Pateikė skaičius, kurioje Lietuvos apskrityje didžiausias sergamumas peršalimo ligomis ir COVID-19

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) informuoja, kad Lietuvoje praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 ligos (koronaviruso infekcija) rodiklis sumažėjo, palyginti su ankstesne savaite. Lyginant šių metų 40-osios savaitės sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklius su ankstesnės savaitės rodikliais, matyti, kad susirgimų gripu ir ŪVKTI skaičius padidėjo, o COVID-19 liga – sumažėjo.

Peršalimo ligos<br>K.Kavolėlio nuotr.
Peršalimo ligos<br>K.Kavolėlio nuotr.
Peršalimo ligos<br>123rf nuotr.
Peršalimo ligos<br>123rf nuotr.
Peršalimo ligos<br>123rf nuotr.
Peršalimo ligos<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

2022-10-17 14:58

NVSC duomenimis, spalio 10–16 d. bendras sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis buvo 827,8 atvejo 100 tūkst. Lietuvos gyventojų, ankstesnę savaitę (spalio 3–10 d.) jis buvo didesnis – 878,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumo šiomis ligomis rodiklis praėjusią savaitę užregistruotas Marijampolės apskrityje, o didžiausias – Vilniaus apskrityje.

41-ąją šių metų savaitę (spalio 10–16 d.) Lietuvoje dėl gripo nesigydė nė vienas asmuo, pirmąją 2022–2023 m. gripo sezono savaitę – vienas (2–17 metų amžiaus).

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 39–40 sav. nebuvo gauta ėminių gripo virusui nustatyti, todėl gripo virusas išskirtas nebuvo.

Lietuvos apskričių ir kiekvieno jų rajono sergamumo rodiklius galima rasti paspaudę čia.

Vieno vizito metu galima pasiskiepyti nuo kelių ligų

NVSC specialistai primena, kad efektyviausia priemonė, apsauganti ne tik nuo gripo, bet ir pneumokokinės infekcijos ar COVID-19 ligos, yra skiepai. Asmenys, vieno vizito metu, norintys iš karto pasiskiepyti nuo kelių skirtingų ligų, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Nuo gripo ir peršalimo ligų patariama saugotis ir kitomis, gana paprastomis, bet efektyviomis priemonėmis. Būtina ir toliau kruopščiai laikytis asmens higienos taisyklių bei kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo. Čiaudint ir kosint būtina užsidengti nosį ir burną, naudoti vienkartines nosinaites, panaudotas jas reikia nedelsiant išmesti.

Stengtis kuo dažniau plauti rankas (ne trumpiau kaip 20–30 sekundžių), jas dezinfekuoti, taip pat labai svarbu neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti virusais, neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos. Rekomenduojama dažnai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas. Susirgus – kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.