Europoje plinta mįslinga liga: pasakė, kas gydytojams kelia baisią nuojautą

Europos tėvus vis rimčiau gąsdina neaiškios kilmės vaikų hepatito protrūkis. Kai kurie ligos atvejai yra tokie sunkūs, kad baigiasi kepenų transplantacijomis, tačiau tikslios kilmės nepavyksta nustatyti. Atsiranda įvairių nuomonių, neva, tai gali būti netgi nauja COVID-19 mutacija, tačiau ekspertai ligą sieja su kita infekcija.

Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br> lrytas.lt koliažas
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br> lrytas.lt koliažas
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br>123rf nuotr.
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br>123rf nuotr.
vaikų gydytojas Vaidotas Urbonas<br>T.Bauro nuotr.
vaikų gydytojas Vaidotas Urbonas<br>T.Bauro nuotr.
vaikų gydytojas Vaidotas Urbonas<br>D.Umbraso nuotr.
vaikų gydytojas Vaidotas Urbonas<br>D.Umbraso nuotr.
Naują infekcinę ligoninę planuojama atidaryti 2018 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naują infekcinę ligoninę planuojama atidaryti 2018 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br>123rf nuotr.
Tarp vaikų fiksuojami sunkūs hepatito atvejai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-05-13 06:10, atnaujinta 2022-05-13 17:12

Hepatitas nėra nauja liga, tačiau šiuo atveju susirūpinimą kelia tai, kad medikai nėra tikri dėl vaikų susirgimų priežastis.

„Susirūpinta todėl, kad padaugėjo kepenų uždegimų, kurių priežastis nerandama. Lietuvoje tokių atvejų dar neturime, bet Anglijoje medikai pastebėjo, kad ūminio hepatito atvejų per kelis mėnesius tiek, kiek būna per visus metus.

Pradėta aiškintis, kodėl (padaugėjo susirgimų, red.). Jie nerado hepatito atsiradimo priežasties, nerasta infekciijos, medžiagų apykaitos ligų, apsinuodijimų. Anglai paskelbė pirminius duomenis ir tuomet kitos šalys pradėjo fiksuoti, kad kepenų uždegimo atvejų pas juos daugiau nei įprastai“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė Lietuvos pediatrų draugijos pirmininkas Vaidotas Urbonas.

Plinta visame pasaulyje

Tiesa, jis nuramino, kad vaikų sergamumo hepatitu skaičiai nėra drastiškai dideli. Tačiau vis pasirodo nauji pranešimai apie susirgimus ir net vaikų mirtis.

Vien JAV fiksuoti 109 ligos atvejai ir 5 mirtys, skelbia Jungtinių Valstijų ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Jungtinėje Karalystėje nustatyti mažiausiai 169 susirgimai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) taip pat pranešė apie atvejus keliose kitose šalyse, įskaitant Ispaniją, Izraelį, Daniją, Airiją ir Lenkiją.

Praėjusią savaitę pranešta apie tris vaikų mirtis Indonezijoje. Trečiadienį ūmus hepatitas pareikalavo vaiko gyvybės Airijoje.

„Logiškiausia šitos ligos priežastis – infekcija. Jei tai būtų kažkokia toksinė medžiaga, ko gero, apsiribotų vienu regionu, o dabar turime išplitimą po visą pasaulį“, – paaiškino gydytojas.

Hepatito priežasties paieškos

Pasak jo, medikai galvas suka bandydami paaiškinti, kodėl ligos plitimas, nors ir pastebimas, yra lėtas.

Tačiau ekspertai lieka prie nuomonės, kad susirgimus hepatitu lemia virusinė infekcija, nes bakterijos paprastai nesukelia kepenų ligų.

V.Urbonas paaiškino, kad hepatito atvejus pirmiausia bandyta susieti su jau žinomais kepenų uždegimo sukėlėjais, tačiau ryšio neaptikus žvilgsnis buvo nukreiptas į kitas infekcijas.

„Apsistota ties adenovirusu, nes daugiau nei 70 proc. vaikų yra rastas adenovirusas. Bet tai įprasta infekcija, paprastai sukelianti akių paraudimą, kvėpavimo sistemos pažaidą, bet kepenys, kaip taisyklė, dėl adenoviruso būna pažeidžiamos labai retai.

Bet prieš 10-15 m. ir man pačiam teko gydyti vaiką su labai ryškiu kepenų pažeidimu, kurį sukėlė adenovirusas. Bet tai yra pavieniai atvejai“, – patikino gydytojas.

Kaip apsisaugoti?

Pasak V.Urbono, kalbėti apie vaikų apsaugojimą nuo ligos yra sudėtinga, kol užtikrintai nežinoma susirgimų priežastis.

„Bet mes galvojame, kad tai yra virusinė infekcija. Didelė tikimybė, kad jis perduodamas per rankas, patenka į organizmą per burnos ertmę. Galime kalbėti apie standartines higienos priemones: rankų plovimą, švaraus maisto vartojimą, nekontaktuoti su sergančiais. Šios priemonės ir turėtų būti taikomos vaikams“, – sakė gydytojas.

V.Urbonas pasakoja, kad net 10 proc. ūminio hepatito atvejų prireikė kepenų transplantacijos. Pasak mediko, tai „kraštutinis gydymo būdas“.

Žinoma, kad galimai nauja liga paveikia tik vaikus, daugiausia jaunesnius nei 10 metų. Pabrėžiama, kad jokių ankstesnių su hepatitu sietinų sveikatos problemų jie neturėjo.

Pranešimai apie mįslingus ligos atvejus ir mirtis padažnėjo balandį, bet JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai skelbia, kad pirmas ūmaus hepatito atvejis galėjo būti nustatytas dar praėjusių metų spalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.