Siūlomi vaistų kompensavimo tvarkos pakeitimai: žada, kad bus sutaupyta

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetas pradeda svarstyti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuotus Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimų projektus, kuriuose siūloma įteisinti naujus vaistų ir medicinos pagalbos priemonių (MPP) kainodaros ir kompensavimo reikalavimus, praneša SAM.

Vaistai, kainos<br>V.Balkūno nuotr.
Vaistai, kainos<br>V.Balkūno nuotr.
Aurimas Pečkauskas <br>M.Patašiaus nuotr.
Aurimas Pečkauskas <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 10:20 AM, atnaujinta Nov 9, 2022, 3:19 PM

SAM skaičiavimais, siūlomos taikyti priemonės padės sutaupyti 18,5 mln. eurų valstybės lėšų. Šiomis lėšomis bus galima kompensuoti naujus vaistus, kurių sveikatos technologijų vertinimas šiuo metu atliekamas ir laukiama sprendimo dėl jų kompensavimo tikslingumo.

„Dabartinis kompensavimo mechanizmas nepakankamai skatina vaistų tiekėjus konkuruoti tarpusavyje, todėl turime gana aukštas vaistų kainas. Pataisomis padidinus konkurenciją, galime tikėtis mažesnių vaistų kainų, o tai reiškia, kad sutaupytos lėšos grįžtų pacientams papildomų, inovatyvių, pridėtinę terapinę vertę turinčių vaistų kompensacijomis“, – SAM pranešime žiniaskladai teigia sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Ministerija pasiūlė įvesti visų, o ne tik vieno tiekėjo, kompensuojamųjų vaistų bazinės kainos apskaičiavimą pagal mažiausias kainas turinčių ES šalių kainų vidurkį.

Ministerijos skaičiavimu, dėl padidėjusios konkurencijos ir bazinių kainų pokyčių būtų sutaupyta apie 16 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų, o dengiant paciento priemokas tik už kompensuojamuosius vaistus ar MPP, už kuriuos paciento priemoka kainynų grupėse yra mažiausia, – 2,5 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

SAM siekia nustatyti, kad maksimalios pacientų priemokos už MPP neviršytų 50 proc. bazinės kainos.

„Šis pokytis, skatindamas tiekėjų konkurenciją, leistų mažinti MPP kainas ir taupyti namų ūkių išlaidas. Kartu nenukentėtų ir kompensuojamųjų MPP kokybė, nes šiuo metu taip pat yra rengiami MPP esminių savybių aprašymai ir tik šiuos aprašymus atitinkančios priemonės bus įrašomos į Kompensuojamųjų MPP kainyną“, – pažymima pranešime.

Jei Seimas pritars, pokyčiai įsigalios jau nuo 2023 m. sausio 1-osios.

SAM Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimus paruošė ir pateikė po Konstitucinio Teismo 2021 m. spalio 15 d. nutarimo, kuriuo nurodoma, kad valstybės kompensuojamųjų vaistų kainodara ir kompensavimo sąlygos turi būti nustatomos įstatymo lygmeniu.

Remiantis Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2022 m. valstybė vaistams kompensuoti numatė 453 mln. eurų. Planuojama, kad 2023-aisiais ši suma išaugs iki 491 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.