Pasakė, kada lietuviai dažniau renkasi vaistus pirkti internetu: vyrauja kelios pagrindinės prekių kategorijos

Neregėtas aukštumas pandemijos laikotarpiu pasiekęs elektroninės komercijos populiarumas, panašu, kad tapo nauja norma, neaplenkusia ir šalies vaistinių. BENU elektroninės prekybos vadovo Vidmanto Markevičiaus teigimu, tam įtakos galėjo turėti kelios priežastys, o pandemijos padiktuotiems įpročiams išlikus, vartotojai tikisi dar patogesnio apsipirkimo internetu. Nuo šiol interneto vaistinėse įdiegta naujovė leis receptinius vaistus įsigyti keliais mygtukų paspaudimais.

Apsipirkimas internetu<br>Pexels nuotr.
Apsipirkimas internetu<br>Pexels nuotr.
Vaistinė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Vaistinė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 11:39 AM, atnaujinta Dec 7, 2022, 12:58 PM

Receptiniai vaistai kelių mygtukų paspaudimu

Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos šiemet priimtas sprendimas receptiniais vaistais leisti prekiauti internetu turėtų dar labiau išplėsti elektroninės prekybos apimtis. Tikimasi, kad vartotojai galės išnaudoti interneto vaistinių teikiamus privalumus siekdami įsigyti ne tik grožio prekių ar maisto papildų, bet ir receptinių vaistų jiems patogiu būdu.

76-erių vilnietė Stefanija kiekvieną mėnesį, sulaukusi pensijos, pirmiausiai keliaudavo į vaistinę nusipirkti gydytojo jai paskirtų receptinių vaistų. Tačiau lazdele pasiramsčiuojant ir pašalus tokia kelionė kasmet tapdavo iššūkiu.

„Prašydavau, kad vaistų nupirktų vaikai arba anūkai, bet nuo seno esu pripratusi savimi pasirūpinti pati. Su lazdute į vaistinę nueiti nėra bėdos, bet kai pašalo – bijau pargriūti. Kartą jau buvo ranka lūžusi“, – pasakojo pensininkė.

Nuo liepos mėnesio atsiradus galimybei receptinius vaistus nusipirkti internetu, Stefanija suskubo ja pasinaudoti.

„Bibliotekoje netoli namų mokiausi, kaip naudotis internetu. Vaikai man per Kalėdas seniau padovanojo kompiuterį. Aišku, reikėjo paprašyti, kad dar šiek tiek pamokytų, bet dabar vaistus galiu nusipirkti ir internetu. Per šalčius labai džiaugiuosi dėl tokios galimybės“, – šypsojosi senjorė.

Norintieji internetu įsigyti receptinių vaistų pagal e.receptą, tai gali padaryti prisijungę prie asmeninės paskyros paciento sveikatos portale esveikata.lt per elektroninę bankininkystę ar pasitelkiant mobilųjį parašą. E.receptų skiltyje pasirinkus galiojantį receptą sistema automatiškai sugeneruos skirtingus vaistinių pasiūlymus su vaistų kainomis. Pasirinkus konkretų vaistinės pasiūlymą vartotojas nukreipiamas į vaistinės interneto prekybos platformą.

„Receptinis vaistas – tai ne paprasta greito vartojimo prekė. Labai svarbi dalis juos įsigyjant yra aiškumas ir paprastumas, tad šiemet priimtos naujovės negalėjome įgyvendinti atmestinai. Esant specifinio vaisto poreikiui, klientui nebereikės ieškoti, kur galėtų įsigyti vaisto, o tai padaryti galės kelių mygtukų paspaudimu“, – dalijasi V.Markevičius.

Jis džiaugiasi, kad didžioji dalis fizinėse vaistinėse prieinamų prekių dabar bus pasiekiama internetu, o anksčiau dėl receptinių vaistų kategorijos rinkęsi fizines vaistines vartotojai kviečiami išbandyti naujovę.

Prekybos internete populiarumą lemia kelios priežastys

„Pandemijos metu visa elektroninė komercija šovė į viršų. Šiuo metu tendencija vis dar išlieka ir žmonės vis dažniau renkasi pirkti maisto papildus ir grožio prekes internetu. Dabartiniu laikotarpiu, lyginant su praėjusiais metais, mūsų vaistinių tinklo elektroninė prekyba auga apie 17 proc.

Viena pagrindinių priežasčių – asortimento įvairovė. Norint rasti savo mėgstamą prekę nebereikia keliauti į didesnę vaistinę, visos prekės randamos internetu. Taip pat svarbūs ir laiko taupymo bei galimybės, esant reikalui, paprasčiausiai konsultuotis su vaistininku telefonu aspektai“, – komentuoja V. Markevičius.

Iš tiesų be apsipirkimo internetu laiko taupymo sumetimais, dar viena svarbia priežastimi vartotojams tampa į jų pačių namus perkeltas privatumas įsigyjant asmeninio naudojimo prekes, apie kurias vartotojai kartais kuklinasi kalbėti su vaistininku akis į akį. Interneto vaistinės užtikrina galimybę ne tik prekes gauti nuotoliniu būdu, bet ir dėl jų konsultuotis telefonu.

„Perkant internetu, taip pat kaip ir fizinėse vaistinėse, suteikiama privatumo ir kokybiškos konsultacijos galimybė, tačiau be reikiamybės keliauti į fizinę vaistinę. Mūsų klientai gali pasikonsultuoti su vaistininku pirkdami prekes, o perkant vaistus – farmacinė paslauga suteikiama visuomet“, – prideda pašnekovas.

Be to, kaip pastebi V. Markevičius, interneto vaistinės tampa nepamainomu pagalbininku neįgaliesiems ar sergantiems asmenims, kuriems nuvykimas į fizinę vaistinę gali būti komplikuotas ir itin imlus laikui.

Supaprastins prekės išsirinkimo procesą

Vaistinių tinklo elektroninės prekybos vadovas pasakoja, kad vykimas į fizines vaistines yra būdas klientui reikiamus preparatus gauti per kur kas trumpesnį laiką. „Turbūt normalu, kad jei skauda gerklę ar galvą, o namų vaistinėlėje preparatų nuo šių simptomų neturite – skubėsite į vaistinę.

Tad internetu užsakomos prekės dažniausiai ir būna ne skubaus vartojimo. Įprastai – grožio priemonės, maisto papildai. O fizinėse vietose dažniau perkami vaistiniai preparatai, skirti namų vaistinėlės papildymui arba ilgalaikio vartojimo preparatai, kurių vartojimo poreikį galima planuoti“, – išskiria pašnekovas.

Įžvelgiant šį iššūkį interneto vaistinėms ir siekiant atliepti klientų poreikius, stengiamasi klientui sudaryti galimybes kuo patogesnei apsipirkimo patirčiai.

„Mūsų tikslas yra, jog klientas neturėtų gaišti laiko keliaudamas per skirtingas vaistines ir ieškodamas prekės, o šį laiką verčiau skirtų sau. Todėl mes, kaip vaistinė, siekiame kiek galima labiau supaprastinti prekės išsirinkimo procesą ir užtikrinti greičiausią jos galimą pristatymo terminą“, – pasakoja V. Markevičius. Šis aspektas taps itin svarbus po minėto BENU interneto vaistinėje įvykusio pokyčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.