Niekam tikusį apsaugos nuo nėštumo metodą įvardijusi ginekologė: apie kontracepciją kalbėti reikia dar mokykloje

Rugsėjo 26-ąją minima Pasaulinė kontracepcijos diena. Gydytoja akušerė ginekologė Rasa Kučinskaitė papasakojo apie tai, kada reikia pradėti kalbėti apie kontraceptines priemones bei paneigė sklandančius mitus apie nevaisingumą po tokių priemonių vartojimo.

Kontraceptinės priemonės.<br>123rf.com nuotr.
Kontraceptinės priemonės.<br>123rf.com nuotr.
Ginekologo kabinetas.<br>123rf.com nuotr.
Ginekologo kabinetas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-09-26 14:21

Kontraceptinių priemonių įvairovė

Priemonės, kurios padeda išvengti neplanuoto nėštumo, vadinamos kontraceptinėmis. Nors daugelis žino vos kelias tokių priemonių rūšis, tačiau jų yra daug ir įvairių. Gydytoja akušerė R.Kučinskaitė pasakojo, kad kontraceptiniai metodai yra skirstomi į dirbtinius ir į natūralius šeimos planavimo metodus.

Dirbtinėms kontracepcijos priemonėms priklauso: sudėtinės kontraceptinės tabletės, sudėtinis kontraceptinis odos pleistras, kontraceptinis makšties žiedas, progestino tabletės, švirkščiamieji progestinai, poodiniai progestino implantai, variu padengtos arba išskiriančios hormonus intrauterininės spiralės, vyriškas arba moteriškas prezervatyvas, diafragmos, gimdos kaklelio gaubteliai, kontraceptinė kempinė, spermicidai. Taip pat yra išskiriama ir ilgalaikė negrįžtamoji kontracepcija: vazektomija arba moterų savanoriška sterilizacija.

Natūralūs šeimos planavimo metodai – tai nėštumo vengimas nesinaudojant medikamentine, mechanine kontracepcija ar chirurginėmis procedūromis. Natūralus šeimos planavimas pagrįstas lytinių santykių pasirinkimo laiku, t. y. lytiniai santykiai turimi tik moters nevaisingomis dienomis. Tai reiškia, kad būtina kiekvieną dieną stebėti ir žymėti vaisingumo požymius ir reikia gana ilgą laiką vengti lytinių santykių.

Reikia pradėti šviesti jau mokykloje

Portalo lrytas.lt kalbinta R.Kučinskaitė įsitikinusi, kad apie kontraceptines priemones reikia pradėti kalbėti jau mokykloje. Anot jos, šiuo klausimu pažeidžiamiausia amžiaus grupė yra 15–19 metų jaunuoliai.

„Mokykla padeda vienus iš kertinių pamatų gyvenimui, todėl tai yra ta vieta, kurioje turi būti kalbama apie kontracepciją ir apie nesaugius lytinius santykius.

Paauglystėje formuojasi įgūdžiai, vertybės ir nuostatos apie žmogaus kūną, tarpusavio santykius ir lytiškumą, todėl svarbu, kad paaugliai gautų teisingą, mokslu grįstą informaciją apie lytiškumą“, – kalbėjo gydytoja.

Ginekologė pasakojo, kad Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos atlikti tyrimai įrodė, kad mokslu pagrįstas lytinis švietimas ne tik sumažina jaunimo neplanuotų nėštumų, abortų ir lytiškai plintančių infekcijų skaičių, bet turi įtakos atsakingesnei jaunuolių lytinei elgsenai, moko bendravimo, formuoja teisingą lytiškumo viziją, padeda išvengti lytinės prievartos ir išnaudojimo.

Specialistė taip pat pridūrė, kad šiais klausimais būtina šviesti ne tik merginas, tačiau ir vaikinus, nes seksualinė edukacija yra abiejų lyčių atsakomybė.

Supratimo vis dar trūksta

R.Kučinskaitė teigė, kad visuomenėje vis dar trūksta moksliniais įrodymais pagrįsto supratimo apie kontraceptines priemones. Paklausta, ką turėtų žinoti kiekvienas prieš pradėdamas lytinį gyvenimą, ji išvardino keletą esminių dalykų, kuriuos verta įsidėmėti.

„Reikia žinoti, kokios yra kontracepcijos priemonės ir koks jų prieinamumas. Taip pat tai, kad ne visos kontraceptinės priemonės yra vienodai efektyvios ir tik barjerinės kontracepcijos priemonės apsaugo nuo lytiškai plintančių ligų“, – kalbėjo specialistė.

Specialistė taip pat pabrėžė, kad nei viena kontraceptinė priemonė neapsaugo nuo nėštumo 100 proc., tačiau, jei kiltų klausimų ar abejonių, reikia nebijoti kreiptis į medikus.

„Ne visos kontraceptinės priemonės, kurios tiko kažkam kitam, būtinai tiks ir Jums. Taip pat, nėra nei vienos kontraceptinės priemonės, kuri apsaugotų 100 procentų, tačiau nutrauktas lytinis aktas yra pats nesaugiausias apsaugos metodas.

Nereikia bijoti, atsiradus klausimų arba abejonių apie kontracepciją kreiptis į specialistą“, – sakė ji.

Visuomenėje sklando nepagrįstos baimės, kad po kai kurių kontraceptinių priemonių vartojimo moterys gali tapti nevaisingos. Vis dėlto, R.Kučinskaitė ne tik paneigė šiuos gandus, tačiau ir pasakojo, kad po kai kurių priemonių vaisingumas gali netgi padidėti.

„Moksliškai nustatyta, kad nutraukus kontraceptinių priemonių naudojimą, išskyrus ilgalaikę negrįžtamąją kontracepciją, vaisingumas atsinaujina iš karto ir pastojimo tikimybė per 12 mėnesių yra tokia pati kaip ir moterų, kurios gyvenime nesinaudojo jokiomis kontracepcijos priemonėmis.

Netgi priešingai – įrodyta, kad teisingai parinkta ilgalaikė sudėtinė hormoninė kontracepcija gali pagerinti vaisingumą, nes reguliuoja mėnesinių ciklą, mažina kai kurių lytinių organų infekcijų ir endometriozės riziką“, – kalbėjo ginekologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.