Lietuvoje nustatyti 153 nauji užsikrėtimai COVID-19, nemirė nė vienas žmogus

Lietuva pereina prie koronaviruso endeminės stadijos. Infekcija grėsmingos apkrovos ligoninėms nesukuria, o sergančių ir toliau mažėja. Tiesa, lieka neaišku, kokio COVID-19 plitimo sulauksime rudenį, kam bus pasiūlyta nuo koronaviruso pasiskiepyti dar kartą.

Infekcinių ligų centro Priėmimo skyrius. <br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Infekcinių ligų centro Priėmimo skyrius. <br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 14, 2022, 9:02 AM, atnaujinta May 14, 2022, 11:54 AM

Praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 153 nauji COVID-19 užsikrėtimo atvejai. Nuo koronaviruso sukeltos ligos nemirė nė vienas žmogus, rodo šeštadienį Statistikos departamento švieslentėje skelbiami išankstiniai duomenys.

Šiuo metu koronaviruso sukelta liga vis dar serga 4058 žmonės.

Statistikos departamento išankstiniais duomenimis, paskutinių 7 dienų naujų pirminio užsikrėtimo atvejų vidurkis parai – 146.

Naujų pirminių atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, šiuo metu siekia 85,1 atvejo. Teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 dienas sudaro 9 proc.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 1 060 580 žmonių, nuo pandemijos pradžios COVID-19 viruso sukelta liga nusinešė 9126 žmonių gyvybes.

PSO: mirčių nuo COVID-19 skaičius Europoje viršijo du milijonus

Europoje, kuri ilgą laiką buvo pandemijos epicentras, nuo COVID-19 mirė daugiau kaip du milijonai žmonių, ketvirtadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Viršyta sukrečianti riba – PSO Europos regiono šalyse patvirtintų mirčių nuo COVID-19 skaičius viršijo 2 milijonus“, – sakoma JT sveikatos agentūros pranešime.

PSO Europos regioną sudaro 53 šalys ir regionai, įskaitant keletą centrinės Azijos šalių. PSO duomenimis, iš 218 225 294 užregistruotų susirgimų šiame regione nuo koronaviruso mirė 2 002 058 žmonės.

JAV, labiausiai nukentėjusioje pasaulio šalyje, mirė daugiau kaip milijonas žmonių.

Europoje po suaktyvėjimo per pirmąsias dvi kovo savaites užsikrėtimo atvejų skaičius mažėja. Per pastarąsias septynias dienas naujų atvejų ir mirčių skaičius sumažėjo 26 ir 24 procentais.

Praėjus daugiau nei dvejiems metams po pirmųjų suvaržymų dauguma Europos šalių sušvelnino apribojimus, skirtus naujosios koronaviruso atmainos plitimui stabdyti.

ES švelnina rekomendaciją dėl kaukių lėktuvuose

ES institucijos švelnina koronaviruso priemones aviacijoje. Be kita ko, nuo pirmadienio (gegužės 16 d.) nelieka rekomendacijos dėl privalomo medicininių kaukių dėvėjimo oro uostuose ir lėktuvuose, trečiadienį pranešė Europos aviacijos saugumo agentūra (EASA) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Keleiviams ir įgulų nariams tai yra didelis žingsnis grįžtant prie įprasto oro susisiekimo, sakė EASA vadovas Patrickas Ky. Kartu institucijos pažymėjo, kad kaukių dėvėjimas vis dar yra viena geriausių apsaugos nuo koronaviruso priemonių. Ypač į tai dėmesį esą turėtų atkreipti rizikos grupės žmonės.

Kadangi tai tik rekomendacija, oro bendrovės pačios sprendžia, kokias koronaviruso priemones taikyti savo keleiviams. Daugelis jų, ypač amerikiečių aviakompanijos, kaukių prievolę ir taip jau sušvelnino.

Sprendimas dėl priemonių aviacijoje švelninimo priimtas atsižvelgiant į dabartinę pandeminę situaciją, taip pat vakcinacijos skaičius, persirgus įgytą imunitetą ir su tuo susijusių ribojimų atšaukimą vis daugiau Europos valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?