuoti, koks bus ruduo. Bet SAM esą turi dar pakankamai laiko diskutuoti apie tai, kam ir kada reikės ketvirtosios vakcinos nuo koronaviruso dozės. Iki šiol ministerija nėra pateikusi aiškaus atsakymo į šiuos klausimus.

O kol Kinijoje dėl vienų priežasčių kyla grėsmė naujiems koronaviruso protrūkiams, Europoje – dėl visai kitų aplinkybių. Ir tai susiję su Rusijos sukeltu karu Ukrainoje.

Europoje kyla naujos koronaviruso bangos rizika dėl į Bendriją plūstančių karo pabėgėlių iš Ukrainos. Iš tėvynės pasitraukė jau daugiau nei 5 milijonai ukrainiečių. O pasiskiepijusių gyventojų Ukrainoje skaičiai nebuvo itin dideli, pastebi V. Andriukaitis.

„Ukrainoje, deja, nebuvo pasiektas deramas pasiskiepijimo nuo koronaviruso lygis. Ten buvo maždaug 43-47 proc.

Tai dabar yra budrumas, kad tik nebūtų naujo protrūkio, nes gali būti, jog žmonės gali būti užsikrėtę kuriomis nors koronaviruso atmainomis. Taip kad PSO pabėgėlių kontekste įspėja: šalių, kuriose jų yra daug, budrumas būtų didelis“, – sako jis.

Europos Sąjungoje veikiantis vadinamasis Žaliasis pasas, įrodantis, kad žmogus yra pasiskiepijęs, persirgęs arba testuojasi – jo teigimu dėl to neturėtų būti padėtas į stalčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.