Lietuva remia Ukrainą ne tik karine technika: du mobilūs ginekologijos kabinetai išsiųsti į karo zoną

Lietuvoje ir už jos ribų veikianti nevyriausybinė organizacija „Lygiai“ į Ukrainą išsiuntė dvi mobilias ginekologijos stotis. Specialūs automobiliai padės moterims ir mergaitėms, patyrusioms prievartą, neturinčioms prieigos prie medicinos paslaugų, nėščiosioms gauti gydytojo(-s) ginekologo(-ės) paslaugas sterilioje aplinkoje.

123rf asociatyvi nuotr.
123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 12:53 PM

„Karo veiksmai Ukrainoje intensyvėja, žinome, kad jau dabar Ukrainos sveikatos sektorius yra perdegęs. Trūksta gydytojų, medikamentų ir galimybių laiku gauti medicininę pagalbą. Norėjome padaryti daugiau nei nusiųsti humanitarines siuntas su vaistais.

Moterų likimas karo lauke itin žiaurus, tad norime į tai atkreipti visuomenės dėmesį ir šiuo metu savo veiklą sutelkiame į pagalbą moterims ir mergaitėms. Pradžioje siekėme į Ukrainą siųsti vieną ginekomobilį, tačiau Lietuvos žmonių dosnumas lėmė, kad galėjome įsigyti net dvi tokias mobilias klinikas“, – sako asociacijos direktorė Reda Jureliavičiūtė.

Ginekologijos automobiliai yra greitosios pagalbos transporto priemonės su specialia įranga ginekologinėms procedūroms atlikti. Automobiliai buvo pagaminti Ispanijoje, pagal asociacijos „Lygiai“ užsakymą. Lietuvos gyventojai organizacijai paaukojo virš 90 tūkstančių eurų, už kuriuos buvo perkamos mobiliosios klinikos. Specialios transporto priemonės buvo pristatytos į Lvivo ir Volynės savivaldybes Ukrainoje. Surinkti tokią sumą per sąlyginai trumpą laiką „Lygiai“ nariams buvo maloni staigmena.

„Lietuvoje žmonės labai empatiškai reaguoja į situaciją Ukrainoje. Tai matome iš iniciatyvų, akcijų organizavimo, paramos siuntimo. Žmonės pasiruošę aukoti ir mažomis sumomis, noriai savanoriauja. Itin didelį visuomenės aktyvumą buvo galima jausti pirmaisiais karo mėnesiais, bet konfliktas neslopsta, tad negalime pasiduoti abejingumui.

Stengiamės pateikti kuo daugiau informacijos, kur keliauja mūsų siuntos, kokius taškus pasiekė, kad žmonės galėtų geriau suprasti savo indėlį, kiek daug Ukrainos žmonėms reiškia jų auka“, – teigia asociacijos logistikos vadovė Skirmantė Cairns.

Nuo 2021 m. veikianti organizacija didžiausią dėmesį skiria lyčių lygybės, tolerancijos klausimams bei smurto prevencijai. Sukurti organizaciją paskatino abortų draudimai Lenkijoje ir juos lydėję pasipiktinimo atgarsiai. Prasidėjus karui Ukrainoje didžiausias organizacijos dėmesys skiriamas nuo konflikto kenčiančioms moterims ir mergaitėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.