Panevėžyje kilę įtarimai dėl beždžionių raupų nepasitvirtino

Nors šalyje ilgą laiką išvengta po pasaulį plintančio beždžionių raupų viruso, bet situacija pasikeitė. Per labai trumpą laiką, per porą dienų, pranešta net apie tris patvirtintus beždžionių raupų atvejus. Todėl, nustačius pirmuosius beždžionių raupų atvejus, gydymo įstaigos suskubo ruoštis šios infekcinės ligos valdymui.

Respublikinė Panevėžio ligoninė, skubi pagalba.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Respublikinė Panevėžio ligoninė, skubi pagalba.<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
M. Vaitkus<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
M. Vaitkus<br>R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Raimonda Mikučionytė, jp.lt

Aug 11, 2022, 9:17 AM, atnaujinta Aug 11, 2022, 9:18 AM

Gydymas vyktų Infekcinėje ligoninėje

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus naujienų portalui JP teigė, kad nors, kol kas, Panevėžio krašte nėra nustatyta nė vieno beždžionių raupų atvejo, medicinos įstaiga tam pasiruošusi.

„Panevėžio ligoninė pasiruošusi pagal Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktas rekomendacijas. Jeigu kiltų įtarimas, kad žmogus susirgo, jis būtų izoliuotas ir nebeturėtų kontakto su kitais asmenimis.

Izoliuotas būtų Panevėžio ligoninės Infekcinės klinikos bokse. Tuomet būtų siunčiamas testas ištyrimui, o, gavus teigiamą atsakymą, ligonis, jeigu jaučiasi gerai gydosi namuose, o, jeigu ligos stadija – sunki, būtų gydomas ilgininėje“, – aiškino M. Vaitkus.

Lengva forma gydoma namuose

Pasak direktoriaus pavaduotojo medicinai, izoliacija namuose vyktų 21 dieną.

„Ligoninėje gydymas priklausytų nuo ligonio savijautos. Infekcinėje ligoninėje gydymas vyktų bokse – vienutėje, kad sergantysis turėtų kuo mažiau kontaktų. Medikai, pagalbinis personalas rengtųsi taip, kaip rengiasi dabar, kai gydo sergančius COVID-19.

Kontaktų su apsikrėtusiais beždžionių raupais turi būti kuo mažiau, kad liga plistų kuo mažiau. Dezinfekcija ligoninėje, kaip ir COVID-19 atvejais“, – sakė M. Vaitkus ir teigė, kad pajutęs beždžionių raupų simptomus, žmogus pirmiausia privalo kreiptis į šeimos gydytoją.

Atlikti keli tyrimai – atsakymai neigiami

„Gavęs siuntimą žmogus vyksta į ligoninę. Nebent ligos simptomus asmuo pajuto savaitgalį ir yra išbertas, tada iškart reikia vykti į Infekcinės ligoninės priėmimo skyrių.

Apie ligos simptomus, išbėrimus aprašymų yra labai daug internete, žmonės gali pasiskaityti apie beždžionių raupus“, – pasakojo medikas ir sakė, kad į Panevėžio ligoninę kreipėsi keli asmenys:

„Jiems buvo atlikti tyrimai, bet nė vienam iš jų nebuvo nustatyti beždžionių raupai. Beje, kol kas iš SAM negavome jokios informacijos apie skiepus. Todėl pasakyti, kada bus pradėti skiepyti susirgę beždžionių raupais, negaliu.“

Atlikti 8 tyrimai

Lietuvoje yra nustatyti trys epidemiologiškai tarpusavyje nesusiję beždžionių raupų atvejai. Visi trys užsikrėtę asmenys gydosi namuose.

Anot SAM , su pirmuoju susirgusiu atveju yra nustatyti penki sąlytį turėję asmenys, iš pastarųjų dviejų ligonių vienas turėjo sąlytį su dviem asmenimis. Iš viso – septyni kontaktai ir asmenys stebimi ir nė vienas iš jų kol kas neturi simptomų.

Ar pirmasis infekuotas asmuo buvo anksčiau skiepytas nuo raupų, informacijos nėra. Kaip žinoma, vakcina nuo raupų gali apsaugoti ir nuo beždžionių raupų, tiesa, šios vakcinos suformuotas imuninis atsakas į beždžionių raupų virusą yra ne šimtaprocentinis. Lietuvoje vakcina nuo raupų skiepyti asmenys, gimę iki 1980 metų.

Iki šiol Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (NVSPL) atlikti 8 tyrimai dėl beždžionių raupų įtarimo. Iš jų 3 teigiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.