SAM sureagavo į vaistinių siūlymą skiepyti gyventojus nemokamai

Praėjusią savaitę Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) pasiūlė plėsti vakcinavimo galimybes vaistinėse ir jose pacientus skiepyti nemokamai. Anot asociacijos pirmininkės Kristinos Nemaniūtės-Gagės, vaistinėse pacientai, kuriems priklauso nemokama vakcinacija nuo tam tikrų ligų, pavyzdžiui, pneumokokinės infekcijos, negali pasinaudoti valstybės kompensacija.

Skiepijimas vaistinėje.<br>Camelia nuotr.
Skiepijimas vaistinėje.<br>Camelia nuotr.
Skiepijimas vaistinėje.<br>Camelia nuotr.
Skiepijimas vaistinėje.<br>Camelia nuotr.
skiepijimas vaistinėje.<br>Camelia nuotr.
skiepijimas vaistinėje.<br>Camelia nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
K.Nemaniūtė-Gagė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Irtautė Gutauskaitė

May 7, 2023, 2:50 PM

Kaip Eltai teigė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), nuolat vyksta diskusijos ir svarstomi siūlymai dėl vakcinavimo apimčių praplėtimo, tačiau pabrėžė, kad pagrindinė vaistinės funkcija yra gyventojų aprūpinimas vaistais ir farmacinės paslaugos teikimas.

„Šiuo metu Lietuvoje išplėstinės praktikos vaistininkais jau tapo 745 specialistai – jie turi licenciją skiepyti gyventojus. Taip pat nuolat daugėja ir vakcinavimo kabinetų vaistinėse visoje Lietuvoje, šiuo metu jų turime apie 140. Tačiau vakcinavimo plėtra Lietuvos vaistinėse nėra tokia efektyvi ir prieinama šalies gyventojams, kokia galėtų būti, nes per pastaruosius metus nebuvo priimti jokie teisės aktai, sudarantys galimybę greičiau ir paprasčiau pasiskiepyti vaistinėse“, – teigia LVA pirmininkė.

Jos teigimu, kad būtų pagerinti šalies skiepijimo rodikliai bei sumažinti pacientų srautai sveikatos priežiūros įstaigose, būtina vykdyti aktyvesnę vakcinavimo plėtrą vaistinėse.

Nors vaistinėse įsteigti vakcinavimo kabinetai turi asmens sveikatos priežiūros įstaigos licenciją, tačiau teikiamos vakcinavimo paslaugos nėra apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų. Todėl asmenims, kuriems priklauso valstybės apmokami skiepai, vaistinėse jiems neprieinami, nors tam jokių objektyvių priežasčių nėra, pažymi K. Nemaniūtė-Gagė.

„Lietuvos vaistinių teikiama vakcinavimo paslauga negali būti apmokama dėl sveikatos sistemos nevienodumo, nors pati paslauga nesiskiria nuo to, kur ji yra atliekama. Šiuo metu Lietuvoje nėra numatyta galimybė gyventojams, kurie gauna vakcinavimo paslaugas vaistinėse, apmokėti šių paslaugų iš PSDF biudžeto. Negana to, nėra imamasi jokių veiksmų, jog būtų rasti sprendimai, kad minėtas apmokėjimas galėtų atsirasti“, – sako ji.

K. Nemaniūtė-Gagė pridūria, kad vaistinėse šiuo metu galima vakcinuoti tik pilnamečius asmenis, dėl ko dalis Lietuvos gyventojų neturi galimybės greitai ir arti namų pasiskiepyti, o tai gali turėti reikšmingos įtakos imunizacijos apimčių mažėjimui Lietuvoje.

SAM: apie tai diskutuojama, tačiau pagrindinė vaistinės funkcija – aprūpinimas vaistais

SAM teigimu, nuo 2021-ųjų, kai vaistinės, turinčios asmens sveikatos priežiūros licenciją teikti išplėstinės praktikos vaistininko paslaugas, gavo teisę skiepyti, ministerijoje nuolat vyksta diskusijos ir svarstomi siūlymai dėl vakcinavimo apimčių praplėtimo.

„Susitikimų metu aptariami ir galimi mechanizmai, kaip vakcinavimo paslaugos galėtų tapti kompensuojamos iš PSDF. Lietuvos vaistinių asociacija taip pat dalyvavo šiuose susitikimuose. Kad paslauga būtų kompensuojama, Asmens sveikatos priežiūros paslaugų vertinimo komitetui turi būti pateikta nustatytos formos paraiška, teisės aktuose yra numatyti vertinimo kriterijai“, – teigiama Eltai perduotame komentare.

„Pažymėtina, jog ne privataus verslo atstovai, o sveikatos priežiūros specialistus vienijančios asociacijos gali teikti paraišką įrašyti asmens sveikatos priežiūros paslaugą į PSDF lėšomis apmokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašą, įsivertinę, jog greičiausiai padidės paslaugų apimtys, o kartu – kasdieniniai darbo krūviai, šalia jau teikiamų farmacinių paslaugų“, – priduriama komentare.

Ministerija priduria, kad vaistinės domisi paslaugų plėtra ir siekia gauti už tai valstybės kompensacijas, tačiau tuo pačiu metu skundžiasi specialistų trūkumu. SAM pabrėžia, kad pagrindinė vaistinės funkcija yra gyventojų aprūpinimas vaistais ir farmacinės paslaugos teikimas.

„Susiduriama su nevienareikšmiška situacija: darbdaviai, tai yra vaistinės, domisi verslo plėtra, siekia turėti galimybę atlikti daugiau įvairių paslaugų ir gauti už tai valstybės kompensacijas, tačiau tuo pat metu deklaruoja apie specialistų trūkumą“, – rašoma komentare.

„Pabrėžtina, kad pagrindinė, svarbiausia ir būtinoji visuomenės vaistinės funkcija yra gyventojų aprūpinimas vaistais ir farmacinės paslaugos teikimas“, – teigia ministerija.

Atsakydama į kritiką dėl draudimo vaistinėse skiepyti nepilnamečius ministerija akcentuoja, kad dauguma specialistų nepasisako už vaikų vakcinavimą vaistinėse.

„Dauguma specialistų, tarp jų ir infektologai, nepasisako už vaikų skiepijimą vaistinėse. Pagal vaikų skiepijimų kalendorių, vaikai skiepijami daugeliu vakcinų, todėl svarbu įvertinti skirtingų vakcinų suderinamumą, intervalus tarp skiepų, vaiko sveikatos būklę ir kitus aspektus, kuriuos šiuo metu vertina gydytojai“, – pažymi SAM.

SAM užsakymu praėjusių metų rudenį buvo atliktas kiekybinis sociologinis visuomenės nuomonės tyrimas, kuris atskleidė pagrindines priežastis, dėl kurių dalis Lietuvos gyventojų neskiepija savo vaikų: šalutinio poveikio baimė, patikimos informacijos trūkumas ir nepasitikėjimas vakcinų veiksmingumu.

„Pažymėtina, kad gyventojai apklausoje nenurodė, kad jiems nepatogu pasiekti vakcinas skiepijant vaikus, tačiau kaip svarbus motyvas nurodomas aktyvesnis šeimos gydytojo paskatinimas“, – teigia ministerija.

SAM pabrėžia, kad, siekdama gerinti vakcinacijos prieinamumą, plėtė vakcinų sąrašą, kurias gali paskirti ir skiepyti išplėstinės praktikos vaistininkai.

„Pradedant nuo sezoninio gripo, erkinio encefalito vakcinų, vėliau papildant COVID-19 ligos vakcina. Nuo 2022 liepos 1 d. leista skirti bei atlikti imunoprofilaktiką ir pneumokokinės infekcijos vakcina“, – rašoma perduotame komentare.

„Atkreipiame dėmesį, jog 2023 m. planuojama dar plėsti vaistinėje atliekamų paslaugų spektrą: įteisinti naują tęstinio receptinių vaistų išdavimo farmacinės rūpybos paslaugą, bei imtis reglamentuoti galimą kitą išplėstinio vaistininko teikiamą paslaugą – injekcinių vaistų suleidimą vaistinėje“, – priduria ministerija.

SAM primena, kad Ligonių kasos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) apmoka kai kuriuos nuo užkrečiamųjų ligų apsaugančius skiepus, skirtus vaikams ir suaugusiesiems. Vaikai pagal profilaktinių skiepų kalendorių nemokamai skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų. Rizikos grupei priklausantys asmenys – nuo gripo, pneumokokinės infekcijos. Taip pat gali būti skiriami iš PSDF kompensuojami skiepai nuo stabligės, difterijos, tymų, pasiutligės.

Šiuo metu vaistinėse suaugusieji gali pasiskiepyti kai kuriomis komercinėmis vakcinomis (gripo, pneumokokinės infekcijos, erkinio encefalito), tuo tarpu kompensuojamąja vakcina pacientai gali būti nemokamai paskiepyti gydymo įstaigoje, kurioje yra prisirašę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.