Sausį prasidės bandomasis pacientų pavėžėjimo į gydymo įstaigą paslaugos įgyvendinimas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad sausį ketinama įgyvendinti sveikatos priežiūros tinklo reformą papildžiusios pavėžėjimo paslaugos pilotinį projektą. Ministras pažymi, kad projektas turėtų startuoti dvejose savivaldybėse.

Greitoji medicinos pagalba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>T.Bauro nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>T.Bauro nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Greitoji medicinos pagalba.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rugilė Augustaitytė, ELTA

2022-07-21 12:32

„Nors iš pradžių buvo nenumatyta, atitinkamai skiriame jau keletą milijonų eurų pilotiniams projektams. Bus atsirinkti kai kurie regionai, miestai, savivaldybės, kuriose išbandysime kaip tai veikia ar neveikia. Parlamentas generalinę žalią šviesą yra davęs, bet norime pažiūrėti, kaip veikia ir tada pasižiūrėsime, ar reikia sugrįžti dar su kažkokiais pasitikslinamais“, – ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministerijoje žurnalistams kalbėjo A. Dulkys.

Anot ministro, pilotiniai projektai turėtų pradėti veikti nuo sausio mėnesio.

„Šį rudenį planuojame jau apsispręsti kur tos pilotinės veiklos turėtų veikti. Pradėsime nuo sausio pirmos“, – teigė ministras kartu pridurdamas, kad tokia veikla numatoma dvejose savivaldybėse.

„Geram piloto išsiaiškinimui reikėtų ne mažiau nei dviejų regionų. Tai kol kas man aiškiau yra dėl Kauno, nes visų pirma turime turėti regioną, kuriame jau yra šiuo metu stipriai tie darbai organizuojami, o Kauno regionas pas mus yra stipriausias, kas liečia šiuos klausimus. Ir rinksime dar vieną iš regionų“, – aiškino ministras.

Tikslui įgyvendinti, pasak A. Dulkio, numatoma atnaujinti greitosios medicinos pagalbos struktūrą.

„Jau ir šiuo metu yra greitosios pagalbos automobiliai kelių klasių, kai kurios klasės jau neatitinka greitosios pagalbos, tinka tik pavėžėjimui. Kai kurie transportą turi, kai kurį transportą pirksime, o greitosios medicinos pagalbos struktūra bus apskritai perginkluota. Bus apskritai perkami 225 nauji automobiliai, penki iš jų masinių nelaimių atvejams“, – nurodė ministras.

ELTA primena, kad Sveikatos sistemos įstatyme detaliai reglamentuojamas stacionarinių aktyviojo gydymo asmens sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimas ir pacientų pavėžėjimas, kuris gali būti savivaldybių ar valstybės lygmens.

Pacientų pavėžėjimo paslaugos gavėjais gali būti pacientai, kurie dėl socialinių ir ekonominių priežasčių (dėl negalios, senatvės ar dėl nepakankamų pajamų) ar dėl savo sveikatos būklės negali naudotis individualiu ir (ar) viešuoju transportu.

Seimo socialdemokratų partijos ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos prašė prezidento Seimo priimtas įstatymų pataisas dėl gydymo įstaigų pertvarkos, kuri, jų nuomone, neduos naudos nei pacientams, nei gydytojams, vetuoti. Visgi šis opozicinių frakcijų prašymas nebuvo išgirstas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.