Vaistininkai: kalio jodido tabletėmis žmonės jau apsirūpino

Pavasarį, prasidėjus karui Ukrainoje, buvo kilusi panika ir kalio jodido bei kitų su jodu susijusių vaistinių preparatų masinis pirkimas. Nepaisant medikų ir vaistininkų perspėjimų, kad kalio jodido vartoti prevenciškai negalima, o įvairūs jodo preparatai nėra tas pats, kas kalio jodidas, jų vaistinėse vienu metu pritrūko. Tačiau šiuo metu, pasak Kėdainiuose veikiančių vaistinių atstovų, situacija nurimo ir visų medikamentų yra pakankamai. Susidomėjimas atslūgo Tai patvirtina ir „Kaštonų vaistinės“ direktorius Dalius Vansevičius.

Kalio jodidas.<br> A. Srėbalienės nuotr. 
Kalio jodidas.<br> A. Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Jakubauskienė

Jul 22, 2022, 3:19 PM

„Pavasarį poreikis viršijo pasiūlą, kalio jodido tablečių neužteko. Šiai dienai poreikis patenkintas. Problemos nėra“, – trumpai situaciją apibendrino D. Vansevičius.

UAB „Nemuno vaistinė“, valdančios „Camelia“ vaistines, komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė teigė, kad šiuo metu susidomėjimas kalio jodido tabletėmis yra nedidelis ir jų ieško tik pavieniai asmenys.

„Didžiausias susidomėjimas kalio jodido tabletėmis yra Vilniaus krašte, kadangi ši vietovė yra arčiausiai Astravo atominės elektrinės. Šio krašto vaistinėse Vilniaus mieste ar rajone registruotiems gyventojams yra sudarytos galimybės tabletes atsiimti nemokamai. Tačiau ir šiuo metu poreikis šiam preparatui yra nedidelis.

Kėdainiuose susidomėjimas kalio jodido tabletėmis taip pat yra mažas“, – sakė Ž. Juškytė.

Jai antrino ir „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

„Susidomėjimas kalio jodidu vaistinėse buvo stipriai išaugęs prasidėjus karui Ukrainoje, kuomet šis medikamentas ir buvo išpirktas. Vaistininkai tuomet turėjo ne vieną iššūkį priminti gyventojams, kad kalio jodido tabletės nėra tas pats, kas kiti jodo preparatai ir nėra vartojamos profilaktiškai.

Vėliau poreikis nuslūgo ir šiuo metu gyventojai kalio jodido vaistinėse ieško retai. Darome prielaidą, kad didžioji dali žmonių preparatu jau pasirūpino ir geriau supranta patį vartojimo poreikį“, – kalbėjo R. Lipnevičiūtė.

O Kėdainių „Eurovaistinės“ farmacininkė Inga Dovidienė tai patvirtina.

„Kėdainių „Eurovaistinėse“ klientai irgi rečiau dairosi kalio jodido. Pavasarį išties sulaukdavome daug dėl karo sunerimusių klientų, norinčių įsigyti šį vaistą. Tačiau vien įsigyti kalio jodido nepakanka – taip pat labai svarbu žinoti, kaip teisingai jį vartoti“, – pabrėžė farmacininkė.

Kalio jodidas ir kiti jodo preparatai – ne tas pats

Tiems, kam vis dar neaišku, ar kalio jodidas skirtas tik apsisaugoti nuo radiacijos, ar jis yra vartojamas ir nuo kitų ligų, Kėdainių „Eurovaistinės“ farmacininkė I. Dovidienė paaiškino: „Visų pirma, kalio jodidas yra skirtas tik apsisaugoti nuo radiacijos, jis nuo kitų ligų nevartojamas.

Kalio jodidas neleidžia skydliaukėje prisijungti radioaktyviam jodui.

Suaugusiajam reikėtų išgerti iš karto dvi tabletes gavus SAM nurodymą, maždaug per 2–8 val. po nelaimės. Tuo metu vaikams vartojimas skiriasi priklausomai nuo amžiaus, todėl būtina perskaityti informacinį lapelį.

Kalio jodido vartojimas savo nuožiūra, t. y. negavus SAM nurodymo, gali būti kenksmingas sveikatai.

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį – kalio jodidas ir kiti jodo preparatai nėra tas pats, todėl nereikėtų jų maišyti ar tikėtis panašaus poveikio iš kitų medikamentų, kurių sudėtyje yra jodo“.

„Nemuno vaistinės“ komunikacijos projektų vadovė Ž. Juškytė dar pridėjo: „Tabletes reikėtų vartoti branduolinės nelaimės atveju rekomendavus Vyriausybei arba Sveikatos apsaugos ministerijai.

Įvykus branduolinei avarijai, Lietuvos gyventojai apie tai būtų įspėti komunikacijos priemonėmis. Jokiu būdu kalio jodido tablečių negalima vartoti prevenciškai“.

Tuo metu prasidėjus vasarai ir atostogų metui bei nurimus kalio jodido bumui, vaistinių klientai ėmė ieškoti būtent daugiau su šiuo metų laiku susijusių vaistų.

Anot D. Vansevičiaus, tai yra priemonės nuo saulės, virškinimo problemų, traumų – patempimų, nubrozdinimai ir t.t.

O Ž. Juškytė pastebėjo, kad ir vasaros metu pacientų poreikis vaistams yra panašus: „Pacientų poreikis vaistams yra panašus. Dažniausiai perkami vaistai – nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Taip pat paklausios prekės – vaistai nuo skausmo ir karščiavimo, virškinimo sutrikimų“.

Rekomenduojamos kalio jodido dozės:

  • Suaugusieji ir vyresni kaip 12 metų vaikai: 2 tabletės.
  • 3–12 metų vaikai: 1 tabletė.
  • 1 mėn. –3 metų vaikai: 1/2 tabletės.
  • Naujagimiai (iki 1 mėn.): 1/4 tabletės.
  • Nėščiosios (bet kurio amžiaus): 2 tabletės. Ši dozė gerai apsaugo ir vaisių.
  • Žindyvės (bet kurio amžiaus): 2 tabletės.
  • Naujagimiams ir vyresniems kaip 60 metų žmonėms negalima gerti daugiau kaip vienkartinę dozę.

Įvykus branduolinei avarijai, Sveikatos apsaugos ministerija, įvertinusi avarinę situaciją (radioaktyviojo jodo išmetimo trukmę, žmonių evakavimo galimybes, kt.), suaugusiems žmonėms gali rekomenduoti suvartoti dar vieną paros dozę.

Tabletę galima sukramtyti arba nuryti nesukramtytą.

Kad kūdikiams būtų lengviau vartoti tinkamą dozę, tabletę galima sutrinti į miltelius arba ištirpinti vandenyje, sirupe arba panašiame skystyje. Kol tabletės visiškai ištirps, gali užtrukti apytikriai iki 6 minučių. Prieš duodami vaisto savo vaikui, įsitikinkite, kad tabletės visiškai ištirpo.

Taip pat norėtume atkreipti dėmesį, kad optimalus laikas apsaugoti skydliaukę kalio jodidu yra likus 6 valandoms iki galimo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne anksčiau nei prieš 24 valandas. Taip pat kalio jodido vartojimas dar yra veiksmingas praėjus 2 valandoms nuo radioaktyviojo jodo įkvėpimo ar patekimo su maistu, bet ne vėliau, nei praėjus 8 valandoms.

Avarijos atveju gyventojai turėtų suvartoti jų amžiaus grupei nustatytą vienkartinę kalio jodido dozę, kuris apsaugo žmogaus skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo 24 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.