Kaune – iškilminga šventė kraujo donorams

Lapkričio 28-ąją dieną Kauno klinikų Kraujo centras surengė iškilmingą šventę, kurios metu pagerbė nuolatinius kraujo donorus ir skleidė neatlygintinos kraujo donorystės idėją.

Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Dr. D. Remeikienė<br>Donato Babensko nuotr.
Dr. D. Remeikienė<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Renginio akimirka<br>Donato Babensko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Kauno klinikos

2022-11-29 12:49

Tradicija tapusio Kraujo centro renginio metu donorams padėkota už jų prasmingą darbą, dėl kurio pacientams gali būti atliekamos sudėtingos operacijos ir procedūros bei skiriamas gyvybes gelbstintis gydymas.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas sveikinimo kalboje dėkojo visai bendruomenei už suteikiamą viltį ir gelbėjamas gyvybes.

„Man didelė garbė būti šį vakarą su Jumis, nes jaučiuosi šios nuostabios bendruomenės dalimi. Simboliška, tačiau ir pats pirmą kartą su kraujo donoryste susipažinau Kauno klinikų Kraujo centre prieš pradedant rezidentūrą.

Jau tuo metu labai aiškiai supratau, kad kiekvienas kraujo lašas yra gyvybiškai svarbus, – prisiminė viceministras. – Nuoširdus ačiū visiems donorams už tūkstančius išgelbėtų gyvybių, už suteikiamą viltį gyventi ir už įrodymą, kad žmogiškumas vis dar egzistuoja.“

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius padėkojo kraujo donorams visų ligoninės medikų vardu: „Jūsų dėka mūsų gydytojai gelbėja žmonių gyvybes.

Kauno klinikose per metus atliekama daugiau nei 66 tūkst. operacijų, tarp kurių pasitaiko ir itin sudėtingų, kai norint išgelbėti vieną gyvybę, prireikia kelių donorų kraujo.“ Profesorius pabrėžė, kad kraujo ir jo komponentų poreikis ligoninėje kasmet didėja.

„Kauno klinikų Kraujo centras šiais metais mini 10 metų jubiliejų. Per visą šį laikotarpį Kraujo centre donorai apsilankė daugiau nei 100 tūkstančių kartų ir paaukojo daugiau nei 43 tonas kraujo. Surenkamu donorinio kraujo kiekiu kol kas patenkiname 80 proc. Kauno klinikų poreikio, tačiau tikime, kad šis skaičius augs“, – sakė generalinis direktorius.

Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė džiaugėsi, kad vis daugiau žmonių nelieka abejingi ir prisijungia prie kilnaus tikslo. „Šio renginio metu norime padėkoti kraujo donorams už atliekamą prasmingą darbą – jie padeda pacientams tada, kai to labiausiai reikia. Kraujo donorų dėka galime ne tik atlikti sudėtingas operacijas bei organų transplantacijas, bet ir gydyti įvairias ligas, kai pacientui taikoma chemoterapija.

Be kraujo donorų būtų neįmanomas daugelio medicinos sričių progresas, – pabrėžė dr. D. Remeikienė. – Dėkojame kiekvienam, skiriančiam laiko kraujo donorystei. Donorystė – vienas lengviausių būdų išgelbėti kito žmogaus gyvybę.“ Kraujo centro vadovė kalboje minėjo, kad vis daugiau kraujo donorų pasirenka donorystės kelią pakartotinai.

Kiekvienais metais Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu apdovanojami kraujo donorai. Donorai, neatlygintai kraujo paaukoję 20 kartų ir daugiau, apdovanojami Lietuvos donorystės žymūno pažymėjimu, 30 kartų ir daugiau – Lietuvos nusipelniusiojo donoro pažymėjimu, o dovanojusiems kraujo ne mažiau kaip 40 kartų suteikiamas Garbės donoro vardas.

Šiais metais Donorystės žymūno pažymėjimai įteikti 120 Kauno klinikų Kraujo centro donorų, Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimai – 45 kraujo donorams, o Garbės donoro vardai suteikti 12 donorų.

Renginio metu šventinę atmosferą kūrė charizmatiškasis operos solistas Liudas Mikalauskas, solistė Vaida Genytė ir pianistė Beata Vingraitė.

Moderniausius standartus atitinkantis Kauno klinikų Kraujo centras užima 400 kvadratinių metrų plotą ir yra įrengtas taip, kad kraujo donorystės procesas ligoninėje vyktų patogiai ir saugiai. Kauno klinikose donorų kraujo reikia nuolatos ir nedelsiant pacientams po sunkių traumų, nudegimų, chirurginių operacijų metu, gimdyvėms, naujagimiams, pacientams, sergantiems onkologinėmis bei kitomis ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.